30 danske film du kan glæde dig til i 2022

Komedier, rumvæsner og gysende thrillers
Billede
(© Scanbox)

Filmåret 2022 byder på intet mindre end 30 danske film (!) - og vi kan godt love, at der er noget til en hver smag. Fra romantiske komedie over familiefilm til gysende thrillers. Rumvæsner, vildmænd og nazister.

VIND BILLETTER: Afstemning: Hvilken film glæder du dig mest til i 2022?

Flere af dansk films største stjerner, såsom Mille Dinesen, Ulrich Thomsen, Anders W. Berthelsen, Nikolaj Lie Kaas og Trine Dyrholm er alle at finde på plakaterne til årets film, mens en masse nye stortalenter også er klar til at vise deres værd på det store lærred.

Filmene er listet kronologisk efter premieredato. Klik på titlerne for mere information. 

Tag min hånd – 27. januar 

Den romantiske komedie har Mille Dinesen i hovedrollen som Maja, der selv mener, at hun har det perfekte liv med mand og søn – om end lidt hverdagsagtigt. Så da hendes mand, Claes (Ulrich Thomsen), pludselig vil skilles, kommer det som et chok.

Maja skal nu stå på egne ben – og hun kaster sig hovedkulds ud i en ny forelskelse med en fyr, der er 20 år yngre. Hun må nu gøre op med sig selv, hvem hun vil være.

’Tag min hånd’ er instrueret af Lars Kaalund, der tidligere har samarbejdet med Mille Dinesen på ’Rita’.

 Guide: 10 danske film du kan se frem til resten af året

Vildmænd – 3. februar

I den danske komedie skrider Martin (Rasmus Bjerg) fra det hele – familie og job – og drager ud i de norske fjelde langt væk fra civilisationen.

Men alt ændrer sig, da hashsmugleren Musa (Zaki Youssef) dukker op på flugt fra sine rivaler. Inden længe har de både forbrydere, politi og Martins kone på nakken.

’Vildmænd’ er en sort komedie, der kaster et blik på den moderne mand, af filmskaber Thomas Daneskov, der i 2015 brød igennem med filmen ’Eliten’.

 I fodsporene på 'Druk': Dansk spillefilmsdebut udtaget til to prestigefyldte filmfestivaler

Du som er i himlen – 10. februar

Det danske periodedrama handler om den 14-årige Lise (Flora Ofelia Hofmann Lindahl), der bor på en gård i 1800-tallet. Da Lises mor går i fødsel, og det går ikke lige efter bogen, står Lise pludselig med et stort ansvar overfor sin yngre søskende.

Fortalt gennem tre generationer, nemlig den unge Lise, hendes faster og farmor kaster ’Du som er himlen’ et blik på kvindens rolle. Historien er baseret på den danske romanklassiker ’En Dødsnat’ fra 1912.

’Du som er himlen’ har opnået stor anerkendelse i udlandet, hvor filmen på den prestigefyldte San Sebastian International Film Festival vandt for Bedste hovedrolle og instruktør.

Ny dansk familiefilm stiller spørgsmålet: Ka' robotter skide?

Robotbror – 10. februar

'Robotbror' er en science fiction-film for hele familien, der foregår i en nær fremtid, hvor klimakrisen er løst og alle børn har menneskelignende robotter, der fungerer som personlige assistenter.

11-årige Alberte har desværre en gammel robot, der ligner en bamse, og derfor mobbes hun i skolen. Men det hele ændrer sig, da hun får en splinterny robot, Konrad, der ligner et menneske 1:1.

En ægte forbindelse mellem de to begynder at opstå – men kan man overhovedet være venner med en robot?

’Robotbror’ er baseret på Morten Dürrs børnebog, og instruktøren har stået bag flere andre danske familiefilm, bl.a. Villads fra Valby og Kidnappet.

Rose – 24. februar

I 1997 skal Inger, søsteren Ellen og svogeren Vagn med bus til Paris. Det som ingen ombord ved er, at Inger er skizofren, og det forarger især den forstokkede vice-skoleinspektør Skelbæk.

Det bliver starten på en underholdende busrejse og tur i Paris, hvor Inger har en skjult agenda. Undervejs beviser Inger også, at man ikke skal dømme hende på forhånd, selvom hun er sindslidende.

Den danske film er instrueret og skrevet af Niels Arden Oplev, der tidligere har stå bag Drømmen, Mænd der hader kvinder og Ser du månen, DanielSofie Gråbøl har den imponerende hovedrolle overfor bl.a. Lene Marie Christensen, Anders W. Berthelsen og Søren Malling.

