Legendarisk tegneserieskaber advarer mod Batman-film: "Infantile" og "fascistiske"

Superheltefilm får generelt hård medfart
Batman
(© Batman / Everett Collection)

Alan Moore har selv skabt, hvad der anses for at være blandt de bedste superheltetegneserier nogensinde, nemlig Watchmen. Men selv har han ikke meget fidus til genren, når den filmatiseres.

Nu langer han ud imod voksne fans af superheltefilm, som han i et interview med The Guardian kalder "infantile".

- Jeg sagde omkring 2011, at jeg mente, at det havde alvorlige og bekymrende konsekvenser for fremtiden, hvis millioner af voksne stod i kø for at se Batman-film, sagde Moore.

- Fordi den slags infantile tilgang - den trang mod enklere tider, mere simple realiteter - som meget ofte kan være en forløber for fascisme.

 

TAG QUIZZEN: Hvor godt kender du Batman-filmene?

Netop det fascistiske aspekt af superheltemytologien, der bl.a. hænger sammen med selvtægts-aspektet, er noget som Moore selv har udforsket i hans to måske mest kendte værker, 'Watchmen' og 'V for Vendatta'. Hans egen rolle i udviklingen er han slet ikke ubekendt.

- Jeg troede egentlig ikke, at superhelte var rettet mod voksne, sagde Moore.

- Jeg tror, at dette var en misforståelse, der var affødt af, hvad der skete i 1980'erne - som jeg må tage en betydelig del af skylden for, selvom det ikke var med vilje - da ting som 'Watchmen' først dukkede op. Der var forfærdeligt mange overskrifter, der lød: ”Tegneserierne er blev voksne”.

Alan Moore afslørede i et interview med IndieWire fra 2020, at han ikke selv har set en superheltefilm siden Tim Burtons Batman i 1989. Dermed kan man konstatere, at han ikke ved, hvad han går glip af, men for ham handler det tydeligvis om det principielle i det:

- Jeg ser ikke nogen af dem. Alle disse karakterer er blevet stjålet fra deres skabere, alle sammen, udtalte han til IndieWire.