Cookie- og Privatlivspolitik
Fra Loki til Thanos: Top 10 Marvel-skurke

Fra Loki til Thanos: Top 10 Marvel-skurke

Spoiler: Thanos er IKKE nr. 1!

Stem op!
93
Stem ned!
0
(reset)

Denne artikel blev første gang publiceret i april 2020.

Ingen superhelt er bedre end sin superskurk!

Vi har tidligere rangeret alle 27 Marvel-film her - og her giver vi vores top 10 over de bedste baddies fra det store filmunivers. Se listen herunder.

Listen er opdateret, nu hvor Spider-Man: No Way Home er aktuel i biograferne igen fra søndag den 16. januar.

Der var desværre ikke plads til MCUs danske islæt, Mads Mikkelsen, der spillede troldmanden Kaecilius i Doctor Strange.

OBS: Listen vil indeholde spoilers.

Hvem er din favorit-skurk fra MCU? Del det gerne i kommentarfeltet.

 

10. Mysterio (Spider-Man: Far From Home) / Jake Gyllenhaal

'Spider-Man: Far From Home' var ikke blandt vores MCU-favoritter, men Quentin Beck aka Mysterio var et klart lyspunkt i den lidt for fjollede superhelte-farce.

Jake Gyllenhaal bringer sin vanlige sympatiske charme til illusionisten, der viser sig at have en ondskabsfuld bagside - og noget af et horn i siden på den afdøde Tony Stark.

Mysterio er lumsk, utilregnelig og til tider modbydelig mod den stakkels Spider-Man (hint: zombie Iron-Man!). En skurke-type som vi har savnet i MCU - og som også taler ind i en politisk virkelighed med "fake news".


9. Ego (Guardians of the Galaxy Vol. 2) / Kurt Russell

Marvels filmiske univers er blevet gæstet af flere store og erfarne skuespillere, blandt dem Jeff Bridges (Iron-Man), Michael Douglas (Ant-Man) og Robert Redford (Captain America: The Winter Soldier). Men det er den forrygende Kurt Russell, der napper en plads på vores liste, i rollen som Ego.

Forholdet mellem Star Lord og hans far, Ego, er 'Guardians of the Galaxy Vol 2's emotionelle rygrad - og egentlig også det centrale plot, da det store twist falder, og det afsløres, at faderen faktisk også er skurken i vores historie. Den ellers sympatiske Ego viser sig nemlig at være lidt af et røvhul (og en massemorder).

Men ikke desto mindre et ret kompleks et af slagsen - ikke mindst fordi den kosmiske og egoistiske skurk er en levende planet i menneskeligende form(!?), der ikke helt ulig Thanos vil genstarte hele universet.


8. Hela (Thor: Ragnarok) / Cate Blanchett

Listens eneste kvindelig bidrag tilfalder Cate Blanchett i rollen som Thors ukendte og hævngerrige søster Hela i 'Thor: Ragnarok'. Til vores forsvar så har MCU utrolig få skurkinder.

Dødens gudinde er ret sur over, at farmand Odin har slettet hende fra Asgards historiebøger. Det har gjort hende super ond - og da hun først smadrer Mjølner, tordengudens hammer, så ved vi, at Hela mener det seriøst!

Hela laver i den grad rav i den - og forsager faktisk Asgards ødelæggelse og sin egen død.


7. Bucky Barnes (Captain America: The Winter Soldier) / Sebastian Stan

Ja, den her kan diskuteres. Men Bucky Barnes aka Winter Soldier var faktisk skurk i den anden Captain America-film - også selvom at han var hjernevasket og er en af the good guys nu.

Netop det aspekt, at vores skurk faktisk var en "god fyr" - og én som vores helt nærede et tæt venskab, gav hele 'Captain America: The Winter Soldier' en ekstra dimension og mere kompleksitet til figuren Bucky.

Vi må heller ikke glemme Cap og Winter Soldiers andrenalinpumpende slåskamp midt på hovedgaden. Han kan i den grad slå fra sig, den kære Bucky!

6. Red Skull (Captain America: The First Avenger) / Hugo Weaving

Red Skull er indbegrebet af ondskab. Nazist, en af Adolf Hitlers tætte allierede og lederen af HYDRA.

I klassisk skurke-forstand er Red Skulls store forkromede plan såre simpel; Han vil overtage verdensherredømmet. Han er ikke en intergalatisk kæmpe eller en levende planet. Han er en supersoldat fyldt med had og ondskab - og så har han en af Marvels universets fedeste skurke-looks.

Red Skull er endimensionel, men i hænderne på dygtige Hugo Weaving, får karakteren den ekstra gnist, der gør ham decideret frygtindgydende! Han er en værdig første modstand til den uskyldsrene Captain America.

