Steven Spielberg: Derfor dør biograferne aldrig

Legendarisk instruktør hylder film-fællesskabet
Ready Player One
(© Ready Player One / Warner Bros.)

Det britiske filmmagasin Empire har i sin seneste udgivelse spurgt diverse filmpersonligheder om deres forhold til biograferne.

Nu er mediet kommet til selveste Steven Spielberg, altså Indiana Jones’ far, og han er ikke tvivl: Trods midlertidige nedlukninger og store udfordringer, dør biograferne aldrig.

Spielberg skriver i Empire Magazine:

- I den nuværende sundhedskrise, hvor biografer er lukkede eller publikumskapaciteten er kraftigt reduceret grundet den globale pandemi, har jeg stadig håb, og er grænsende til skråsikker på, at når det er sikkert, så vil publikum besøge biograferne igen. Jeg har altid hengivet mig til biograf-fællesskabet – biografer som i at forlade sit hjem for at besøge det fysiske sted, og fællesskab som i følelsen af fællesskab med andre, der også har forladt deres hjem og sidder i sædet ved siden af.

Biograferne i USA har været lukket ned nærmest siden pandemiens start, men den midlertidige danske genåbning hen sover sommeren og efteråret sidste år gav håb om netop det samme: Danskerne var mere end klar til at genbesøge filmmediets svar på kirken. Hvorfor? Det kommer Spielberg også ind på:

- I biografen ser du en film med dem, du holder af, men også med en masse fremmede. Det er magien, vi oplever, når vi går ud for at se en film, et teaterstykke, en koncert eller et standup-show. Vi kender ikke alle de her mennesker omkring os, men når oplevelsen får os til at grine, græde, heppe eller tænke, og når lysene så tændes, så virker de mennesker, vi er på vej ud i den virkelige verden med ikke som totalt fremmede længere. Vi er blevet et fællesskab, ens i hjerte og ånd, eller i hvert fald i forhold til sammen at have delt en kraftfuld oplevelse.

The Post / Universal Pictures International Switzerland. All Rights Reserved.

Man kan i teksten godt fornemme, at Spielberg kommenterer på de seneste tids uro og splittelse i det amerikanske samfund, og her mener han, at kunsten og biografen spiller en forenende rolle.

- Det korte interval i en biograf sletter ikke de mange ting, som skiller os: race, klase, tro, køn eller politik. Men vores land og vores verden føles mindre opdelt, mindre fragmenteret, efter en samling fremmede har grint, grædt, hoppet op ad sædet sammen, alle på samme tid. Kunst efterspørger, at vi er bevidste om både det specifikke og det universelle, på samme tid. Og derfor, af alle de ting, der har potentiale til at forene os, er intet mere kraftfuldt end den fælles kunstoplevelse.

Amen. Vi glæder os til, at biograferne forhåbentligt snart åbner i Danmark, så vi igen kan opleve det fortryllende fællesskab med vores kære og totalt fremmede, som Spielberg taler om.

Se også videoen: Her er 10 af de mest ventede film i 2021.

Steven Spielberg er næst gang selv aktuel i biografen med musicalen West Side Story.