32 år siden første nominering: Personlig film udløser endelig Oscar

Biografaktuelt drama hædret
Kenneth Branagh - Blaine Ohigashi / A.M.P.A.S.
(© Blaine Ohigashi / A.M.P.A.S.)

Den nordirske skuespiller, instruktør og manuskriptforfatter Kenneth Branagh har været på nippet til adskillige Oscars, men nu - 32 år efter første nominering - lykkedes det endelig.

Nattens Oscar-uddeling skulle således endelig kaste en Oscar-statuette af sig for den 61-årige stjerne, som vinder prisen for Bedste originale manuskript.

Filmen, han vinder for, er den dybt personlige Belfast om hans opvækst i den nordirske hovedstad under de blodige kampe mellem protestanter og katolikker i 1960erne.

LÆS OGSÅ: Filmverdenens alsidige kamæleon vender hjem: Fra Shakespeare til Marvel og Harry Potter

Branagh har tidligere været nomineret i flere typer af kategorier, første gang i 1990 for sit skuespil og instruktion af Henry V. Siden er det blevet til nomineringer for Bedste kortfilm ('Swan Song' i 1993), for Bedste manuskript i 1997 for Hamlet, og endelig for sin birolle i My Week with Marilyn i 2012.

I år var filmskaberen nomineret i tre kategorier for Bedste film, Bedste instruktion og Bedste manuskript, hvoraf han som nævnt vandt for sidstnævnte.

LÆS OGSÅ: Oscar-vinderne 2022

Ikke overraskende brugte Branagh sin tale på at nævne de personer, som måtte lade livet i Belfast under urolighederne. Og på at prædike den humanisme, der alligevel er og var i byen.

Trods den flotte sejr vil showet i fremtiden formentlig blive husket for især én hændelse, hvor Will Smith slår kollegaen Chris Rock på scenen. Læs mere om den episode her.

'Belfast' kan lige nu ses i biografen. Find dine billetter her: