Cookie- og Privatlivspolitik
Årets 10 bedste film 2021

Årets 10 bedste film 2021

Redaktionen kårer

Stem op!
30
Stem ned!
0
(reset)

Efter et mildest talt kaotisk biografår er vi nu nået til dets afslutning - desværre lidt før tid. Dermed er det også tid til at gøre status: Hvilke film har været årets bedste?

På trods af færre åbningsdage og mange andre udfordringer har 2021 heldigvis været et stærkt filmår, hvor mange titler har kæmpet om de 10 pladser på vores liste.

Vores top 10 afslører da også et år med et bredt udvalg af film - fra episke sci-fi-fortællinger, superheltefilm og en musical, videre til en brutal Cannes-vinder, Oscar-film og et dansk Oscar-håb.

Del endelig din top 10 for året, der er gået med os – og lad os vide, om du er enig med vores liste i kommentarfeltet.

Bemærk desuden, at filmene i spil til vores liste skal have haft dansk biografpremiere i 2021.

REDAKTIONENS TOP 10 MED DE BEDSTE FILM 2021:

 

10. The Suicide Squad

Forestil dig en ultravoldelig og storbandende udgave af Guardians of the Galaxy, og du har en idé om, hvad 'The Suicide Squad' har at byde på.

Superskurkefilmen overgår sin sløje forgænger med længder, hvor instruktør James Gunn tilfører alle sine stensikre ingredienser til DC-universet: Grov humor, vanvittige optrin, blod og et mega cool soundtrack.

'The Suicide Squad' følger en gruppe af fængslede skurke, der hyres ind til en selvmordsmission på en sydamerikansk ø. Opgaven er at destruere et gammelt nazi-fængsel, der blev brugt til at udføre groteske eksperimenter. Missionen går dog langt fra som forventet, og snart bryder helvede løs.

DC-filmen sitrer af overskud, mens rollelisten bugner af stjerner, kraftpræstationer og sprængfarlig kemi fra bl.a. John Cena, Idris Elba og Margot Robbie - samt ikke mindst King Shark, en sulten haj med stemme af Sylvester Stallone.

SE HVOR DU KAN STREAME FILMEN HER.

9. Annette

Overraskende opfindsomhed, musikalsk dynamik og drømmende billeder indtog os for fuld udblæsning i 2021 med Léos Carax’ sprudlende musical-drama 'Annette'.

Fortællingen følger den kontroversielle komiker Henry og den anerkendte operasangerinde Ann. De to synes måske nok at være hinandens modsætninger, men snart slår det gnistrer mellem dem, og kærligheden vokser.

De to stjerner får hurtigt stor opmærksomhed i medierne, der savler over selv den mindste detalje i parrets liv, som en dag tager en ret så bizar drejning.

I hovedrollerne finder man en dragende dyrisk Adam Driver og en sødmefuld Marion Cotillard, hvis sang- og danseevner får frit spil i musicalens mange stemningsfulde og veloplagte numre, der alle er skrevet af gruppen Sparks.

'Annette' blev desuden nomineret til Guldpalmen ved filmfestivalen i Cannes, hvor den vandt prisen for både bedste instruktion og bedste musik.

8. Promising Young Woman

Denne sortkomiske thriller rammer hovedet på sømmet, når det kommer til tidsånden. Her er nemlig tale om en kvindelig hævnfilm, der bl.a. tager sexisme samt forholdet mellem mand og kvinde under kærlig behandling - det med både vold og satire.

'Promising Young Woman' følger den 30-årige Cassandra, der grundet en personlig tragedie har gjort det til sin livsmission at tage hævn over mænd. Derfor tager hun i byen for at udstille dem, som prøver at udnytte kvinder. Men findes den ægte kærlighed mon også derude et sted?

Den bittersøde 'Promising Young Woman' får dig til både at grine og græde samt leverer en af årets største filmiske mavepustere.

