Stor guide: Disse musikeres liv bliver til film

Gør dig klar til at rocke med i biografen
Billede
(© a-Ha: Øst for Paradis / Respect: SF Studios / Purple Rain: Warner Bros.)

Artiklen er en opdatering af en tidligere udgivet guide fra 19. november 2019.

'(You Make Me Feel Like) A Natural Woman', 'Ain't No Way' og selvfølgelig 'Respect'. Uanset om du med det samme kan nikke genkendende til disse hits fra soul-stjernen Aretha Franklin, eller aldrig har hørt om sangene før, vil der være noget for dig i ugens nye premierefilm.

Respect zoomer nemlig ind på Franklins yngre dage og ikke mindst helt store gospel-gennembrud, og hovedrollen Jennifer Hudson synger selv de klassiske sange.

Filmen er aktuel i biografen fra den 26. august, og billetsalget er startet:

Men udover 'Respect' er der en længere række biografiske film om musikalske stjerner på vej.

Her er nogle af de musikere, der får en biografi:

Kandis-Johnny
Om blot en måned er den næste film med en musiker i fokus i biografen. Det sker med den danske film Kandis for livet, der handler om den prominente forsanger, Johnny Hansen, og hans følge af fans, der ser dansktop-stjernen som deres egen personlige Jesus. Vi havde trailerpremiere i søndags, hvor du kan få en forsmag på dokumentarfilmen.

'Kandis for livet' får biografpremiere den 23. september.

a-ha
Norges vel nok største band gennem tiderne, a-ha, bliver skildret i dokumentarfilmen af samme navn. Popgruppen, hvis største hit var den eviggrønne 'Take on Me', turnerer stadig 35 år efter gennembruddet, men bliver kørt rundt i hver deres bil og mødes kun til koncerterne, hvor de til gengæld giver den fuld gas.

'a-ha' får biografpremiere den 25. november.

Bob Dylan
Et af tidens hotteste navne, Timothée Chalamet, skal spille den legendariske folk-musiker Bob Dylan i et endnu unavngivet projekt. Manden bag Walk the Line, James Mangold, instruerer film, som foregår i 1965, hvor Dylan kontroversielt skiftede fra folkmusik til elektrisk guitar og rock'n'roll. Optagelserne er dog på hold pga. Covid-19-pandemien.

Leonard Bernstein
Bradley Cooper kaster sig igen over en rolle som musiker i en film, han selv har instrueret og været med til at skrive. Denne gang som den amerikanske komponist og dirigent Leonard Bernstein, der blandt andet er kendt for musikken til musicalen ‘West Side Story’. Den biografiske film får titlen ’Bernstein’ og var planlagt til at udkomme i 2020, men er nu udsat på ubestemt tid.

Samtidig er Jake Gyllenhaal tilknyttet en anden film om Bernstein, der er baseret på en bog om komponistens liv. ’The American’ er dog stadigvæk i de tidlige stadier af udviklingen, og det bliver spændende at se, om Bradley Coopers film kommer til at påvirke planerne.

Bob Marley
Reggae-kongen får også en biografi, hvor han spilles af sønnen Ziggy Marley. Selvom Bob Marley døde i 1981 af cancer, efterlod han et eviggyldigt indtryk på reggae-genren og musikverdenen generelt. Paramount Pictures står for finansieringen, men derudover er der ingen forlydender om skuespillere og filmhold.

Teram Company
Elvis

Kongen af rock'n'roll bliver også portrætteret i en ny spillefilm, der skal fokusere på hans konfliktfyldte forhold med manageren Tom Parker, spillet af Tom Hanks. Elvis selv skal spilles af Austin Butler, der senest har spillet med i Once Upon a Time... in Hollywood. Filmen har endnu ikke fået en titel, men optagelserne skulle starte i 2020, med Baz Luhrman (The Great Gatsby, Moulin Rouge) som instruktør.

