Stor filmfestival viser masser af danske film: Her er 9 titler, du skal se på CPH:DOX 2022

Filmskaberne fortæller selv hvorfor
Billede
(© Believer)

(Kan du ikke se trailers herunder, så tryk på linket her og tillad alle cookies)

Danske dokumentarfilm har aldrig stået stærkere. Med flotte publikumstal og ikke mindst hele tre Oscar-nomineringer til den animerede dokumentar Flugt samt film som 7 Years of Lukas Graham og Kandis for livet, er vi i en guldalder for danske dokumentarer.

Filmfestivalen CPH:DOX finder sted i København fra den 23. marts til den 3. april og byder på over 200 dokumentarfilm fra hele verden. En række af disse er naturligvis fra Danmark. Vi har kigget nærmere på en håndfuld af dem.

LÆS OGSÅ: Ny dokumentarfilm dykker ned i isen: Se den nervepirrende trailer

Filmene varierer kraftigt i indhold. Fra iskolde ekspeditioner, over børn, der mister synet til pyramidespil og en ung pige med autisme. Fælles for alle ni titler er, at vi har spurgt deres instruktører til, hvorfor man præcis skal se DERES film.

Klik på titlerne for at læse mere, se spilletider og købe biografbilletter. 

9 danske film du skal se på CPH:DOX:

Into the Ice - åbningsfilm - verdenspremiere den 21. marts

Dokumentarfilmen følger Lars og professor Aluns Hubbards rejse ud i et af de vildeste og mest ekstreme landskaber på Jorden og dybt ind i klimaforandringernes smeltende hjerte. Bundet til intet andet end deres reb kravler de ned i isens mørke uden at ane, hvad de vil finde, eller hvor det ender. 

Instruktøren Lars H Ostenfeld om sin film på CPH:DOX: "Jeg synes, at man skal se 'Into the Ice', fordi det her vedrører os allesammen. Vi er nødt til at gøre noget i forhold til den måde, vi behandler naturen på. På samme måde som tre polarforskere undersøger indlandsisen ud fra tanken ground truth: Vi bliver nødt til at være der selv for at finde sandheden, selvom de sætter deres liv på spil, håber jeg, at publikum selv vil gå på opdagelse i isen ved at se filmen, og at det vækker en nysgerrighed.

Naturen prøver faktisk at fortælle os noget, og derfor kravler vi med kamera sammen med forskerne helt ned i isen gennem spalter i gletcheren for at se og ikke mindst lytte til den - det er eneste måde, hvorpå vi kan finde ud af, hvor vi står i forhold til fremtidens måde at leve på. Og ud over det, så er naturen deroppe jo så ualmindeligt smuk og den oplevelse folder sig bedst ud på det store lærred." 

Chokoladekrigen

Chokoladekrigen - europapremiere den 23. marts

Terry Collingsworth har viet sit liv til at eliminere tvangsarbejde og handel med børn. Som en enmandshær har den amerikanske advokat dedikeret over et årti til, hvad der er blevet hans livsmission: At bekæmpe chokoladegiganterne og deres hær af advokater. Collingsworths mål er at få Nestlé og Cargill, to af verdens største kakaoproducenter, dømt for at vende det blinde øje til den systematiske udnyttelse af børn i chokoladeproduktionen.

Instruktør Miki Mistrati om sin film på CPH:DOX: "Vi lever i en verden, hvor verdens største selskaber bliver større og rigere, mens verdens fattige bliver flere og fattigere. Alligevel forsøger de store multinationale selskaber at bekæmpe sandheden om deres produktionsmetoder, i stedet for at løse de problemer, som de påfører verdens fattigste børn.

Du skal se 'The Chocolate War', hvis du tør se, hvordan virkeligheden ser ud, når en mand tager kampen op mod chokoladegiganterne Nestlé og Cargill. Resultatet er skræmmende…" 

Se mig som jeg er - verdenspremiere den 23. marts

Teenagepigen Rima balancerer på kanten mellem børne- og voksenliv og kæmper for at finde sin egen vej i livet med sin autismediagnose. Rima ved, at hun er anderledes, men hun har aldrig opfattet sin autisme som noget begrænsende. "Bare vær dig selv" har altid været hendes mantra og råd til sine klassekammerater, der ligesom hende har særlige behov. Men som hun nærmer sig voksenlivet, bliver hendes mantra for alvor sat på prøve.

