Dansk instruktør om historiske Oscar-nomineringer: "Det er meget overvældende"

'Flugt' dyster om verdens fornemmeste filmpriser
Billede
(© Reel Pictures)

Den danske dokumentarfilm Flugt har skrevet historie og er blevet den første film, som er nomineret i kategorierne for både Bedste dokumentar, Bedste animationsfilm og Bedste internationale film.

Umiddelbart efter annonceringen talte vi med filmens instruktør, Jonas Poher Rasmussen, der naturligvis var ovenud lykkelig over at være i det fineste filmselskab, man kan komme.

- Det er fantastisk. Det er en lettelse, fordi der har været en del hype omkring filmen, så der var nærmest en forventning om, at den skulle blive nomineret. Så da den faldt, den første [nominering, red.], var det en følelelse af lettelse, og nu er det bare glæde.

LÆS OGSÅ: Dansk film skriver historie: Se alle Oscar-nomineringer 2022

Filmens omdrejningspunkt er Rasmussens gode ven, der i fortællingen hedder Amin, og som er ankommet til Danmark som flygtningebarn for over 20 år siden. Det er hans brutale og rørende historie, filmen handler om.

Derfor spurgte vi til, om han havde talt med sin ven (virkelighedens Amin) om de fornemme nomineringer:

- Vi talte sammen, lige efter det var blevet annonceret. Han sagde, at det var fuldstændig sindssygt. Han sad på sit arbejde og fulgte med i den der online stream. Og da han var færdig, skulle han jo tilbage på arbejde. Han sagde, at det var helt surrealistisk.

Det må være helt vildt for dig at fortælle hans historie, og ikke mindst for ham at fortælle sin historie, og nu følger hele verden med.

- Det er det også. Det er meget overvældende og helt fantastisk. Han sagde, da han startede, at han ikke havde så mange historier, han kunne spejle sig i, da han voksede op.

- Så jeg tror det med, at han har fået lov til at brede sin historie ud til andre, som har været lignende ting igennem, der nu kan spejle sig i hans historie, det betyder noget for ham.

'Flugt' har allerede gået sin sejrsgang verden over med priser i nær og fjern. Den har fået juryens pris på Sundance Film Festival, og i lørdags modtog den en Robert for Bedste dokumentarfilm.

LÆS OGSÅ: "Om natten var jeg på Sundance, og om dagen var jeg hjemmeskolelærer for min datter"

Filmen handler om den 36-årige og veluddannede "Amin", der ankom til Danmark som et uledsaget flygtningebarn for over 20 år siden.

I løbet af en række interviews fortæller Amin for første gang sandheden om sin farefulde flugt fra Afghanistan til Danmark. Han fortæller om sin lykkelige barndom i 80'ernes Kabul, der blev erstattet af et liv på flugt efter, at den nådesløse borgerkrig forvandlede byen til en krigszone og splittede hans familie.

Flugt vises i udvalgte biografer.

Oscar-uddelingen finder sted søndag den 27. marts.