Cookie- og Privatlivspolitik
5 historiske Oscar-øjeblikke 2021

5 historiske Oscar-øjeblikke 2021

Rekorder, markante sejre og et Corona-ramt show

Stem op!
16
Stem ned!
0
(reset)

Den 93. udgave af The Oscars blev et show som aldrig før – både på godt og på ondt. 

Læs mere: 'Druk' scorer verdens største filmpris: Oscar-vinderne 2021

Herunder udpeger vi 5 historie øjeblikke og rekorder ved årets prisuddeling. 

5. Corona-sikker fest uden live-musik og ny (uforklarlig) uddelingsrækkefølge

Pandemien som har holdt os væk fra biograferne og en lang række andre fælles aktiviteter det sidste år satte (selvfølgelig) også sine spor på årets Oscar-uddeling.

Showet var rykket til en ny lokation, Union Station i Los Angeles, hvor der var blevet skåret betydeligt ned på stjernerne - både på den røde løber og i festsalen. 

Traditionelt bliver de nominerede sange fremført live på scenen i løbet af aftenen. Men dette element var nu rykket til forfesten, hvor sangene blev opført i for-producerede videoer.

Af uforklarlige årsager var der også lavet om på rækkefølgen af, hvornår de enkelte priser blev uddelt. Derfor faldt fx instruktørprisen meget tidligt på aftenen, mens Bedste film - som normalt slutter prisfesten af - blev uddelt som den tredjesidste kategori.

Således var det Bedste kvindelige og mandlige skuespiller, som var valgt til aftenens finale. Men da Anthony Hopkins ret overraskende tog sidste pris, sluttede festen brat.

Den 83-årige skuespiller havde valgt at blive hjemme i Wales, hvor han formentlig sov, da han blev belønnet med sin anden Oscar i karrieren. Hvilket måske er helt fair, nu han er den ældest Oscar-vindende skuespiller nogensinde.

Matt Petit / A.M.P.A.S. 4. Frances McDormand markerer sig som den største nulevende skuespillerinde

Frances McDormand tog sin tredje Oscar i kategorien Bedste kvindelige skuespiller for sin hovedrolle i Nomadland. De to forrige var for Fargo i 1997 og Three Billboards Outside Ebbing, Missouri i 2018.

Hun tangerer dermed Meryl Streep, der trods 17 nomineringer "kun" har to Oscar-statuetter i kategorien (dog har Streep også én for Bedste kvindelige birolle).

McDormand fik også en Oscar for sin rolle som producer på 'Nomadland' og dermed blev hun også den første kvinde til at vinde for både skuespil og som producer for samme film.

Den 63-årige skuespillerinde markerede sig også for aftenens korteste tale.

Afdøde Katharine Hepburn har fortsat rekorden for flest Oscars i kategorien Bedste kvindelige skuespillerinde med hele fire af slagsen, sidst i 1982 for On Golden Pond.

3. Fjerde danske Oscar i kategorien Bedste Internationale Film

Thomas Vinterberg og holdet fra Druk hev prisen for Bedste Internationale film hjem, og dermed blev det den fjerde danske triumf i kategorien, der også tæller sejre til Babettes gæstebud (1988), Pelle Erobreren (1989) og Hævnen (2011).

Dermed placerer Danmark sig lige efter Italien og Frankrig, der hhv. har 11 og 9 statuetter, som det land med tredje flest Oscars i kategorien. Ret godt klaret!

Thomas Vinterberg markerede sig også med en af aftenens absolut bedste taler, der kom utrolig tæt på, da han delte sin historie om sin datter med alverdens tv-seere og fældede en tåre. Utroligt rørende!

2. Den kun anden kvindelige instruktør nogensinde vinder

Selvom det var det 93. Oscar-show, blev Chloé Zhao blot den anden kvinde til at vinde en Oscar i kategorien Bedste instruktør. En sløj statistik som 'Nomadland'-filmskaberen heldigvis kunne hjælpe med at rette lidt op på - selvom der stadig er lang vej.

Zhao var samtidig den første asiatiske kvinde til at vinde i kategorien. Ligesom, at hun også modtog en Oscar for sin rolle som producer på Nomadland.

I øvrigt var den første kvinde til at vinde en Oscar som instruktør Kathryn Bigelow med The Hurt Locker i 2010.

1. Dansker bliver første skandinav til at vinde for Bedste klipper

Danske Mikkel E.G. Nielsen blev den første skandinav nogensinde til at vinde i kategorien Bedste klipning for sit arbejde på Sound of Metal.

Århusianeren udtrykte selv sin store glæde ved sejren i sin takketale, hvor han sagde, at han følte, at han havde fundet guldet for enden af regnbuen.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Wayne

Men flot klippet sammen af Johan Albrechtsen

1 dag siden
Jørgen

Det lyder meget spændende.

2 dage siden
Yasmin

Det kan på ingen måde være nemt, men er stolt af at han tager et bevidst valg. Mere af det! Desuden er han skøn og sjov alene.

2 dage siden
Lars Michael

Jeg har altid sagt for sjov, at Mads Mikkelsen minder meget om Poul Reinhardt HVORFOR DET ville nogle sige.

4 dage siden
Morten

Det kommer Rian heller ikke til. Ingen i Disney har tiltro til ham, på nær Kathleen Kennedy og hun er på vej ud.

6 dage siden

Aktive debatter