Retfærdighedens ryttere-stjerne er med i ny episk vikingefilm: "Det var helt sindssygt"

Gustav Lindh fortæller om 'The Northman', Claes Bang og sit forhold til dansk film
Billede
(© UIP)

Vi er i Norden vokset op med fortælligerne om guder, særlige levevis og vikingerne, der togter.

I den nye storfilm The Northman bliver dette med største autensitet og historisk korrekthed omsat til film med et Hollywood-budget i ryggen.

Manden bag det brutale værk er Robert Eggers, som de senere år har markeret sig med gyseren The Witch og senere den Oscar-nominerede The Lighthouse med Robert Pattinson.

I 'The Northman' har Eggers allieret sig med den islandske forfatter Sjón, og sammen har de skrevet historien om vikingeprinsen Amleth (Alexander Skarsgård), der sværger at hævne sin fars død - om det så skal blive hans eneste formål med livet. 

Faderens morder er onklen Fjölnir (Claes Bang), der tager Amleths mor som sin hustru. Mange år efter drabet kommer den voksne Amleth på sporet af Fjölnir, og han er klar til at opfylde, hvad han lovede sin far.

På rollelisten, der både har store Hollywood-skuespillere som Nicole Kidman, Ethan Hawke og Willem Dafoe samt nordiske superstjerner som Alexander Skarsgård og danske Claes Bang, finder vi Gustav Lindh.

Den 27-årige svensker brød for alvor igennem i den danske film Dronningen overfor Trine Dyrholm, mens han forrige år var aktuel i publikumssucessen Retfærdighedens ryttere sammen med bl.a. Mads Mikkelsen og Nikolaj Lie Kaas. 

I 'The Northman' spiller Lindh en viking ved navn Thórir the Proud, der er søn af Claes Bangs karakter Fjölnir.

Vi har mødt den svenske stjerne på hjemmebanen i Stockholm til en snak om den nye storfilm. I interviewet kommer vi bl.a. ind på, hvordan det er at blive transformeret om til en viking, at arbejde med en af tidens mest spændende instruktører, kollegaerne, dansk film og om han ville gentage sin rolle i den amerikanske genindspilning af 'Retfærdighedens ryttere'.

Du er ligesom mig fra Skandinavien. Er du vokset op med en drøm om at få lov til at spille viking?

- Det ved jeg ikke. Men jeg har altid drømt om at være med i en film i denne skala, som er så stor og er sådan et kæmpe eventyr, som skal ses i biffen.

Instruktør Robert Eggers er en af tidens mest spændende filmskabere. Hvordan var han at arbejde med?

- Helt fantastisk. Han er bare så specifik, sød og generøs. Og virkelig en visionær og auteur. Helt klart. Og så er han bare en god arbejdsleder, hvis det giver mening. Han er virkelig god til at få mig til at forstå, hvad det er han gerne vil have fra mig i den pågældende scene. Han var helt fantastisk, og jeg håber at kunne arbejde sammen med ham igen.

'The Northman' prøver at være så autentisk som muligt i forhold til den tid, som den skildrer. Hvad betyder det for dig som skuespiller?

- Det giver helt vildt meget. Detaljeniveauet i production design og research, som man også kender fra 'The Witch' og 'The Lighthouse', er virkelig hans ting. At være historisk korrekt. Det giver en masse til mig som skuespiller, når man kaster sig ud i det.

Filmen udspiller sig i regn og mudder. Hvordan var hele den oplevelse?

- Det var helt sindssygt. Jeg kan huske, at Claes Bang og jeg havde nogle forskellige øjeblikke, hvor vi bare kiggede på hinanden og tænkte: "Det her lærer man ikke på teaterskolerne". Og så at vi fik lov til at lave den under corona, det var helt sikkert en vild oplevelse.

Nu nævner du danske Claes Bang. Han spiller din far i filmen. Hvordan var han at arbejde sammen med?