Carey Mulligan giver en af karrierens bedste præstationer, mens den debuterende instruktør og forfatter Emerald Fennell fuldt fortjent blev belønnet med en Oscar for Bedste manuskript. Filmen var i øvrigt også nomineret i fire andre kategorier, herunder Bedste film og Bedste kvindelige hovedrolle.

SE HVOR DU KAN STREAME FILMEN HER.

7. Spider-Man: No Way Home

150.000 danskere nåede i biografen og se 'Spider-Man: No Way Home', inden regeringen valgte at lukke dørene for i år - og du kan med god grund kalde dem for heldige asner, da Marvel-filmen er alle superheltefans forundt.

Den tredje solofilm om Edderkoppen i MCU sender den unge superhelt ud på sin hidtil vildeste opgave. Efter at hans identitet som Peter Parker blev afsløret, er hans verden styrtet i grus. Helten søger derfor hjælp hos magikeren Doctor Strange.

Men noget går helt galt, og en lomme til andre dimensioner bliver åbnet, hvilket betyder, at kendte Spider-Man-skurke slippes løs - herunder The Green Goblin, Doctor Octopus og Electro.

'Spider-Man: No Way Home' er på mange måder den ultimative Spider-Man-film og lever i den grad op til de tårnhøje forventninger, der var sat før filmens premiere.

Tom Holland har aldrig været bedre i rollen og formår både at levere store grin samt stærke følelsesladede øjeblikke. Det er desuden skønt at se flere gamle ansigter fra Spider-Man-franchisen igen.

 

6. The Power of the Dog

Netflix-filmen fik en begrænset biografpremiere i Danmark, men det store lærred berigede i høj grad publikum med en både intens og smuk filmoplevelse.

Jane Campion, der i 1994 vandt en Oscar for The Piano, står bag filmen, som fortæller historien om de to umage brødre Phil og George, der bor på en ranch i Montana i 1925.

Da George gifter sig med enken Rose, er den olme og nedladende Phil ikke begejstret. Det bliver starten på en ubehagelig og ulmende konflikt mellem de to, hvor Phil systematisk prøver at nedbryde den stakkels kvinde.

'The Power of the Dog' har en konstant trykket stemning, som indhylles i både smukke og dragende western-billeder, mens fortællingen desuden også udforsker maskulinitet i et samfund med skrappe normer.

Benedict Cumberbatch løber med opmærksomheden som den bidske Phil. En kraftpræstation, der helt sikkert sender den britiske stjerne på Oscar-kurs. Det samme kan siges om resten af rollelisten, der er i topform og tæller bl.a. Kirsten Dunst, Jesse Plemons og Kodi Smith-McPhee.

SE HVOR DU KAN STREAME FILMEN HER.

 

5. Sound of Metal

Dramaet 'Sound of Metal' er ganske vist et par år gammel, men fik altså først dansk biografpremiere i maj i år og gør sig fuldt fortjent til en placering på vores årsliste.

Riz Ahmed spiller med stor overbevisning trommeslageren Ruben, der pludselig mister hørelsen. I første omgang rammes han af fornægtelse, men da han ender i et kollektiv for døve, begynder han at forstå, at hans liv er ændret for altid. Dette bliver således også starten på en langsom rejse på vej tilbage til livet for Ruben.

'Sound of Metal' er et gribende portræt af en mand, hvis liv fuldstændig vendes på hovedet, hvor Ahmed beviser, at han er en af sin generations mest spændende skuespillere, der konstant viser nye sider af sit talent.

Rollen indbragte ham da også karrierens første Oscar-nominering. I den sammenhæng bør Paul Rici - i en mindeværdig rolle som lederen af døvekollektivet - også fremhæves.

Filmen vandt en Oscar for både sit lydarbejde og klipning. Sidstnævnte stod danske Mikkel E.G. Nielsen for.

SE HVOR DU KAN STREAME FILMEN HER.