 

Ingen kender dagen – 3. marts

Det danske drama er centreret omkring fem korte historier om en gruppe meget forskellige mennesker, der kæmper med hver deres problemer.

Maja er gravid, men stoler pludselig ikke på barnets far. Den unge Emil leder efter sin identitet, men betror sig til den forkerte. Eva udfordres på sin moral og etik på sit job. Den 8-årige Laura tager på tur med sin mor, der har svært ved at skelne mellem virkelighed og fantasi. Mens Adam lever et liv af løgne og snart må tage konsekvenser af det.

På rollelisten finder man bl.a. Trine Dyrholm og Jakob Cedergren, mens instruktøren bag er Annette K. Olesen baseret på et manuskript af Maren Louise Käehne, der skrev Dronningen.

Hvidstengruppen II: De efterladte – 10. marts

10 år efter den første film vender vi tilbage til 2. verdenskrig og Hvidstengruppen, nærmere bestemt de efterladte, der består af de to søstre Tulle og Gerda, som sendes i arbejdslejre.

Vi følger krigsrædslerne i Tyskland, hvor især Tulle kæmper mod tortur og savnet til sin 2-årige datter. Undervejs møder hun andre lidelsesfælder, mens mor Gudrun prøver at holde kroen kørende under besættelsen i Jylland.

’Hvidstengruppen II: De efterladte’ har flere af den første films kendte ansigter tilbage, herunder Marie Bach Hansen og Bodil Jørgensen, mens Ellen Hillingsø er blandt de nytilkomne. Anne-Grethe Bjarup Riis instruerer igen, mens den danske filmkonge Regner Grasten har skrevet og produceret filmen.  

 Ny dansk gyser får skræmmende plakat - og udtages til prestigefyldt festival

Speak No Evil – 17. marts

Den psykologiske gyser handler om den danske familie Bjørn, Louise og deres datter, der på en ferie i Toscana møder et sødt hollandsk par. De har en god kemi og aftaler at mødes tre måneder senere på parrets hollandske landsted.

Men den gode stemning fra Italien er væk, og danskerne oplever fra start en grænseoverskridende opførsel. Hvor langt er de villig til at gå for at opretholde den gode stemning? Og hvem er egentlig gal på den?

’Speak No Evil’ har fået en vild modtagelse i udlandet, hvor den er blevet vist på Sundance og kaldt både frastødende og ubehagelig. Bag filmen står Christian Tafdrup, der tidligere har instrueret værkerne Forældre og En frygtelig kvinde.

Krummerne – det er svært at være 11 år – 10. marts

Krumme er tilbage i en ny film, der er baseret på Thøger Birkelands populære bogserie. Hverdagen er præget af for meget elektronik og skærme i familien Krumborg, der derfor kaster sig ud i en skærmfri uge.

Krumme stifter bekendtskab med Kim-bøgerne og starter sit eget detektivbureau med vennen Tom. Sammen kommer de på sporet af mestertyvene Tina og Jeff, der har stjålet en diamant. Alt i mens Krumme også har et godt øje til Yrsa.

‘Krummerne – det er svært at være 11 år’ er den sjette familiefilm i serien, der første gang blev filmatiseret i 1991 af Regner Grasten, som igen står bag den nye film som producer og forfatter.

 

Klienten – 24. marts

I den nye thriller ’Klienten’ skaber en række brutale mord på gravide kvinder, der får skåret deres fostre ud, utryghed hos psykologen Susanne. Især da en sætning skrevet med blod på det seneste gerningssted er taget direkte ud af hendes dagbog.

Dagen efter får hun en ny klient, Mark, og Susanne fatter hurtigt mistanke til ham. Hun sidder overfor en seriemorder – og han giver hende kun én time til at leve i. Et kapløb med døden sættes dermed i gang.

Bag filmen står krimi-makkerparret A.J. Kazinski, der har skrevet flere populære romaner. Ligesom at de i 2021 stod bag TV2s krimiserie Hvide Sande.

 

Miss Viborg – 7. april

Det danske feel good-drama følger førtidspensionisten og den tidligere skønhedsdronning, Solvej, der lever et isoleret liv, hvor hun begræder sine tabte drømme og tjener lidt ekstra som pille-pusher.