- Han er det sødeste og sjoveste. Det var vildt fedt at arbejde med ham, og jeg synes, at han er fantatisk i filmen. Og en virkelig god kollega.

- Vi havde aldrig mødt hinanden inden optagelserne. Jeg havde godt set ham i 'The Square' og i 'The Affaire'. Vi havde det virkelig sjovt sammen, og vi er stadig i kontankt på WhatsApp. Nu er han i London og spille teater. Jeg vil forsøge at komme over og se ham.

Du har også en svensk kollega i filmen, Alexander Skarsgård. Kendte I hinanden fra før?

- Vi kender hinanden lidt fra før. Vi havde mødt hinanden nogle gange før, men bare sådan ude i byen. Han var vildt sød, helt fra starten. Og var sådan: "Velkommen til, og så skal vi lave film. Det bliver sjovt, og du skal bare spørge, hvis det er noget, som du tænker over".

Hvordan var det at opleve Alexander under optagelserne?

- Det var sindssygt. Prøv at hør, det han laver i den her film er intet andet end fantastisk. Mange taler bare om hans krop i filmen, men det han laver i de lange kampscener, det er bare helt sindssygt. Og han gør det hele med et stort grin og er så sød.

Du har også scener med Nicole Kidman. Hvordan var hun?

- Hun var meget, meget sød og generøs. Og også Anya Taylor-Joy, som er mere på min alder. Det var super, super fedt.

Du har fået dit eget vikinge-look. Hvordan var det?

- Det var mærkeligt og virkelig langt fra, hvordan jeg så ud i virkeligheden. Jeg havde langt hår med extensions og så mit eget overskæg, men så fik jeg ekstra skæg på. Så det var supermærkeligt. 

- Det var meget tidligt om morgenen. Så da jeg satte mig i stolen, faldt jeg i søvn, og da jeg blev vækket, var jeg bare i fuld vikinge-look. Så det var et stort chok.

Alexander Skarsgård og Mads Mikkelsen, som du arbejdede med på 'Retfærdighedens ryttere', er blevet skandinaviske superstars i Hollywood. Er du inspireret af deres karrierer?

- Helt klart. Som skuespiller må jeg bare prøve at gøre det bedste med de muligheder, jeg får. Det er ikke op til mig. Men jeg ville elske det.

- Men fremfor alt er både Mads Mikkelsen og Alexander Skarsgård helt nede på jorden på trods af deres store succes. Og det vil jeg også prøve at være. Så langt, så godt.

Sidste år var du med i 'Retfærdighedens ryttere'...

- Ja. Det var fandme sjovt at lave den.

Har du set, at der kommer et amerikansk remake, og at Anders Thomas Jensen skriver manuskriptet?

- What? Nej, det har jeg ikke set. Jeg talte med Anders Thomas i sommers. Han er også meget nede på jorden og ingen pralhals. Det er fantastisk.

Kunne du godt tænke dig at gentage rollen som Bodahska på engelsk?

- Nej, det tror jeg ikke. Det har jeg lige gjort, og nu kan de finde en anden, som kan passe ind i den konstellation.

- Men det er superfedt, at der kommer et remake. Det er ligesom med 'Druk', der skal også laves et remake med Leonardo DiCaprio på et tidspunkt. Det bliver sjovt, hvordan amerikanere giver deres take på filmene her.

- Den er beslægtet med 'Blinkede lygter', 'Adams æbler' og 'Mænd og høns'. Jeg var kæmpe fan af Anders Thomas, inden jeg fik mulighed for at arbejde med ham. Og endnu mere efter vores samarbejde. Det bliver spændende at se, hvordan det går.

De senere år har du haft flere fremtrædende roller i dansk film. Vender du tilbage?

- Jeg kommer helt sikkert tilbage til Danmark. Det er en kærlighedshistorie. Mig og dansk film.

- Dansk film er bare det bedste. Så jeg håber virkelig, at jeg får muligheden for at arbejde i Danmark igen. Men nu må vi se.

'The Northman' kan ses i biografen fra på onsdag den 13. april.