 

4. Flugt

Den danske, animerede dokumentar 'Flugt' har skabt genklang over hele verden, hvor den har indkasseret den ene store pris efter den anden. Den nævnes da også allerede flere steder som en stor Oscar-kandidat.

'Flugt' er historien om Amin - fortalt med hans egne ord og herefter animeret. Amin deler i filmen sandheden om sin farlige flugt til Danmark fra et borgerkrigsramt Afghanistan i 80'erne, mens han også afslører en traumatiserende løgn, som påvirker hans nutid, hvor han kæmper med forholdet til kæresten Kasper.

Filmens instruktør Jonas Poher Rasmussen kender Amin fra sine gymnasiedage og får med 'Flugt' fortalt en historie, som rammer noget universelt, nemlig den frygtelige virkelighed vi lever i, hvor familier må flygte fra fattigdom og rædsler med livet som indsats.

Dokumentaren er endvidere også en historie om vigtigheden i at finde et hjem og sin identitet.

SE HVOR DU KAN STREAME FILMEN HER.

 

3. Titane

Årets voldsomme Cannes-vinder efterlader dig rundtosset og med en forvirret følelse af, hvad du lige har set. En vaskeægte WTF-oplevelse, der indfinder sig på vores tredjeplads.

'Titane' fortæller historien om den forskruede danser Alexia, der har et barndomstraume med sig i bagagen, er seriemorder om natten og dyrker hed elskov med biler (!?!).

Alexias liv tager dog en voldsom drejning, da hun pludselig må flygte fra den tilværelse, hun kender. Flugten tager herfra en række mildt sagt overraskende drejninger. Vejen til den bizarre finale er således fyldt med opsigtsvækkende scener, forunderlige følelser, vulgær kropslighed og grafisk vold.

Julia Duconurnau følger sin kannibalske spillefilmsdebut Raw op med dette mesterværk, der stikker i mange fascinerende retninger. Fra det provokerende til det feministiske. I sin hovedessens handler 'Titane' dog om kærlighed.

Kærlighed mellem to mennesker, der normalt aldrig ville have fundet hinanden, men som udvikler et forunderligt og gribende følelsesmæssigt bånd forankret i sorg.

Agathe Rousselle leverer i hovedrollen en gennembrudspræstation for fuld styrke, mens Vincent Lindon - som en brandmand, der har mistet sin søn - er dybt rørende.

 

2. The Father

Hvem skulle tro, at Anthony Hopkins skulle give en af karrierens bedste præstationer i en alder af 83 år? Det er ikke desto mindre, hvad legenden gør i dramaet 'The Father', hvor han indtager den titulære rolle.

Anthony nægter hjælp fra sin datter, selvom alderdommen har sat sine tydelige spor hos ham. Bl.a. begynder hans virkelighed at flyde sammen med minder, gentagelser og modsigelser.

'The Father' er en gribende fortælling om demens, det at blive gammel og frygten for at miste sig selv. Udover Hopkins' blændende præstation, så er filmens fragmenterede fortællestruktur også et stort højdepunkt.

Denne struktur skildrer nemlig forskellige minder samt scener i vilkårlig rækkefølge og bliver således ved med at udfordre sit publikum, hvor man sættes ind i hovedet på Anthony. Man forstår herigennem langt bedre hans tilstand - og hvorfor han reagerer, som han gør. En sand genistreg.

Det er intet under, at Hopkins' hele vejen gribende præstation - der uden problemer veksler mellem dans, vrede og sorg - løb med Oscaren for Bedste mandlige hovedrolle, mens filmen fik prisen for Bedste adopterede manuskript. Olivia Colman bør i rollen som den hårdtprøvede datter bestemt også fremhæves.

SE HVOR DU KAN STREAME FILMEN HER.

 

1. Dune

Hvis én film i år har været skabt til biograflærredet, så er det 'Dune'. En episk science fiction-fortælling af de helt store.

