10 ukendelige stjerner: Fra virkelige personer til skræmmende monstre

Hollywoods mange kamæleoner
Billede
(© The Batman © Warner Bros. / The Eyes of Tammy Faye © Searchlight Pictures)

 I anledning af både premieren af The Batman og den Oscar-nominerede film The Eyes of Tammy Faye, tager vi et kig på 10 roller, hvor skuespillerne er fuldstændig ugenkendelige.

Find dine billetter til 'The Batman' her: 

Colin Farrells skildring af The Penguin trækker allerede overskrifter for hans store forvandling fra Hollywood-hjerteknuser til hærdet gangster.

Farrells omstændelige forklædning inkluderer både en vægtøgning samt 'fatsuit', proteser og en tyk New York dialekt. Hvilket gjorde ham så ukendelig, at ingen kunne genkende ham på gaden.

Det er omtrent samme remedier Jessica Chastain har taget i brug i rollen som tele-evangelisten Tammy Faye. Udover 'fatsuit' og proteser topper den smukke Hollywood stjerne looket af med lange negle, højt hår og absurde mængder makeup og selvbruner.

Rollen som Tammy Faye har ført til en Oscar-nominering, men stjernen har også udtalt, at den meget make-up måske har ødelagt hendes hud for altid.

Men Chastain og Farrell er langt de eneste stjerner der går til ekstreme længder for at forvandle sig til en specifik karakter, og vi har derfor samlet de ti af de vildeste transformationer nogensinde herunder:

John Hurt som John Merrick i 'The Elephant Man'

The Elephant Man er et historisk drama som bygger på den sande historie om John Merrick (1862-1890), som var en deform mand, der blev kaldt elefantmanden.

John Hurt, som ellers er kendt fra Alien, 1984 og Harry Potter-filmene, er slet ikke til at kende i rollen som elefantmanden. Proteserne brugt i filmen er lavet én til én ud fra den virkelige John Merricks skelet, som er blevet præserveret i medicinsk øjemed.

Jim Carrey som Grinch i 'Grinchen – Julen er stjålet'

Jim Carrey behøver ingen udklædning for at gå all in på en rolle. Kamæleonen Carrey har lagt ansigt til flere ikoniske karakterer i film som The Mask, Ace Ventura: Detektiv og Dumb & Dumber. Alligevel gik komikeren hele vejen med julens skurk, den famøse Grinch.

Som med alle roller Jim Carrey spiller er det en kropslig præstation med nøje udvalgte ansigtsudtryk, dans og stemme (som er baseret på Sean Connery). Grinchens dragt er lavet af spandex beklædt med oksehår, en dragt Carrey fandt særdeles ubehagelig.

I scenen hvor Grinchen instruerer sin hund, laver Carrey en parodi på instruktør og producer Ron Howard, som imiterer Howards måde at instruere på. Howard fandt scenen så morsom, at den blev i filmen.

LÆS OGSÅ: Guide til årets Oscar-film i biografen

Nicole Kidmans som Virginia Woolf i 'The Hours'

Der skulle ikke mere end en næseprotese til før Nicole Kidman var helt ugenkendelig. I rollen som melankolske Virginia Woolf præsterer Kidman en af karrierens bedste roller, som indbragte hende en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle.

Den hårde rolle som psykisk syg kvinde med en ubehagelig familiebaggrund, satte sine spor hos Nicole Kidman, som indtog rollen med bravur. Hun ønskede dog ikke at imitere Woolfs stemme og dialekt, af frygt for at det blev for komisk.

I stedet snakkede Kidman lidt dybere, hæs stemmeføring, iførte sig paryk og næseprotese, samt lærte at skrive med højre hånd, så alle close-ups af Woolfs skriverier var Kidman. 

Nick Stahl som Roark Jr./Yellow Bastard i 'Sin City'

Frank Millers ikoniske fortælling om Sin City, blev i 2005 filmatiseret af Miller i samarbejde med Robert Rodriguez. I rollen som en af filmens mest afskyelige karakterer Roark Jr. Aka Yellow Bastard ses Nick Stahl.

I rollen som den sadistiske og pædofile morder er Stahl fuldstændig ugenkendelig. Ikke nok med, at han ændrede sit kropssprog, har han også en falsk mave, samtlige proteser på hovedet, og så selvfølgelig den særprægede gule farve. 

Bill Skarsgård som Pennywise i 'It'

Som barn nummer fire ud af otte i Skarsgård klanen, var Bill Skarsgård mest af alt kendt for sit efternavn inden han indtog rollen som den ikoniske Stephen King-klovn Pennywise i 2017.

I rollen som Pennywise havde Skarsgård trænet med et slangemenneske, iført sig en hovedprotese og paryk samt en tandprotese, som fik ham til at savle voldsomt. Instruktøren Andy Muschietti var vild med denne bivirkning og inkluderede det i filmen som en del af karakterens glubske natur.

Pennywise skræmmende smil er Skarsgårds egen kreation, som han fandt på for at skræmme sine brødre da de var børn. Dertil var han også i stand til at bevæge sine øjne i forskellige retninger, og der er derfor ikke brugt CGI i de ubehagelige close-ups. 

Jared Leto som Paolo Gucci i 'House of Gucci'

Jared Leto har igennem hele sin karriere været lidt af en kamæleon i film som Chapter 27, Dallas Buyers Club og Suicide Squad. I sin forberedelse til rollen som Joker sendte han angivelis vis de andre skuespillere kondomer, patroner, klistrede Playboy blade og levende rotter, for at etablere sig selv som den skøre karakter.