Instruktør Louise Leth om sin film på CPH:DOX: "Man skal se filmen, fordi den er en hjertevarm og autentisk coming of age-film om teenagepigen Rima. Gennem tre skelsættende år følger man hendes vej til at finde sit ståsted i livet, selvom vejen ikke er nem. 

Rima har en inspirerende evne til at rejse sig gang på gang og er et helt særligt og godhjertet menneske med en smittende livsglæde. I filmen får man også et unikt indblik i et nært mor-datter-forhold, og et venskab mellem to unge mennesker, der hver har sit at kæmpe med. Jeg håber, at filmen vil gribe publikum om hjertet på samme måde, som Rima gang på gang har grebet om mit." 

Faldet - verdenspremiere den 24. marts

Estrid på 11 år står på kanten til at blive voksen. Men inden det sker, kommer hun ud for en alvorlig ulykke: Et fald fra hjemmets vindue på femte sal, da hun for første og eneste gang i sit liv, går i søvne. Hun overlever på uforklarlig vis og vender tilbage til livet i kraft af en enorm viljestyrke.

Men faldet har sat sig i hendes krop og sind som et traume, hun har svært ved at slippe fri af. Ulykken sidder ikke kun i Estrid, men også i familien, særligt i moderen som i mange timer troede, hun ville dø.

Instruktør Andreas Koefoed om sin film på CPH:DOX: "Jeg synes, at man skal se 'Faldet' i biografen, fordi filmen er smukt filmet af fotograf Adam Jandrup og virtuost klippet af Mark Bukdahl. Morten Groth har lavet fantastisk lyddesign, og der er musik af blandt andre Efterklang, Nick Cave, Lowly og Bo Rande. 

Filmen er optaget over seks år og Estrid gennemgår en vild forandring undervejs. Det er en poetisk skildring af livet i rå form og en kamp mellem lys og mørke, som jeg er sikker på, at mange, både unge og voksne, vil kunne spejle sig i. Det er på alle måder en film, der skal opleves i en biograf."  

Mod de blindes verden - verdenspremiere den 24. marts

Da Silas pludselig ikke kan finde sine venner i skolegården, ved Christina godt, hvad det betyder: Han er ved at miste synet, ligesom hun selv gjorde som barn. Lægerne havde forsikret hende for, at han ikke kunne arve sygdommen, men de tog fejl. Christina er på mange måder den perfekte mor for Silas, for hun ved, hvordan alt ændrer sig i takt med, at synet forsvinder. Men hvordan lærer man sit barn at være modig og selvsikker i en verden, der langsomt bliver sort?

Instruktør Julie Bezerra Madsen om sin film på CPH:DOX: "Det er livsbekræftende at se, hvordan Christina og Silas klarer livet sammen, men også smertefuldt at opleve kampen for at lære sit barn ikke at være bange for et liv i mørke. Christinas vilje til ikke lade sig begrænse af sit synshandicap er dybt inspirerende, og midt i den storslåede islandske natur lærte jeg at se med mine hænder og ører.

Hvis man går i biografen for at opleve filmen, bliver man suget ind i en anderledes måde at sanse livet på. Det er en rejse ind i de blindes verden, som er fuld af kærlighed og lyd, musik og store følelser." 

Tsumu - Verdenspremiere den 25. marts

Lars på 19 år bor i Tasiilaq i Østgrønland, hvor der ikke er meget for ungdommen at se frem til. Hvis man vil læse videre, skal man til Nuuk, som ligger 700 km væk. Sammen med vennerne Eino og Thomas og andre unge i byen, laver Lars teater for at udtrykke sine følelser og for at stå sammen mod selvmord og misbrug, som er blevet hverdag for de fleste i hans generation.

Over en periode på to år har instruktør Kasper Kiertzner fulgt Lars og Eino, der samtidig har filmet sig selv og deres venner. 

Instruktør Kasper Kiertzner om sin film på CPH:DOX: "Man skal se 'Tsumu', fordi filmen farverigt gør op med manges syn på Grønland og viser en ungdom, som på inspirerende vis kæmper for deres drømme og hinanden. Deres våben er ord, kærlighed og venskab. Filmen er lavet sammen med de to hovedkarakterer Lars og Eino, der har været med til at filme dokumentaren.

Jeg håber, publikum igennem filmen vil mærke, at det nytter at kæmpe, og det nytter at leve. At det nytter at tale højt om tingene, at det nytter at tro på sig selv, uanset hvor mørkt det end kan føles, og det nytter at blive ved med at tro på sine drømme. For Lars og Eino viser, at det nytter!" 

Moosa Lane - verdenspremiere den 25. marts

Moosa Lane er navnet på gaden i den pakistanske hovedstad Karachi, hvor den ene halvdel af instruktøren Anita Hoplands familie bor. Den anden halvdel bor i Danmark. Hopland vender tilbage til det materiale, hun har optaget over en periode på 15 år i sine to hjemlande for at forstå sin oprindelse og sig selv.

Instruktøren Anita M. Hopland om sin film på CPH:DOX: "Moosa Lane er en personlig film, der gennem 15 år undersøger, hvad der binder min familie fordelt på to kontinenter sammen på trods af afstand og ulige livsvilkår. Det er en fortælling, der handler om at leve mellem to verdener fortalt gennem tre skæbner og de mellemrum, der binder dem sammen i verden omkring.

Den handler om livet i Moosa Lane samt hverdagen i København, der udfordrer oplevelser af frihed, mens der stilles skarpt på arrangerede ægteskaber, en voldelig bandekonflikts konsekvenser og drømmen om at rejse. En film om kærligheden, frygten og døden - og livet, der fortsætter på trods." 

Mr. Graversen - verdenspremiere den 26. marts

Da Michael besøger sit barndomshjem i Grindsted, mødes han af en forvandlet far. Fri fra et årelangt misbrug af alkohol og sløvende piller er Svend-Aage pludselig fuld af energi - i stærk kontrast til den fraværende far Michael oplevede gennem sin barndom. Svend-Aage genopliver sin passion for tøj og er fast besluttet på at vinde sin kones kærlighed tilbage. I årenes løb er hun dog blevet mere optaget af hunden Lexus og har svært ved at lukke sin mand ind i sit liv igen.

Instruktør Michael Graversen om sin film på CPH:DOX: "Mr. Graversen er en fortælling om, hvordan traumatiske begivenheder kan kaste anker og sætte dybe spor i en helt almindelig familie fra en jysk provinsby. Det lyder måske tungt og trist, men det er det langt fra.

Det er nemlig samtidig en humoristisk kærlighedsfortælling om en genoplivet ældre ægtemand (min far), der vil genvinde sin kones kærlighed. Om hemmelige værelser, lukkede døre og bristede tøjimperiumsdrømme. Om sirligt arkiverede minder, en hund og frem for alt er det en fortælling med hjerte og mod og om, at det aldrig er for sent at se fortidens fortielser i øjnene og genvinde tilliden til livet og hinanden." 

Believer

Believer - kunsten at sælge en drøm - verdenspremiere den 27. marts 

Network marketing - eller Multi-level marketing - er en både udskældt og tilbedt industri, som millioner af mennesker rundt om i verden er en del af. Den bliver tit kritiseret for at være et skjult pyramidespil, hvor de fleste ingenting tjener. Ingen medier har nogensinde fået lov til at komme indenfor i den ellers lukkede milliardindustri før nu. 'Believer - kunsten at sælge en drøm' kommer helt tæt på danske Kim Madsen fra Frederikshavn, der er en af de bedste i verden til network marketing.

Instruktør Anders Gustafsson om sin film på CPH:DOX: "Mange af os drømmer om at forandre vores liv. Vi ønsker mere tid, frihed, penge og mening i vores tilværelse. I 'Believer - kunsten at sælge en drøm' møder vi den meget almindelige og samtidig excentriske Kim Madsen. Manden, der gennem sin bare tilstedeværelse, vækker tillid og beundring og får mennesker til at tro, at network marketing og MLM er vejen til succes i livet. 'Hvis han kan, så kan jeg også', tænker mange.

Med fordomsfri nysgerrighed undersøger denne film, hvorfor vi så gerne vil forføres, og hvordan network marketing-industrien får så mange til tro på det umulige, når tørre facts og sund fornuft fortæller en helt anden historie."

CPH:DOX 2022 finder sted i København fra den 23. marts til den 3. april.