'Dune' følger hertugen Leto Atreides, som af den galaktiske Kejser får overrakt ørkenplaneten Arrakis, der gemmer på universets dyrebareste stof, det bevidsthedsudvidende krydderi melange.

Hertugen drager sammen med sin familie - konkubinen Jessica og sønnen Paul - til deres nye hjem. Men onde kræfter lurer i kulissen, hvor bl.a. det lokale sandfolk heller ikke sådan er til at bide skeer med.

Den unge hertugsøn Paul må derfor tage sin skæbne i egne hænder for at sikre sin egen og familiens overlevelse.

Mesterinstruktør Denis Villeneuve har formået at gøre det umulige, nemlig at kreere en yderst vellykket filmatisering af Frank Herberts sci-fi-hovedværk fra 1965, der ellers var dømt til aldrig at få en værdig filmisk fortolkning.

Filmskaberen har ramt plet med at udfolde et rigt univers bestående af bl.a. sælsomme, dragende og smukke billeder, videre til politiske intriger og magtkampe samt stærke karakterer og en medrivende historie.

Tilføj endvidere et bombastisk score af Hans Zimmer og en rollebesætning med lutter stjerner, der alle leverer deres ypperste. Især Timothée Chalamet markerer sig med sin på en gang både skrøbelige og kraftfulde præstation, det overfor bl.a. sine filmforældre i skikkelse af Oscar Isaac og Rebecca Ferguson.

For 20 år siden fik vi 'Ringenes Herre'. Vi tøver ikke, når vi siger, at 'Dune' er oppe på dét niveau. En klassisker i svøb, som vi ser frem til bliver fulgt op med en kommende fortsættelse, der skildrer Pauls videre rejse. 

SE HVOR DU KAN STREAME FILMEN HER.

Sådan gjorde vi: Alle i redaktionen indstillede hver sin personlige top 20, hvorefter hver film fik point fra 1-20. 

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
 

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Antaeus

Jeg forstår ikke jeres store begejstring for Dune og at den skulle kunne matche Ringenes Herre. Bogen kan dog, men det kan filmen ikke. Den er da god og en storfilm, men den fortælles i en meget langsom nærmest psykedelisk stil og hovedpersonerne når slet ikke ind til en og gør et indtryk så man lever sig ind i deres situation og holder med dem. Kampscenerne var virkelig rodede og klippet og så man ikke rigtig kunne se hvad der foregik, det var ellers noget man kun gjorde for mange år siden, men sidenhen er rådet bod på, så vi i årevis har fået massere af flotte kampscener, men ikke i Dune.

De har mulighed for at imponere os med de gigantiske sandorme, men skuffer og man ser kun lige lidt af dem og ikke noget der er hverken særlig imponerede eller specielt godt lavet. 2'eren må blive bedre med alt det som skal ske, men holder vi os til 1'eren så fungerer miniserien på mange måder bedre, selv om den ikke er nær så flot filmet.
Der er flere klasser til at den kan matche mesterværket Ringenes Herre.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Noobcake

Hvordan er det white washing når cleopatra var fra ptolemaius familien som var græske eller "makedonske" som tydeligvis er europæiske.

11 timer siden
signeuser/778263
signeuser/778263

Mine valg (Scream; døden på nilen; jurassic park; den der lever stille; hvidstengruppen II) skal nok primært forklares ud fra de nostalgiske følels

1 dag siden
Zenna

Det var ikke i 1963 at den seneste Cleopatra-film blev indspillet... min personlige favorit er den fra 1999 med Leonor Varela. Pinligt

1 dag siden
Kasper

2022 er et kæmpe film år for film fans.

1 dag siden
Casper

THOR 4: LOVE AND THUNDER, THE BATMAN, SPIDER-MAN: ACROSS THE SPIDER-VERSE - PART ONE, DOCTOR STRANGE IN THE MULTIVERSE OF MADNESS og BLACK PANTHER

1 dag siden

Aktive debatter