Cookie- og Privatlivspolitik
Danmarks komediekonge: "Publikum skal kunne spotte, når tingene går riv-rav-ruskende galt"

Danmarks komediekonge: "Publikum skal kunne spotte, når tingene går riv-rav-ruskende galt"

Interview med Centervagt-instruktøren Rasmus Heide

Stem op!
12
Stem ned!
0
(reset)

Rune Klan og et hold af andre danske komikere og skuespillere skyder sommeren i gang med komedien Centervagt, der nu kan ses i biografer landet over.

Vi mødte instruktør Rasmus Heide til en snak om hans nye film, der fortæller en klassisk historie i en noget mere utraditionel arena.

Filmen handler om sikkerhedsvagten Glen, der er hemmeligt forelsket i sin kollega MC. Da deres job er i fare, foreslår Glen, at de to selv agerer butikstyve for at bevise, at deres job ikke kan undværes.

Planen går da også forrygende, indtil centerchefen ansætter en ny supervagt, og Glens både karriere og kærlighedsliv sættes nu i fare.

Heide har tidligere stået bag andre populære komedier som Blå mænd, Alle for-serien og Julefrokosten.

Læs vores interview herunder om idéen bag filmen, hvad der karakteriserer en ægte Heide-komedie og den ene scene i 'Centervagt', der fik Rune Klans puls helt op at ringe.

Hvordan og hvornår fik du idéen til Centervagt?

- Det var faktisk helt tilbage, til da jeg lavede serien ’Tomgang’, hvor jeg kom til at arbejde med Rune Klan. Og det satte nogle tanker i gang, da jeg virkelig synes, at han var dygtig.

- Komisk har jeg altid vidst, hvad han kunne, men jeg synes, det var skægt at se, hvordan han virkede, når han også følelsesmæssigt kom lidt i klemme. Det satte nogle tanker i gang om, hvilken historie jeg gerne ville fortælle, hvor han kunne være hovedpersonen.

- Det blev så til en egentligt meget banal historie om at være hemmeligt forelsket i sin kollega og ikke rigtig turde sige det. Det at have nogle følelser, som man ikke tør fortælle om, tror jeg er noget, som vi alle sammen kender på en eller anden måde.

- Det var først bagefter, at jeg tænkte, hvilken arena det kunne være sjovt at lade denne her historie udfolde sig i.

- Jeg har altid haft en forkærlighed for at finde nogle små lukkede miljøer, lidt ligesom jeg gjorde dengang med ’Blå mænd’, hvor jeg valgte en genbrugsstation. Da jeg begyndte at skrive den, var der også mange, der tænkte: ”Jamen, hvor mange sjove ting kan der foregå på en genbrugsstation?” Men det er sådan set slet ikke pointen.

- For mig er det bare vigtigt, at arenaen er en lille lukket verden, som vi alle sammen kan relatere til. Vi har alle sammen været i et shoppingcenter, og derfor kender vi dynamikkerne. Vi ved hvordan hverdagen skal se ud derude, og derfor kan vi også nemt spotte, hvornår tingene går riv-rav-ruskende galt.


Så du havde Rune Klan i tankerne fra starten, da du skrev manuskriptet?

- I det hele taget er jeg stadigvæk både forbavset og stjernelykkelig over, at det lykkedes at lande det cast, som vi fik.

- Når jeg skriver roller, har jeg faktisk altid en særlig skuespiller i tankerne, som jeg i fri fantasi håber får rollen uden hensyntagen til budget, kalendere, eller om det overhovedet kan lade sig gøre.

- Det er mere end nogensinde før lykkedes denne gang at få præcis de skuespillere, jeg havde i tankerne. Hver eneste gang jeg skrev en replik til centerchefen Krans, så kunne jeg simpelthen høre Kirsten Lehfeldt sige det. Og det var velvidende, at hun er en af de mest eftertragtede kvindelige komikere i Danmark. Da hun så læste det og sagde, at det ville hun gerne, så blev jeg simpelthen så glad.

