En hemmelig karakter i 'The Batman' er løbet med opmærksomheden – men hvad betyder det?

Spoiler-snak med instruktør Matt Reeves
Billede
(© Warner Bros.)

Bemærk: Artiklen indeholder spoilers for ’The Batman’ – så læs ikke videre, medmindre du har set filmen.

The Batman har med en spilletid på næsten tre timer masser af interessant scener og øjeblikke, der har fået fans op af biografsæderne og til tastaturet, hvor de gladelig har delt tanker og teorier.

Men især én scene i filmens slutning har stjålet meget opmærksomhed. Den udspiller sig, da The Riddler er blevet fængslet og inde i sin Arkham-celle har en snak med en mærkværdig medfange.

Den arrede person i fængselscellen ved siden af er nemlig ingen ringere end The Joker – hvis man skulle være i tvivl, så afslører grinet det i hvert fald til sidst. Instruktør Matt Reeves har tilmed bekræftet det.

LÆS OGSÅ: Instruktør afslører slettet scene mellem Batman og Jokeren i 'The Batman'

Batmans nemesis spilles af Barry Keoghan, som superheltefans for nyligt kunne se i Marvels Eternals – og vi delte faktisk et rygte om, at Keoghan netop var hyret til at spille Jokeren for et par måneder siden.

’The Batman’ udspiller sig i superheltens blot andet år som aktiv, men alligevel ville instruktør Matt Reeves gerne fange essens af Gotham. Det fortæller i et interview med Varierty:

- Jeg synes, at det ville være fedt, hvis så meget af Gothams grundlag allerede eksisterede. Og at det var ligesom i en gammel Warner Bros. gangsterfilm, hvor du kunne møde en karakter i sin tidlige begyndelse, hvor end du var i universet.

Reeves understreger yderligere, at den version, vi ser i ’The Batman’, ikke er Jokeren. Endnu.


Barry Koeghan i 'Eternals' ©Marvel Studios

En stor Joker-arv

Jokeren er måske den Batman-skurk, som har fået mest skærmtid i årenes løb med mindeværdige præstationer fra Jack Nicholson, Heath Legder og senest Joaquin Phoenix. Blot for at nævne nogle stykker:

- Vi lavede virkelig en samstemmigt forsøg på at gøre det her anderledes end de andre Batman-film, fordi det var vi nødt til. Der er noget at tænke over med Jokeren. Det er blevet gjort godt, mange gange.

Derfor vidste Reeves også, at han skulle vælge en skuespiller, der turde gå op imod de ikoniske præstationer:

- Jeg ledte efter nogen, som ikke bare var en god skuespiller, men som også var frygtløs. Joaquin [Phoenix, red.], da vi lavede filmen, havde lige vundet en Oscar. Man tænkte allerede, at man ikke kunne lave Jokeren igen efter Heath Ledger. Og så kommer Joaquin ind. Så jeg kan kun forestille mig, at alle skuespillere tænke, ”Der er kun en vej, og det er ned”.

Noget andet end Nolans - en medfødt sygdom

Instruktøren gik også all in i skabelsen af skurkens baggrund og udseende, hvor han samarbejdede med protese-makeupartisten Michael Marino, der i år er Oscar-nomineret for sit arbejde på Coming 2 America.

Deres inspirationer går helt tilbage til stumfilmsperioden, nærmere bestemt Conrad Veidts præstation i ’The Man Who Laughs’ fra 1928, Phantom of the Opera og David Lynchs The Elephant Man. Det fortæller Reeves både til Varerity og IGN.

Det var nemlig vigtigt for filmskaberen at frigøre sig af tidligere versioner:

- Det  er ikke en version, hvor han falder ned i et kar med kemikalier, og hvor hans ansigt er forvrænget, eller hvad Christopher Nolan gjorde, hvor der var et mysterie omkring, hvordan han fik de ar skåret ind i sit ansigt.

- Hvad hvis det her er noget, som han er blevet mærket af siden sin fødsel, og det er en medført sygdom, der nægter at lade ham stoppe med at smile? Og han har denne meget mørke reaktion til det, og han har brugt det meste af sit liv på, at folk gloede på ham på en særlig måde…

Med alle de overvejelser, ville det da være mærkeligt, hvis Barry Koeghans optræden som Jokeren blot skal benyttes til den ene scene i 'The Batman' samt en slettet scene.

Jokerens fremtid i ’The Batman’-universet?

Reeves understreger, at den ikoniske skurks optræden ikke er tiltænkt som en forsmag på ’The Batman 2’:

- Jeg prøvede aldrig at sige, ”Hey, ved I hvad, her er Jokeren. Næste film!”. Ideen var mere at sige, ”Hey, se, hvis du tror, at problemerne er på vej væk i Gotham, så kan du godt glemme det. De er her allerede."

Jokeren er altså ikke nødvendigvis tiltænkt en plads i ’The Batman 2’. Men kommer vi så til at se Barry Koeghans udgave af The Clown Prince of Crime igen? Det har Reeves et kryptisk svar på:

- Der er måske steder [hvor han kan dukke op, red.]. Der er noget, som jeg er meget interesseret i at lave med Arkham fængslet, måske for HBO Max. Der er ting, som vi har talt om dér. Så det er meget muligt. Det er heller ikke umuligt, at der er en eller historie, hvor Jokeren kommer tilbage i vores verden.

Vi ved allerede, at Colin Ferrells version af The Penguin får sin egen tv-serie, og at en spin-off mere i universet fra ’The Batman’ er på vej. I første omgang forlød det, at fokusset skulle være på Gothams politistyrke, men nu lyder det til, at det bliver Arkhams fængsel, som bliver centrum for den serie.

Og en serie med Jokerens første møde med Robert Pattinson i Batmans første år som helt, er vel heller ikke utænkeligt. Reeves ser i hvert fald ikke ud til at afvise noget.

Læs også om den slettede scene fra 'The Batman', hvor Jokeren møder Batman.

'The Batman' kan ses i biografen nu.