Hendes liv tager en drejning, da hun indleder et umage venskab med naboens datter, Kate. En 17-årig, grænsesøgende pige, der leder efter et mål med sit liv. De to både bruger og udnytter hinanden, mens de prøver at finde en mening med galskaben.

Bag ’Miss Viborg’ står den debuterende instruktør Marianne Blicher, der delvist har baseret filmen på sine egne oplevelser i den jyske by. På rollelisten finder man bl.a. Kristian Halken og Josefine Park, mens de to hovedroller også er debutanter.

De forbandede år 2 – 21. april

Dette historiske drama fortsætter historien om Familien Skov under 2. verdenskrig, og vi er nået til de afgørende år af besættelsen startende i 1943.

Samarbejdspolitikken er ophørt, og modstandsbevægelsen vinder frem. Faderen Karl prøver at balancere en udfordrende økonomi og splittet familie herunder den ældste søn Aksel, som er blevet en yderst aktiv frihedskæmper.

Anders Refn vender tilbage bag kameraet på ’De forbandede år 2: Opgøret’, mens rollelisten igen byder på bl.a. Jesper Christensen, Bodil Jørgensen og Mads Reuther.

Intet – 19. maj

Ungdomsdramaet ’Intet’ udspiller sig i en 8. klasse, hvor Pierre Anthon konkluderer, at tilværelsen er meningsløs og flytter op i et træ. Det starter en eksistentiel krise blandt klassekammeraterne.

De beslutter sig for at modbevise Pierre Anthon ved at samle alle deres mest meningsfulde ejendele. Det bliver starten på en farlig og kontroversiel undersøgelse af, hvad meningen med livet er.

’Intet’ er baseret på Janne Tellers roman af samme navn, der i 2001 vandt Kulturministeriets børnebogspris, og tidligere i 2017 blev opsat til en opera.

 

Esthers Orkester – 2. juni

’Esters Orkester’ er en kærlighedshistorie fortalt på to centrale dage af hovedpersonernes liv, nemlig deres første og sidste møde.

Filmen beskrives som en historie om den uperfekte mand, og forventningerne til manden i dag, da en familiefar sættes i svær situation, hvor han skal bevare fatningen midt i en stor livskrise.

Annika Aakjær får spillefilms-hovedrolledebut som Esther, mens den mandlige modpart spilles af Johannes Lilleøre. På rollelisten finder man også Ulf Pilgaard, Stina Ekblad og Peter Gantzler.

 

Resten af livet – 7. juli

Det danske drama handler om det sønderjyske ægtepar Maron og Egon, der nyder tilværelsen med to voksne børn. Men det hele krakelerer, da familien rammes af en tragedie.

Bag filmen står Frelle Petersen, som forrige år skabte overskrifter med Onkel, der også udspillede sig i Sønderjylland. En egn, som ligger instruktøren tæt ved hjertet, og derfor udspiller denne livsbekræftende fortælling sig netop dér.

Blandt hovedrollerne ses bl.a. Jette Søndergaard, der fik både en Bodil- og Robert-nominering for sin optræden i ‘Onkel’.

 Lille Allan - Den menneskelige antenne

Lille Allan – Den menneskelige antenne – 28. juli

Animationsfilmen er baseret på Peter Frödin og Line Knutzons børnebog af samme navn, og følger drengen Allan, der flytter ud til sin fraskilte far i en boligblok på Amager.

I sommerferien kommer han i kontakt med naboen Helge, der er besat af ufoer, og han mener, at Allan skal fungere som antenne, så de kan få kontakt med rumvæsner.

Da et tankelæsende rumvæsen, Majken, nødlander på jorden, opstår et mærkværdigt venskab med Allan. Men der er også farer på færde, da en skør samler har udset sig Majken.

Alle for fire – 11. august

Den fjerde kapitel om de to brødre Ralf og Timo og deres gamle ven Martin byder på nye komiske optrin – og kærlighed.

For da Lonnie forlader Timo, må han finde på sit hidtil mest dumdristige kup for at vinde hende tilbage med sine venners hjælp. Mens Ralf pludselig også finder kærligheden.

Rasmus Heide står bag kameraet igen og har forfattet historien med Mick Øgendahl, der ligeledes indtager rollen som Ralf denne gang overfor Anders W. Berthelsen som Timo. Jon Lange vender tilbage, og Stephania Potalivo er nyt ansigt i universet.

 

København findes ikke – 11. august

Da pigen Ida forsvinder sporløst, lader kæresten Sander sig frivilligt låse inde i en lejlighed med Idas far og bror, der afhører ham.

