Derfor er 'Dune' endnu bedre anden gang du ser den i biografen

Storfilmen fortjener et gensyn
Billede
(© Warner Bros.)

Denne artikel er skrevet af redaktør på kino.dk og science fiction-fan Christine Dyrskjøt Elmstrøm.

Filmatiseringen af Frank Herberts science fiction-klassiker er langt om længe aktuel i de danske biografer, og selvom anmeldernes reaktion har været blandede herhjemme, så er brugerne på kino.dk enige: Dune er en kæmpe filmoplevelse.

Anmeldelsernes gennemsnitlige stjerner endte stadig på en flot 4/6, men biografgængerne giver filmen hele 5.3 stjerner. Derfor er det ikke overraskende, at rumdramaet siden dens premiere har ligget blandt biografernes største billetslugere.

'Dune' er minsandten også lavet til det store lærred, og som mange andre danskere har jeg nydt min tid i biografmørket i selskab med Atreides-familien og frimenerne på Arrakis.

Jeg nød oplevelsen i sådan en grad, at jeg tre dage efter min første visning var tilbage i de bløde sæder. Og jeg er glad for at kunne fortælle, at anden omgang med 'Dune' var endnu bedre end den første! Læs hvorfor herunder.

ADVARSEL: Læs ikke videre hvis du endnu ikke har fået set 'Dune', da denne artikel vil være spækket med spoilers.

Ekstraordinære billeder

Fordelen ved at se alle film flere gange er jo først og fremmest, at man som genkendende publikum har mere ro til at lægge mærke til detaljer og billeder, da man ikke i lige så høj grad behøver at fokusere på hvert eneste ord i dialogen.

Denis Villeneuve har om noget lavet en ekstraordinær smuk film, hvilket næppe kan komme som en overraskelse for nogen efter især mesterværket Blade Runner 2049. Derfor er det intet mindre end en sand fornøjelse endnu en gang at læne sig tilbage og bliver overvældet af ørkenens intense orange farve og slottenes golde indretning.

Film skal ses i biografen – og 'Dune' skal om nogen film ses på et stort lærred.

Forståelse for fremtiden

Mens anden omgang med 'Dune' i biografen giver plads til endnu højere værdsættelse af Denis Villeneuves visuelle vision, får man som publikum ligeledes mere tid til at nærlæse filmens metaforiske lag.

Især Pauls fremtidssyn er interessante at få lov at dykke ned i endnu en gang. Mens første gennemsyn i det meste af filmen kan efterlade publikum i troen om, at synene repræsenterer en endegyldig fremtid, giver et gensyn plads til yderligere fortolkning.

For som det bliver bevist med synet om Jamis, der lover Paul at vise ham frimenernes skikke, og som Paul så når at slå ihjel, før synet kan blive til virkelighed, så er fremtiden ikke skrevet i sten.

Så hvad betyder synet med Jamis? Og hvad betyder det, at Paul ser Chani stikke ham med en krydskniv? Svaret kommer man først rigtig tæt på i anden omgang.

Fabelagtig filmmusik

Hans Zimmer er kongen af filmmusik, og han har med soundtracket til 'Dune' skabt endnu et stemningsfyldt, karakteristisk og i mine ører fuldstændig fantastisk lydspor med både ah-kor og dybe brummelyde.

Mens det bestemt har sin charme at lytte til albummet og drømme sig til Arrakis under regnfulde cykelture i København, så er der bare kun ét sted, hvor filmmusik rigtig har hjemme – nemlig i biografen.

Selvsamme Zimmer er faktisk også aktuel i No Time to Die, hvor han også er hjernen bag musikken. I Bond er tyskeren mere afdæmpet, men i 'Dune' giver han den fuld pedal.

Organisk afslutning

Som nylig læser af Frank Herberts roman fra 1965 havde jeg en klar forstilling om, hvor Villeneuves filmatisering af første del af bogen ville ende. Og da filmen så blev ved efter det øjeblik, mistede jeg den gode fornemmelse for filmens rytme, som jeg ellers havde nydt indtil det punkt.

Hvis du er nysgerrig på, hvor jeg havde forestillet mig, filmen ville ende, så var det efter Paul og Jessicas flugt fra Arrakeen, hvor de sidder i et telt, og Paul får indblik i en mulig forfærdelig fremtid forude (og hans egen involvering i denne).

Når du ved, hvordan 'Dune' vil ende, behøver man som publikum ikke bekymre sig om hvor meget film, man endnu får lov til at opleve. Og efter jeg havde sluppet min forstilling om, hvordan filmen burde være ifølge bogen, så gav Villeneuves valg pludselig meget bedre mening.

'Dune' kan ses i biografen nu - hvor den er endnu bedre anden gang.