Danmarks første halloween-film er for hele familien

Instruktør og manuskriptforfatter fortæller om 'Forsvundet til Halloween'
Billede
(© Copenhagen Bombay)

Med familiefilmen Forsvundet til Halloween får vi første gang nogensinde en dansk halloween-film. Og spørger man filmens instruktør Philip Th. Pedersen og manuskriptforfatteren Pelle Møller, så er det både fantastisk og spændende at være de første til at lege med halloween-genren herhjemme.

- Tænk at være den første til noget i vore dage. Jeg er halv canadier, så halloween har altid fyldt meget hos mig, specielt som gyser fan, og jeg elsker alt hvad det indebærer, fortæller Philip Th. Pedersen.

- Måske det er fordi, mange tidligere har set ned på traditionen og dømt den alt for amerikansk og kommerciel. Den hylder tilmed slik og grusomhed – stik imod uskrevne danske værdier.

- Men heldigvis har de nyere generationer omfavnet Halloween og set, hvor kreativ og legende en aften det egentlig er, forklarer Pelle Møller til spørgsmål om, hvorfor han tror der først er lavet en dansk halloweenfilm nu.

Filmen handler om søskendeparret Asger og Petra, der for nyligt har mistet deres far og nu skal fejre halloween for første gang uden ham.

For instruktør Phillip Th. Pedersen har det også været vigtigt, at filmen havde noget mere på hjerte end blot familie-(u)hygge.

- Halloween handler jo om det uhyggelige, og om døden, men også om at mindes dem man har mistet. Jeg mistede selv min far i præcis samme alder som karakteren Asger, og det er en af de oplevelser i mit liv, der har præget mig mest. Så jeg synes, jeg havde noget vigtigt at fortælle om, hvordan det er og at minde om, at man skal nyde menneskerne i sit liv, mens de er her – specielt ens familie.

Det går dog helt galt til Asger og Petras halloween, hvor Petra pludseligt forsvinder sporløst. Asger må derfor, med hjælp fra veninden Esther, begive sig ud i den uhyggelige og skøre halloween-aften for at finde sin søster.

For manuskriptforfatter Pelle Møller har det været en udfordring at ramme den perfekte balance mellem det uhyggelige, der forventes af en halloween-film, og så stadig have en film henvendt de syv til tolv-årige og deres forældre:

- Spørgsmålet har været: Hvornår bliver uhyggen alt for skræmmende for de mindste, og hvornår bliver den alt for ”pattet” for de ældste? Vi har derfor dykket ned i forskningen på området og har desuden testet filmen på børn i målgruppen, så vi nu har ramt en balance, der håndterer gyset, så der er noget for alle aldre og hele familien.

Philip Th. Pedersen fremhæver også vigtigheden af, at filmen har noget til alle i biografen:

- Det vigtigste for mig er, at der er noget for alle i filmen – ikke kun de mindste – og at man går ud af biografen med en sjov, uhyggelig, rørende oplevelse, men også en glæde ved at være der med hinanden.

Philip Th. Pedersen og Pelle Møller nævner i flæng populære film, som de har ladet sige inspirere af i deres arbejde med 'Forsvundet til Halloween'. Goonies, Ghostbusters, Gremlins og E.T fremhæves som nogle af de titler, de bedst mener har pakket den voksne uhygge ind i et børnevenligt format.

Og et af de steder, hvor filmens bagmænd vil forsøge at imødekomme de ældre seere af 'Forsvundet til Halloween' er med små, skjulte referencer til historiens horror-mestre:

- Jeg er kæmpe gyser fan, så selvom det her er en familiefilm, kunne jeg give nogle mindre jump scares, skabe lidt uhygge-stemning og endda lave små easter-eggs til de vågne voksne i publikum, forklarer Philip Th. Pedersen.

- Hvis der skulle sidde nogle ligesindede hardcore horror-nørder blandt de voksne i salen, vil de nok opdage, hvem jeg også er inspireret af. For jeg har spredt en masse, små hyldester til mine yndlingsforfattere, instruktører og karakterer ud over filmen med små easter-eggs til alt fra 80'erne og 90'ernes helt store ikoner til navne fra den nye, nordiske gyserlitteratur, fortæller Pelle Møller.

'Forsvundet til Halloween' har premiere den 7. oktober. 

Køb dine billetter her: