12 film af store filmskabere du skal se til efteråret

Prisvindere og anmelder-darlings i biograferne
Titane
(© Titane © Carole Bethuel / Another World Entertainment )

Hollywoods blockbusters er så småt på vej tilbage i biografen, og de danske film har momentum. Men der er også en række film, som ofte bliver lidt overset, men som har nogle af de dygtigste filmskabere bag kameraet. 

Vi har håndplukket 12 styks ekstraordinære filmskabere fra efterårets filmkalender, der alle udmærker sig ved antallet af priser, de har modtaget, mesterværker i bagkataloget og/eller de fineste anmeldelser, som kun de færreste tør drømme om. 

Listen består ikke af film som Dune, Skyggen i mit øjeEternals og No Time to Die, da vi allerede har dækket disse i vores guide til sæsonens mest uundgåelige biografbesøg

Se alle kommende film.

Klik på filmens titel for at læse mere, se trailers og fortælle, hvor meget du glæder dig til at se dem. 

12 film af store filmskabere du skal se til efteråret: 

UndineUndine (9. september) 

Den tyske instruktør, Christian Petzold, er i denne uge tilbage med sin seneste film, der modtog FIPRESCI-prisen på filmfestivalen i Berlin. Undine er en moderne udgave af en klassisk kærlighedsfabel, hvor et undervandsvæsen først kan blive menneske, når hun forelsker sig i en mand, men som må dræbe ham og vende tilbage til sit element, hvis han ikke er hende tro. Petzold er mest kendt for værkerne Barbara, Phoenix og senest Transit, der, ligesom Undine, har Paula Beer og Franz Rogowski i hovedrollerne. 

Der findes ingen ondskabDer findes ingen ondskab (30. september) 

Nogle instruktører skal bare gå mere igennem end andre for at få deres kunst bredt ud til den store befolkning. En sådan er den iranske Mohammad Rasouluf, der optog sin seneste film i hemmelighed, fordi han har fået forbud mod at lave film i hjemlandet. Det skete i 2019, da han blev fængslet for den systemkritiske A Man of Integrity. Med 'Der findes ingen ondskab' (en titel, du nok ikke skal tage alt for bogstaveligt) er Rasouluf tilbage i det samfundsbeskrivende hjørne, og hans film modtog Guldbjørnen i Berlin. 

Den gyldne jordDen gyldne jord (14. oktober) 

Når vi siger Byambasuren Davaa, siger du nok ”ahvaforenfisk?”. Men den 50-årige instruktør fra Mongoliet er formentlig den største i sit fag nogensinde fra det østlige land. Davaa blev Oscar-nomineret i 2003 for dokumentaren 'Historien om den grædende kamel', og i sin karriere har Davaa vundet intet mindre end 19 priser. Med 'Den gyldne jord' bevæger instruktøren sig over i den fiktive verden, men stadig med en høj grad af realisme, og filmen tager udgangspunkt i en mongolsk dreng, der mister sin far, men formår at vende sin sorg til styrke. 

The Last DuelThe Last Duel (14. oktober) 

En af filmmediets allerstørste, Ridley Scott, har mesterværker som Alien, Blade Runner og Gladiator på cv’et, og den engelske veteran har været Oscar-nomineret fire gange. Nu er han snart aktuel med 'The Last Duel', et historisk drama set ud fra synspunktet fra hhv. to riddere og en kvinde. Rollelisten består af tunge navne som Ben Affleck og Matt Damon, der tilmed har skrevet manuskriptet. 

The French DispatchThe French Dispatch (21. oktober) 

Wes Anderson er kendt for sine finurlige, perfekt konstruerede kulisser og spøjse karakterer fuld af tør humor, og hans nyeste værk 'The French Dispatch' er ingen undtagelse. I filmen tager han udgangspunkt i redaktionen på et fransk aftenblad. Tre journalisters reportage danner grundlag for historien, der omhandler en fængslet kunstmaler, et ungdomsoprør og en kulinarisk politiefterforskning. Rollelisten består af Anderson-gengangere som Bill Murray, Owen Wilson og Tilda Swinton, men også nye ansigter i form af Timothée Chalamet og Benicio Del Toro. 