Det viser sig, at kort tid før Idas forsvinden, har hun afskåret kontakten med familie og venner for at leve et tilbagetrukket liv, isoleret fra samfundet med Sander - midt i byen. Men kæresten afslører ikke hele sandheden.

Instruktøren bag er Martin Skovbjerg, der i 2018 debuterede med Brakland. Manuskriptet er baseret på den norske roman ’Sander’ af Terje Holt og er skrevet af Eskil Vogt, som før har samarbejdet med Joachim Trier på bl.a. Oslo, 31 august og Louder Than Bombs. Mens han også debuterede som instruktør med gyseren De Uskyldige i 2021.

 

Den, der lever stille – 25. august

’Den, der lever stille’ er en filmatisering af Leonora Christina Skovs bestseller og tager udgangspunkt i forfatterens eget liv. Den vedrører herved en række tabubelagte og højaktuelle emner som seksualitet, skyld og ensomhed.

Bogen vandt De Gyldne Laurbær og omsættes til film af Puk Grasten, der debuterede med dramaet '31'.

 Mums! Ny dansk komedie har kager på samlebånd

Kagefabrikken - 8. september

Den sorthumoristske komedie ’Kagefabrikken’ omhandler en kagefabrik på Bogø, der er ved at gå konkurs. Derfor vil ejeren Niels begå selvmord. Men det slipper han desværre levende fra og ender i en større depression.

Konen Else forsøger at redde fabrikken og hidkalder derfor sin datter og svigersøn til hjælp. De foreslår en omfattende modernisering med sunde kager. Niels kan ikke overskue noget og kaster sig i stedet hovedkulds ud i en forelskelse til fabrikkens nye rengøringskone Zeinab fra Irak.

I hovedrollen ses Nicolas Bro, mens den anerkendte teaterinstruktør Christian Lollike får sin spillefilmsdebut, der stiller skarpt på fremmedhad og sundhedsdyrkelse.

 

Kysset – 22. september

Bille August vender tilbage med et nyt romantisk drama. Esben Smed indtager hovedrollen, ligesom han gjorde det i instruktørens udgave af Lykke-Per fra 2018.

’Kysset’ udspiller sig 1913, da den pligtopfyldende og kommende officer Anton inviteres til bal. Her byder han pigen Edith op til dans, uvidende om, at hun er invalideret af en rideulykke. Han nærmer en stor medlidenhed med pigen, der forelsker sig i Anton.

Den unge mand kan ikke få sig selv til at afvise Edith, og langsomt synker han dybere og dybere ned i sine egne løgne og løfter.

Bille August har selv skrevet manuskriptet baseret på en roman fra 1938 af den østrigske forfatter Stefan Zweig.

Ny dansk ungdomsfilm sætter fokus på puttemiddage og gymnasieritualer

Smuk – 29. september

Ungdomsfilmen følger seks nystartede gymnasieelever, der skal igennem en masse optagelsesritualer, da 1.G starter. Her bliver deres indbyrdes dynamikker udfordret, og de skal finde deres fodfæste i det sociale spil.

Thilde Harkamp, der instruerede Jagtsæson, står bag kameraet med en gruppe talentfulde skuespiller, herunder Andrea Heick Gadeberg og Albert Rudbeck Lindhardt, som også spillede overfor hinanden i Retfærdighedens ryttere.

 

Lykkelige omstændigheder – 6. oktober

Den romantiske komedie ’Lykkelige omstændigheder’ handler om de to meget forskellige søstre, Katrine og Karoline.

Katrine lever en forgældet tilværelse med den arbejdsløse DJ Ronny, mens Karoline har det hele med den succesfulde bygmester Markus – undtagen børn.

Så da Katrine bliver gravid ved et uheld, udtænker Karoline en snedig plan til at overtage barnet. Men intet går som planlagt.

Anders W. Berthelsen debuterer som soloinstruktør efter 'Ser du månen, Daniel', som han lavede i samarbejde med Niels Arden Oplev, og på rollelisten finder man Sofie Torp, Roberta Reichhardt, Esben Smed og Martin Høgsted.

 

Mugge og hans mærkelige hjerne – 6. oktober

Duoen Mikael Wulff og Anders Morgenthaler aka WullfMorgenthaler er klar med et nyt kapitel i deres animationsunivers om den lillahårede Mugge, hans forældre og hans bedste veninde Sofia.