- Det gjaldt hele vejen rundt. At derefter stå på optagelserne og så rent faktisk høre de rigtige skuespillere sige de replikker, jeg havde forestillet mig, det var fantastisk.

Hvad kendetegner en Rasmus Heide-komedie?

- Jeg håber, det er, at publikum føler, at de er i godt selskab. I virkeligheden tror jeg, at jeg har et lille crush på alle mine karakterer.

- Jeg har lyst til at se, hvordan filan Martin Brygmanns karakter reagerer, når han kommer i den og den situation. Og så prøver jeg at komme på de mest vanvittige situationer, som på samme tid passer godt til den pågældende karakter, så han virkelig kan blive skubbet ud på glat is.

- Den store fornøjelse for mig er, når de rigtige spillere siger ja, så sker der jo en udvikling af karakteren sammen med skuespillerne, og så lander de forhåbentligt et helt nyt sted i en retning, som jeg selvfølgelig havde håbet på. Men de bringer altid noget nyt til karakteren.

- Så jeg håber, at det, der kendetegner mine komedier, er, at det er et rum, man har lyst til at være i. Jeg elsker feel-good-comedy, hvor det både er skideskægt, men det må også godt være rørende en gang i mellem. 

Har du været ude i et shoppingcenter og lave noget research?

- Jeg har simpelthen været i SÅ mange shoppingcentre for at finde ud af, hvordan er stemningen, hvordan er hverdagen, og hvad for nogle ting foregår der i et helt almindeligt shoppingcenter.

- Og så laver man jo et indkog af det til sidst. Ved at forsimple universet en smule kan man også tillade sig at behandle nogle ret enkle budskaber og nogle ret banale følelser med en vis seriøsitet, fordi resten af universet også er simpelt.

- Jeg synes, det er vigtigere end nogensinde at få sagt nogle af de helt banale ting, som at vi skal være opmærksomme på, hvordan vi behandler hinanden, og at man er, hvad man gør og ikke, hvad man siger.

- Vi lever lige nu i et samfund, hvor det hele handler om Snapchat og Instagram og overflade, hvor det hele skal gå så frygtelig hurtigt. Men der er ikke nogen af os, der lever det Instagram-liv, vi prøver at signalere.

- Så det med at være helt ærlig, og sige hvordan man har det, det er et budskab, jeg gerne vil komme ud med.

Hvilken scene var den allersjoveste at optage?

- Nu kender jeg jo Rune Klan rigtig godt, så derfor kunne jeg ikke lade være med at tænke på, hvordan jeg mon kunne få ham lidt ud på glat is. Hvad skulle der til for at presse hans grænser lidt?

- Der fandt jeg på, at hans konkurrent, som også er glad for centervagten MC, tilbereder en stor thailandsk menu og bl.a. laver en ret, som består af levende kokosnøddelarver. Og det er en fuldstændig rigtig ret, der findes i Thailand, som er en delikatesse, hvor man simpelthen spiser levende larver i fiskesovs.

- Det tænkte jeg måtte være noget for Rune. Men det var ikke nogen let ting at få op at stå. Vi har haft en dyrepasser fra Zoologisk Have til at opdrætte larver for os og sørger for, at de blev ekstra tykke og store.

- Jeg havde sagt til Rune, at der kun var én måde at gøre det her på; det er, at han bare gør det. Det er, at han simpelthen spiser den.

- Jeg kunne høre hans hjerte banke gennem hans mikrofon, så højt slog det. Han havde en tårnhøj puls og var virkelig spændt. Også fordi dyrepasseren fra Zoologisk Have sagde, at de kunne altså godt bide. Så han skulle passe på, at den ikke bed sig fast i hans læbe.

- Det var enormt skægt at optage den scene. Og den angst som Rune havde for situationen, det var den angst, jeg skulle bruge i scenen.

Hvor mange larver endte Rune så med at spise under optagelserne?