Når det bliver morgenNår det bliver morgen (28. oktober) 

Japanske Naomi Kawase har tidligere stået bag Månen over kirsebærtræerne og Mod solnedgangen, og hun er nu klar med endnu en knugende, rørende og tankevækkende film. Når det bliver morgen handler om et barnløst par, der en dag støder på en tv-reklame for en non-profit-organisation, der matcher par, som ikke kan få børn, med mødre, der enten ikke ønsker at opfostre eller ikke kan tage vare på deres biologiske børn. Parret indser, at adoption kan være det perfekte alternativ for dem, og snart bliver lille Asato en del af deres liv. Men da Asatos unge mor dukker op seks år senere for at få sit barn igen, udfolder der sig snart et moralsk og foruroligende drama. 

The Card CounterThe Card Counter (4. november) 

Instruktøren og manuskriptforfatteren Paul Schrader har lavet film siden 70erne og er nok mest kendt for sine manuskripter til Scorsese-mesterværkerne Taxi Driver og Raging Bull. Men han har selv instrueret anerkendte film som American Gigolo og First Reformed, og nu er han tilbage med en ny film i instruktørstolen. Denne gang handler det om en mystisk, kortspillende mand (altid fortrinlige Oscar Isaac), der vil råde bod på sin fortid ved at hjælpe en ung, hævngerrig mand. 

KhorshidKhorshid - Solens børn (11. november) 

Iranske Majid Majidi ringer måske ikke den store klokke for de fleste danske filmgængere, men med hele 40 priser på kaminhylden er det et navn, man skal holde øje med. Instruktørens nyeste film er historien om 12-årige Ali og hans tre venner. De er gadebørn og må ty til småligt tyveri for at støtte deres familier og overleve. Ali bliver samlet op af en skummel fyr, som fortæller ham om en hemmelig skat, der er begravet i nærheden, og snart udfolder der sig en historie, der lærer børnene om selvrespekt og sammenhold. 

TitaneTitane (11. november) 

Denne liste består primært af veletablerede navne, men Julia Ducournau fortjener trods kun to spillefilm en plads. Hun har nemlig med sin anden film, 'Titane', vundet Guldpalmen i Cannes tidligere på året. Og udover at det i sig selv er en mageløs bedrift, så har filmen skabt overskrifter verden over for sin syrede, totalt originale historie om en far (Vincent Lindon), der genforenes med sin søn, som forsvandt 10 år tidligere i kølvandet på en række uopklarede forbrydelser. 

CharlatanCharlatan (18. november) 

Den Oscar-nominerede filmskaber Agnieszka Holland (Europa, Europa) er kendt som både instruktør og manuskriptforfatter, hvor hun bl.a. har samarbejdet med Krzysztof Kieslowski på Trois colors-trilogien. 'Charlatan' er baseret på den sande historie om Jan Mikolášek, den tjekkiske homøopat, som tidligt i 1900-tallet diagnosticerede og helbredte millioner af mennesker ved hjælp af en unik intuition og viden om urternes og planternes helende kraft. I takt med den voksende succes og øgede opmærksomhed begyndte både det nazistiske og kommunistiske regime at fatte interesse for den ukonventionelle læge. 

Everything Went FineAlt gik godt (25. november) 

Frankrigs måske største nulevende instruktør, Francois Ozon, står bag dramaet om André på 85 år, der får et hjertetilfælde. Datteren Emmanuelle skynder sig til sin sengeliggende far, der syg og delvist paralyseret beder hende om at gøre en ende på hans liv. Men hvordan kan man imødekomme sådan et ønske, når der er tale om ens egen far? Ozons nye film har Sofie Marceau (ikke mindst kendt fra internationale film som Braveheart og Bond-filmen The World Is Not Enough) og Charlotte Rampling (der tidligere har spillet med i Ozon-filmen Swimming Pool) på rollelisten. 

Last Night in SohoLast Night in Soho (25. november) 

Edgar Wright er en af de mest kulørte filmskabere i sin generation, og med vellykkede genrefilm som Shaun of the Dead, Scott Pilgrim vs. the World og Baby Driver har han skabt et kultfølge af trofaste fans. Nu kaster han sig igen over gysergenren med 'Last Night in Soho', der har en af de mest visuelt indtagende og ret mystiske trailers længe. Filmen handler om en ung tøjdesigner, som på mystisk vis bliver kastet tilbage til 1960'ernes London. Her møder hun sit store idol - en blændende wannabe sanger. Men fortiden er ikke, som hun havde forventet, og tid begynder at falde fra hinanden med alvorlige konsekvenser. 

Vi har blot udvalgt en række film med store filmskabere, men der er mange flere film på vej i efteråret.

Se listen over alle kommende film.