Derfor blev Carl Mørck skiftet ud til 'Marco effekten'

Nikolaj Lie Kaas ud, Ulrich Thomsen ind 
Billede
(© Nordisk Film / Zentropa / Foto: Christian Geisnæs)

Tre år efter den seneste Afdeling Q-film, Journal 64, er Carl Mørck & Co. tilbage i den biografaktuelle Marco effekten. Men ikke alt er, som det plejer. Holdet foran og bag kameraet er nemlig skiftet ud. 

Nikolaj Lie Kaas er blevet erstattet af Ulrich Thomsen, mens makkeren Assad nu spilles af Zaki Youssef. Rollen som Rose indtages af Sofie Torp, og sådan er hele karaktergalleriet i det mørke krimiunivers blevet befolket af nye ansigter.

Men hvorfor denne omvæltning efter fire yderst succesfulde biograffilm, der har solgt langt over 2 millioner billetter tilsammen?

Svaret ligger hos ophavsmanden til hele universet. Forfatter Jussi Adler-Olsen var ikke tilfreds med samarbejde med Zentropa, der havde rettighederne til at producere de fire første bøger i serien.

- Zentropas film ligger langt fra mine bøger, og meget tyder på, at jeg får mere indflydelse i forbindelse med de næste film, udtalte Adler-Olsen i 2016 til Ritzau, da det blev offentliggjort, at Nordisk Film overtog filmrettighederne.

LÆS OGSÅ: 6 Afdeling Q-film er på vej 

Forfatteren luftede yderligere sine tanker om filmene i et interview hos Her & Nu, som senere skabte en mindre shitstorm, da han gik ud og kritiserede hovedrolle Nikolaj Lie Kaas. Han kaldte ham således "enstrenget" og mente ikke, at Carl Mørk var "den rigtige rolle for ham".

Bølgerne gik højt, og som en kulmination på det hele valgte forfatteren at udeblive fra premieren på 'Journal 64'. I et nyt interview med TV2 reflekterer Adler-Olsen over den "frustrerende " situation i 2018:

- En mand, der har læst film og set tusind adaptioner, kan jo finde på at komme med et forslag, og jeg skal tænke mig godt om for at komme i tanke om et eneste af mine forslag, der er gået igennem.

Den 70-årige krimi-konge understreger yderligere, at hans forrige kritik ikke var møntet på Nikolaj Lie Kaas' evner, men nærmere manuskriptet og instruktionen i de tidligere film. Selvom Adler-Olsen ikke har blandet sig i castingen af de nye film, lyder han alligevel tilfreds med valget af den nye Carl Mørck:

 - Ulrich Thomsen er en vidunderlig skuespiller, det samme var Nikolaj. Men Ulrich Thomsen er et pragtfuldt valg. Han er en anden type. Med en lille tåre i øjenkrogen, meget mere underspillet, hvilket er med til at forstærke hans karakter.

LÆS OGSÅ: Ulrich Thomsen er den nye Carl Mørck: "Jeg stjal, hvad jeg kunne fra Nikolaj Lie Kaas"

Valget af netop Ulrich Thomsen ligger på producer Mikael Rieks skuldre, der er den nye bannerfører i filmatiseringen af de resterende 6 Afdeling Q-bøger. Han fortalte i et interview med Avisen.dk sidste år, at ambitionen med 'Marco effekten' var en ny start, et reboot af universet. Derfor skulle der også nye ansigter til - og om valget af Thomsen udtalte Rieks:

- Jeg skal være fuldstændig ærlig at sige, at jeg simpelthen ikke kunne se andre i den rolle.

Den hårdeste dommer af 'Marco effekten' vil uden tvivl være skaberen selv, Jussi Adler-Olsen. Men hvis man skal tro hans egen Instagram, så har det nye hold ramt plet:

- Det er blevet til en fantastisk flot, stemningsfuld og god film, som på mange fine måder genopfinder hele Afdeling Q-universet på film. Glæd jer til Ulrich Thomsen, Zaki Youssef, Sofie Torp og Mads Reuther som Carl Mørck, Assad, Rose og Gordon. Og glæd jer til en forrygende Marco og et unikt håndplukket hold af dejligt modbydelige forbrydere.

Du kan selv få syn for sagen, 'Marco effekten' kan nemlig ses i biografen nu: