Pilou Asbæk vender tilbage til dansk film med hovedrolle i ny 2. verdenskrigsfilm

Dansk Oscar-vinder står bag 'Befrielsen'
Billede
(© Andreas Bastiansen / Nordisk Film ©)

I 2023 udkommer 2. verdenskrigs filmen Befrielsen, som er baseret på virkelige hændelser, med store navne som Ulrich Thomsen, Katrine Greis-Rosenthal og Pilou Asbæk på rollelisten.

Det bliver Pilou Asbæks første hovedrolle i en dansk film siden Krigen fra 2015, der dog havde en større rolle i TV2-serien 'Efterforskningen' i 2020.

Bag kameraet finder vi Anders Walter, som i 2014 vandt en Oscar for kortfilmen Helium. Siden sin Oscar-sejr har Walter instrueret den amerikanske fantasy film I Kill Giants fra 2017, men det her bliver hans første danske spillefilm.

SE OGSÅ: Krigen i Ukraine har gjort 'Hvidstengruppen II' uhyggelig aktuel

'Befrielsen' kommer til at foregå i 1945, og fokuserer på tiden lige op til befrielsen, og vigtigst af alt, de skæbnesvangre måneder efter.

Tanken bag filmen er at sætte fokus på de 250.000 tyske flygtninge, der kom til Danmark i 1945 og den behandling de fik ved deres ankomst, samt hvordan mange danskere kom i klemme mellem presset fra det tyske militær og den danske modstandsbevægelse.

Foto: Andreas Bastiansen / Nordisk Film ©

 

Vi følger ægteparret Jacob (Asbæk) og Lis (Greis-Rosenthal), som er forstanderpar på Ryslinge højskole, som i 1945 bliver beordret til at modtage 500 civile tyske flygtninge.

Ordren skaber konflikt blandt både parret og lokalsamfundet, da en hjælp til tyske flygtninge kunne opfattes som sympati for tyskerne, mens manglende hjælp kunne resultere i dødsfald, da de tyske soldater nægtede at bidrage med lægehjælp.

Midt i familiens dilemma, finder ægteparret ud af, at deres 12-årige søn har tilsluttet sig modstandsbevægelsen.

LÆS OGSÅ: Pilou Asbæk afslører: Rolle i storfilm er en hyldest til Mads Mikkelsen

I rollen som Ryslinge højskole bestyrelsesformand ses ingen ringere end Ulrich Thomsen, som modstandsmanden Birk ses Morten Hee Andersen og i rollen som ægteparrets 12-årige søn Søren ses Lasse Peter Larsen.

Dansk film bliver ved med at udforske nye og forskellige dele af 2. verdenskrig. Således har vi alene i dette foråret premiere på både Hvidstengruppen 2 og De forbandede år 2, som tager hver deres vinkel til den skelsættende krig.

'Befrielsen' får premiere den 23. september 2023