I rollen som Paolo Gucci tog han dog en anden tilgang til forberedelsen. I et interview med The Playlist, fortæller Leto om sin proces:

- Jeg sniffede arrabiata sovs hen mod midten af filmen. Jeg havde olivenolie som blod. Hvis du tog en biopsi af min hud, ville den komme tilbage som parmasan ost.

Som Paolo bar han et 'fatsuit', skaldepande, diverse proteser i ansigtet og ændrede både sin stemmeføring og accent. Resultatet er så langt fra den virkelige Jared Leto som man overhovedet kan komme.  

LÆS OGSÅ: Kan du genkende dem? 10 skuespillere i vilde forvandlinger

Doug Jones som Faun & Pale Man i 'Pans Labyrint'

Den garvede Doug Jones har efterhånden stor erfaring med både omfattende udklædning samt gruopvækkende karakterer, som bl.a. ses i film som Hellboy, The Shape of Water og serien 'Star Trek: Discovery'. Jones er for mærkelige skabninger, hvad Andy Serkis er for digitale karakterer.   

I Guillermo Del Toros 'Pans Labyrint', indtager Jones hele to roller. I rollen som Faun skulle Jones både bære en omfattende og restriktiv dragt i flere ubevægelige dele samt horn der vejede 5 kilo. De blev derfor påført til allersidst for at undgå nakkeproblemer.

Som Pale Man skulle Jones iføres en noget blødere dragt, som var lavet i flere dele for at øge den ubehagelige karakters bevægelighed. Jones kunne dog kun se ud igennem næseborene på masken. 

Warwick Davis som Goblin Bank Teller, Professor Flitwick & Griphook i Harry Potter-filmene

Warwick Davis har været med i alle otte Harry Potter-film, hvori han har spillet tre forskellige roller. Første introduktion til Davis var som Goblin Bankens bankkasserer, dernæst som Professor Flitwick (som ændrede udseende undervejs i de otte film) Ravenclaw kollegiets overhoved, og til sidst i rollen som Griphook.

I rollerne som diverse Harry Potter karakterer skulle Davis iføre sig både proteser, falske ører, skaldepande, diverse parykker og gebis.

I rollen som Flitwick tog det to makeup artister fire timer at iføre ham kostumet, som oprindeligt bestod af fem silikone proteser og fem parykdele. Som bankkasseren tog det ligeledes fire timer at komme i kostumet, som bl.a. bestod af store kontaktlinser og en tandprotese.

Gary Oldman i 'Bram Stoker’s Dracula', 'Hannibal' & 'Darkest Hour'

Gary Oldmans karriere har i den grad budt på mange forskellige og alsidige roller, hvad end det er som skurk i film som Léon, True Romance og Det Femte Element, eller som good guy i Tinker Tailor Soldier Spy samt Batman- og Harry Potter-filmene.

Gary Oldman har gennemgået en vild transformation i hele tre roller. Først i den erotiske gyserfilm Bram Stroker's Dracula, hvor Oldman spiller titelrollen som Dracula, der forfører hans advokats forlovede og skaber kaos i England. Udover diverse kostume skift og proteser, fik Oldman stemmetræning, der gjorde hans stemme en oktav lavere, så han lød mere ildevarslende.

I Hannibal, som er efterfølgeren til The Silence of the Lambs, spiller Oldman karakteren Mason Verger, som er dyreplager og pædofil. Under et psykedelisk trip foranlediget af Lector skærer Verger sit eget ansigt af, fjerner sit ene øje og spiser sin egen næse, hvorefter Lector, som led i Vergers erotiske kvælning, strammer bæltet, så Verger brækker nakken. Oldmans skildring af Verger er uforglemmelig i sin kølighed og ondskab.

Som Winston Churchill i dramaet Darkest Hour er Oldman endnu engang ugenkendelig med 'fatsuit', skaldepande samt ændret stemmeføring og dialekt. Rollen som den karismatiske leder indkasserede Oldman en Oscar for bedste mandlige hovedrolle.

Tilda Swinton i 'Snowpiercer', 'The Grand Budapest Hotel' & 'Suspiria'

Der findes få kamæleoner som Tilda Swinton. Skuespilleren transformerer sig fuldstændig til hver en ny rolle, så man kunne snildt inkludere hele hendes filmografi, som byder på film som Burn After Reading, Hvad med Kevin? og Doctor Strange.

I Bong Joon-Hos film Snowpiercer fra 2013 spiller Swinton den grusomme og evigt loyale Mason. Rollen indebar proteser, paryk og gebis, og det tog mere end to timer i makeupstolen. Brillerne Swinton bærer i filmen er fra hendes børns legetøjskasse.

Året efter var Swinton aktuel i Wes Andersons The Grand Budapest Hotel som den mystiske ejer af hotellet. Kostumet som den ældre kvinde krævede både ændring i kropsholdning, paryk, proteser og kontaktlinser. Det krævede fem timer i makeupstolen for at blive den 84-årige Madame D.

I gyserdramaet Suspiria spiller Swinton hele 3 roller, Madame Blanc, Helena Markos og, vigtigst i denne sammenhæng, Dr. Josef Klemperer. Swinton er den ældre herre, og man kan på ingen måde ane den dygtige skuespiller bag masken.

Makeuppen tog omkring fire timer hver dag, med proteser, der blandt andet gjorde hendes hals og kæbe bredere, samt paryk og briller. Men vigtigst af alt fik Swinton en særlig protese i form af penis og testikler, så Swinton rigtig kunne føle sig som en mand - selvom dette altså ikke vises frem i filmen.