- Han spiste to. Allerede da han havde spist den første, kunne jeg godt se på ham, at han håbede, at det var nok. Men han kunne også se på mig, at det synes jeg ikke, det var.

- Jeg havde sagt til ham, at jeg ville se den splatte ud på hans tænder. Og det lykkedes så i andet forsøg. Men han sagde, at de ikke smagte særlig godt.

I scenen hvor Glen og MC skal finde en udklædning til deres butikstyv, prøver Glen nogle forskellige kostumer af, inden de beslutter sig for Ninja-kostumet. Havde du idéer til andre kostumer, som ikke kom med i filmen?

- Ja, jeg ville rigtig gerne have lavet et giraf-kostume til Rune. Men jeg kan bedst lide, når vi laver kostumerne selv. Lidt af filmmagien forsvinder, hvis karaktererne har noget på, som man selv har hængende derhjemme i skabet.

- Jeg synes desværre ikke helt, at vi fik tegnet det giraf-kostume, som jeg havde håbet på. Så det endte med at blive en søstjerne i stedet for.

Hvem ville så vinde i en slåskamp: Rune Klan i et ninja-kostume eller Anders Matthesens ternede ninjadukke?

- Det er et godt spørgsmål. Jeg er ret sikker på, at det er Matthesens ternede ninja, der vinder. Glen er jo en virkelig blød og følsom fyr, som absolut ikke går ind for vold.

- Så jeg tror, han ville sætte sig ned og prøve at tale med den ternede ninja i stedet for. Måske ville han kramme den faktisk.

Var der en specifik skuespiller, som var slem til at få de andre til at grine under optagelserne?

- Det var de flere, der var. Josephine og Rune var rigtig gode til at få hinanden til at grine.

- Det var meget vigtigt for mig, at de kom til at virke som det her kollegapar, der havde arbejdet sammen i årevis. Derfor gjorde vi faktisk det, at Josephine og Rune flyttede sammen på hotel en uge før optagelserne, så de kunne lære hinanden at kende.

- Det fungerede virkelig godt. Man kender det selv med sine gode venner, at når man går op og ned ad folk i længere tid, så ved man næsten, hvad de vil sige, før de har sagt det. Det fik vi kørt ind med de to.

- Men det gjorde så også bare, at de fik en sjov krig op at køre, hvor det gjaldt om at få hinanden til at grine. Det var de begge to gode til.

- Det var skægt at se Josephine, som er meget klassisk uddannet med en dramatisk baggrund, og så kommer Rune, som er helt autodidakt, men som er meget succesfuld komiker. Det var virkelig skægt at se de to spille op ad hinanden og lære af hinanden.

Har du andre ting i støbeskeen, som du kan fortælle om?

- Jeg sidder altid og skriver på forskellige ting, men 'Centervagt' har fyldt rigtig meget, og nu glæder jeg mig sindssygt meget til at få den i biffen og høre, hvad folk synes.

- Jeg tror, det er den type film, som vi har brug for lige nu, efter det år vi alle sammen har været igennem. Jeg tror, det kunne være godt at samles i biffen og få grinet igennem.


Rasmus Heide på optagelserne af 'Centervagt'. © Åsmund Sollihøgda.

 

'Centervagt' kan ses i biografen nu.

 

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Karin

Fordi det stadig er en af de bedste film nogensinde. Den ældes meget flot og satte nye standarder for film.

1 dag siden
Mads Aagaard

Må vælge Spiderman, stadig en af mine yndlings superhletefilm nogensinde! <3

1 dag siden
VIPER

Glæder mig, anime-stil holder!

3 dage siden
Niels

- fordi skuespilleren for lov (og magter) at overstråle effekterne og ikke omvendt, som det efterhånden er blevet med stort set alle actionfilm.

4 dage siden
picauser/711703
picauser/711703

Jeg stemmer helt klart på Harry Potter. Jeg er vild med Harry Potter-universet

4 dage siden

Aktive debatter