Mugge optrådte første gang på filmen i Mugge & vejfesten, og denne gang handler det om skoletests, venskabsproblemer og russiske gangsters.

 Sexgale teenagere og et rumvæsen er på menuen i ny dansk komedie

Jomfruer fra rummet – 13. oktober

Den danske ungdomskomedie handler om de to gymnasie-venner Gustav og Buller, der kun tænker på sex. Da de får besøg af rumvæsnet Allan, ændrer de to drenges liv sig.

Allan har nemlig en plan om at overtage jorden ved at forplante sig med så mange mennesker som muligt. Han flytter ind hos Gustav, men de tre drenge finder hurtigt ud af, at sex er mere end bare forplantning.

Udover det unge hold finder man bl.a. Peder Pedersen, Julie Agnete Vagn, Lars Hjortshøj og Pernille Højmark på rollelisten.

 

Superposition – 27. oktober

’Superposition’ beskrives som intet mindre end en ”kvante-psykologisk parforholdsthriller” og følger et forældrepar, der forlader deres liv på Vesterbro til fordel for den svenske ødemark.

Her håber de at puste nyt liv i kærlighedslivet og finde sig selv. Men man skal passe på, hvad man ønsker sig.

I hovedrollerne ses Mikkel Boe Følsgaard og Marie Bach Hansen, der tidligere har spillet overfor hinanden i ’Arvingerne’.

Stærkt hold af unge komedie-talenter er klar til den første spillefilm fra Jesper og Julie

Elsker dig for tiden – 10. november

Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag, der står bag den populære tv-serie ’29’ og dens fortsættelser, er klar med deres første spillefilm i 2022.

’Elsker dig for tiden’ beskrives som en anti-romantisk komedie om de to modsætninger Anna, en moderne selvstændig kvinde, som holder kærligheden i strakt arm, og Thomas, en traditionel romantiker, der desperat leder efter den eneste ene. Vi følger deres kærlighed fra det første møde til da hverdagen sætter ind i parforholdet.

Rollelisten byder på flere danske stortalenter, herunder selv Julie Rudbæk i den ene hovedrolle som Anna, mens Kasper Dalsgaard (Sygeplejeskolen) spiller Thomas.

 

Krysantemum – 17. november

’Krysantemum’ handler om Anders, der ikke i flere år har talt med sin far efter en familietragedie. Men de tvinges til at blive genforenet, da fødegården skal reddes.

Gennem salg og transport af ulovligt fyrværkeri kan de finansiere en vej ud af mørket, hvis de tør gribe den chance.

Den filmdebuterende instruktør Christian Bengtson har baseret sin fortælling på en virkelig fyrværkeri-tragedie i Thy, og filmen har bl.a. Morten Hee Andersen, Henrik Birch og Karen-Lise Mynster på rollelisten.

Se første billede: Anders Matthesen får hovedrolle i ny film af Avaz-brødrene

Toscana – 8. december

Dette feel-good drama udspiller sig Italien med Anders ‘Anden’ Matthesen i hovedrollen, som en mand, der leder efter kærligheden.

Overfor danskeren står bl.a. de italienske stjerner Christiana Dell’Anna og Andrea Bosca fra den populære tv-serie ’Gomorra’. Mens rollelisten også byder på bl.a. Ghita Nørby, Lærke Winther, Sebastian Jessen og sangeren Christopher.

’Toscana’ er lavet af Avaz-brødrene, der i 2017 slog igennem med filmen Mens vi lever, der blev efterfulgt af Kollision med Nikolaj Lie Kaas.

Ny stjernespækket dansk komedie vil få dig til at krumme tæer over pinlige forældre

Fædre og mødre – 25. december

Paprika Steen står bag den danske komedie ’Fædre og mødre’, som har et stjerne line-up af danske skuespillere med bl.a. Nikolaj Lie Kaas, Rasmus Bjerg, Lars Brygmann, Amanda Collin og Lise Baastrup.

Katrine Greis-Rosenthal og Jacob Lohmann har hovedrollerne som et par, der prøver at blive en del af forældregruppen i deres datters nye klasse. Men de må gå langt for at blive optaget, og hvad er man ikke villig til at gøre for sine børn?

Steen stod senest bag den spiddende julefilm Den tid på året og har igen slået sig sammen med manuskriptforfatter Jacob Weiss for at kaste et satirisk blik på forældrelivet anno 2022.

 

[poll:1527791]