Det var overraskende, at se Red Skull tilbage i 'Avengers: Infinity War' og 'Endgame' (selvom Weaving ikke spille ham). Mon han kan spille en rolle i det fremtige MCU?


5. Vulture (Spider-Man: Homecoming) / Michael Keaton

Spider-Mans skurkegalleri er et af de bedste: Venom, Green Goblin, Kingpin, Dr. Octopus, Scorpion, Kamæleonen, Sandman, Shocker, Prowler, Morbius, og mange flere.

Derfor var det også herligt, at se Vulture (på dansk: Gribben) komme til sin ret i Spider-Mans første optræden i MCU. Ikke mindst fordi det var i skikkelse af Michael Keaton, der fik et kærtkommen comeback til superheltegenren.

Adrian Toomes aka Vulture er meningmandens skurk. Hans forretning går nedenom og hjem, da han skal rydde op i Net York efter The Avengers, og herefter går han over til den mørke side for at overleve. Men som seer forstår du hans valg.

Modsat Red Skull er han ikke gennemsyret af had, men beholder begge ben på jorden (det meste af tiden). Ligesom at karakteren får en ekstra dimension, da Peter Parker ender med at date hans datter, Liz, og til sidst, da han faktisk er taknemmelig over Spider-Mans hjælp. Ret uvant for en Marvel-slyngel.


4. Erik Killmonger (Black Panther) / Michael B. Jordan

Mange superhelte har en modstander, der i vid udstrækning er dem selv - bare i en ond udgave. Her er 'Black Panther' ingen undtagelse. Til gengæld gør filmen det til perfektion.

Killmonger er en af MCUs absolut bedste skurke - et cool look, en stærk, forståelig emotionel baggrundshistorie, en gennemtænkt plan og den sidste (og vigtigste) ingrediens, Michael B. Jordan.

Den talentfulde skuespiller tilfører Killmonger sin uovervindelige og empatiske charme - og på mange parametre overgår han faktisk vores mere stivnakkede helt, T'Challa i skikkelse af Chadwick Boseman.

Det er sjældent, at man også græder med skurken, men 'Black Panther' er en af de sjældne tilfælde, hvor karakteren faktisk formår at holde følelsesmæssig vand.

Vi må dog ikke glemme 'Black Panther's lille fisk, Klaw i form af Andy Serkis, som har en herlig (og alt for kort) gæsteoptræden.

Spider-Man: No Way Home

3. Green Goblin / Norman Osborn (Spider-Man: No Way Home) / Willem Dafoe

I Spider-Man: No Way Home åbnes der op for multiverset, og det betyder inklusionen af en af Edderkoppens mest formidable skurke: Green Goblin. Ham har vi ellers senest set i aktion i Sam Raimis første Spider-Man-film fra 2002, der som bekendt ikke har været en officiel del af MCU.

Willem Dafoe spiller den Dr. Jekyll & Mr. Hyde-agtige skurk med lige dele stoisk ro og vanvid, og ingen kan som han levere maniske ansigtsudtryk og replikker, så det stadig føles troværdigt i universet.

I tegneserien er Green Goblin skurken, som slår Spider-Mans første kæreste, Gwen Stacy ihjel, og samtidig er han heltens bedste ven, Harry Osborns, far. Ergo, den personlige tilknytning til skurken med den grønne trolde-dragt gør kampene mellem de to ekstra intense og interessante.

Uden at afsløre for meget fra 'No Way Home', som mange danskere stadig har til gode pga. nedlukningen af biograferne i 2021-22, kan vi bare sige, at Willen Dafoe igen ruller skurke-charmen ud for fuld udblæsning, og at Green Goblin atter er den mest frygtindgydende skurk, som Peter Parker står overfor.


2. Thanos (Avengers: Infinity War & Avengers: Endgame) / Josh Brolin

I et utal af film lurede han i kulissen. Kunne den store hype leve op til figuren, som skulle op imod hele MCUs superheltekorps? Og ja, det kunne den faktisk i det store hele.

Thanos er den absolut farligste skurk i Marvels filmunivers. Den lilla titan tager livet af flere af vores elskede Avengers - og giver dem modstand til det sidste.

Kan man stille spørgsmålstegn ved hans forkromede plan om at udslette halvdelen af universets eksistenser, for således at reducere vores ressource-(over)forbrug? Ja, det kan man. Men heldigvis gemmer Thanos på mere end bare råstyrke og gale gudekompelsker.

Bag alt sin CGI skinner Josh Brolin igennem, og man kan mærke et hjerte banke bag den lilla brystkasse. En superskurk, hvis emotionelle balast faktisk fungerer på dette niveau i en højt budget actionfilm er relativt sjædent, og det er i høj grad Thanos fortjeneste, at 'Avengers: Infinity War' er en af Marvels allerbedste film!