Boy George
Den ikoniske frontmand for Culture Club kan også glæde sig til at se sit liv på det store lærred. En biografisk film er undervejs med Sacha Gervasi (Hitchcock) tilknyttet som forfatter og instruktør. Ingen skuespillere er endnu tilknyttet, men Boy George har sagt til den Australske radiostation Nova, at Sophie Turner fra 'Game of Thrones' ville være et godt valg til hovedrollen.

Bee Gees
Også Bee Gees får en biografisk film. Graham King, der også producerede kæmpesuccesen ’Bohemian Rhapsody’, om Freddie Mercurys liv, står i spidsen for projektet. Filmen er endnu ikke skrevet, og hverken skuespillere eller titel er blevet offentliggjort, men retten til musikken er sikret. Senest er også Steven Spielberg blevet tilknyttet projektet som producer.

Michael Jackson
Udover at planlægge en Bee Gees-film har Graham "Bohemian Rhapsody" King også sikret sig rettighederne til en film om poplegenden Michael Jackson. Filmen vil afdække hele karrieren, fra den tidlige berømmelse i Jackson Five til nærmest gudestatus som "Kongen af pop" og ikke mindst anklagerne om sexmisbrug af børn. 

Hvor kritisk filmen bliver, er svært at spå om, men Jacksons efterfølgere har givet tilladelse og er en del af projektet, så den vil næppe gå helt så hårdt til den afdøde Jackson som fx dokumentaren 'Leaving Neverland'.

Warner Bros.
Prince
En Prince-inspireret film er også på vej. Dette bliver dog ikke en biografisk film, men en fortælling inspireret af klassiske Prince-sanges tekster. Indtil videre er hverken skuespillere eller instruktør offentliggjort, men rettighederne til sangene er i hvert fald på plads.

Queen
En efterfølger til Bohemian Rhapsody er på tale, og da vi alle ved, hvad der tragisk hændte Freddie Mercury, må man forvente at filmen kommer til at fokusere på bandet Queens øvrige medlemmer, Brian May, Roger Taylor og John Deacon. Måske tilført de nye forsangere, Paul Rogers og Adam Lambert. Vi ved ikke mere om projektet, der ikke engang har fået grønt lys endnu. For nyligt kunne vi dog meddele, at bandets medlemmer aktivt leder efter ideer til en ny film.

John Lennon og Yoko Ono
Det legandariske forhold mellem eks-Beatles-forsangeren og kunstneren skulle blive en film med Universal Pictures som producenter og Jean-Marc Vallée som instruktør. Men siden offentliggørelsen i 2018 har vi intet hørt om projektet, der formentlig er skrinlagt, mens coronapandemien stadig giver udfordringer i branchen.

Gucci Mane
Den populære rapper er også på tale til en film om hans karriere, der startede med at udgive mixtapes, mens han var i fængsel. Filmen vil være baseret på 'The Autobiography of Gucci Mane', men der er endnu ikke hyret skuespillere og en instruktør ind. Dog ved vi, at Brian Grazer og Erica Huggins producerer.

Lemmy
Forsangeren for metalbandet Mötorhead, Lemmy alias Ian Fraser Kilmister, døde i 2015, men hans liv får nyt liv i en film af Greg Olliver. Instruktøren fulgte bandet i adskillige år for at lave en dokumentar i 2010, så han kender dynamikken medlemmerne imellem helt fortræffeligt. Mötorheads manager, Todd Singermann, er producer sammen med Steffan Chirazi, og optagelserne skulle være i gang.

Amy Winehouse og Madonna
Mitch Winehouse, Amys far, bekræftede sidste år at en biografisk spillefilm om sangeren er på vej. Siden da har vi dog ikke fået nogen faste detaljer på plads.

Ligeledes har en biografisk film om Madonna været under udvikling siden 2017, med titlen ’Blonde Ambition’. Der er heller ikke offentliggjort mange detaljer om dette projekt, men Madonna har udtrykt sig kritisk på instagram, og sagt at ingen andre kan fortælle hendes historie ordentligt.

Western Stars, den næste musikfilm i biografen, får premiere på torsdag den 28. november.