1. Loki (Thor og The Avengers) / Tom Hiddleston

Ingen over og ingen ved siden af. Den lumske Loki er et af Marvels største trumfkort - og den ultimative skurk.

De bedste skurke er dem, som konstant udfodrer dig - og du kan aldrig stole på Loki, som hele tiden leger med din sympati. Det ene øjeblik hjælper han sin halvbror Thor, det næste øjeblik stikker han hele Avengers-gruppen i ryggen.

Tom Hiddleston stjæler showet hver gang han får chancen i MCU, og bag den drengede karisma og det drilsk smil, lurer der altid en ny skummel plan. 

Sjældent har en bad guy opnået så meget patos hos sit publikum, så selv hans død blev begrædt (Infinity War) - og genopstandelse  hyldet (Endgame). MCU har ikke formåret at overgå den flerdimensionelle Loki - selvom de har først utallige gange.

I Disney+-serien Loki får han (næsten) scenen for sig selv, og det er en fornøjelse. Og måske er vi heldige, at han kommer til at spille en rolle i Thor 4?

Hvilken Marvel-skurk er din favorit?

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Stefan

Mangler I mon en korrekturlæser ..? ;)

Min top 10 ville jeg have svært ved at konstruere, men jeg ville helt sikkert ikke have Ego med på listen. Mine favoritter er nok nærmere:
Thanos
Green Goblin
Mysterio
Vulture
Loki
Baron Zemo

(Ikke i rækkefølge)
Baseret på skuespilpræstation, plan, karakter, udførsel.

Wyatt Russell var ingen skurk, men han gjorde det fremragende, så jeg glæder mig til at se ham fremover i MCU, og mon ikke vi får Doctor Strange eller Wanda at se med et mere ondt glimt i øjet?

Diana

Er overrasket over at jeg ikke ser Zemo på listen. I mine øjne den mest interessante skurk i film serien, og ulig næsten alle andre, så vinder han faktisk, da dette menneske uden kræfter skaber så meget strid at Avengers går i opløsning.

Michael

1 Thanos
2 riot
3 hela
4 kilmonger
5 fenris ulven
6 ultron
7 stark
8 doctor doom
9 ronann the aquser
10 grand master

Wayne

Især hvis vi taler om hele Marvel universet - og ikke kun MCU

Jeg mangler Kingpin, Dr. Octopus, Xu Wenwu, Galacatus, Mystique, Dark Phoenix, Magneto og Doctor Doom - bare for at nævne nogle stykker.

Albert

1 Thanos
2 riot
3 hela
4 kilmonger
5 fenris ulven
6 ultron
7 stark
8 doctor doom
9 ronann the aquser
10 grand master

S. Rico

Hans arrogance er en forbrydelse mod hele menneskeheden, så han kommer ind på en førsteplads. Mens andre græd, råbte jeg "Endelig!" i biografen, da han døde.

Spøg til side (eller var det?), så ser min top 10 sådan her ud:

1. Thanos
2. Loki
3. Hela
4. Yondu Udonta
5. Maw (nok den stærkeste håndlanger for en hovedskurk nogensinde)
6. Ivan Vanko
7. Alexander Pierce
8. Red Skull
9. Vulture
10. Tony Stark (han er jo rent faktisk skurken i Captain America: Civil War)

michael

tror det er alt efter smag.
jeg kan fx, ikke udstå captain america and hans arrogance, forældede syn så for mig var han skurken i civil war og tony helten. civil war kom jo til udtryk fordi Steve rogers gik for langt og en masse døde som følge af det.

Wayne

Man kan diskutere om han er skurken i Civil War - han har jo gode grunde til at handle som han gør.

Til gengæld er han den udløsende faktor i Age of Ultron, da det er hans teknologi som skaber den store trussel som ulitmativt ødelægger Sokovia.

S. Rico

I Civil War er Tony Stark og Captain America hinandens modstandere/fjender. Eftersom det er en Captain America film (3'eren), så må Captain America pr. definition være protagonisten, mens Tony Stark er antagonisten - og dermed filmens skurk.

At Tony Stark har gode grunde til hans handlinger gør ham ikke nødvendigvis til en good guy. Thanos havde jo også gode grunde til sine handlinger - selv om det måske var lidt yderliggående :-)

Helt enig i at Tony Stark også kan siges at være skurken i Age of Ultron. Det er bare ét eksempel på, at hans arrogance medfører nogle ret så kedelige konsekvenser.

Søren Hougaard

Antagonist er ikke synonymt med at være skurk, selvom antagonisten ofte er en skurk i film.

Antagonisten er en modstander eller en rival og dette kan sagtens være en anden helt eller ven. For eksempel i sportsfilm kan det være en anden atlet og i kærlighedsfilm en anden bejler.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.