/*');">*/
Cookie- og Privatlivspolitik
7 vilde teorier om Tenet, der (måske) vil ændre din forståelse af Nolan-filmen

7 vilde teorier om Tenet, der (måske) vil ændre din forståelse af Nolan-filmen

Fra palindromer til ’Inception’-fortsættelse

Stem op!
26
Stem ned!
0
(reset)

Christopher Nolans tidskrøllede action-thriller Tenet ramte biografen for et par uger. Vi tænker, at det derfor er tid til at dykke (endnu) dybere ned i filmens mange lag.

Vi har således samlet syv teorier og iagttagelser, der lige nu verserer på nettet. Vær derfor opmærksom på, at artiklen indeholder spoilers!

Køb dine billetter til ’Tenet’ herunder:


Så hold på hat og briller, for nu kaster vi os ud i det.

1. Hvorfor hedder ’Tenet’ egentlig ’Tenet’?
Det er et ret godt spørgsmål, men svaret er ikke sådan lige til at forklare. Men man skal nok her kigge på den såkaldte "Sator-firkant", der også er kendt under Rotas-firkanten og er flere tusinde år gammel.

Den ældst kendte Sartor-firkant er fundet i Pompeiis ruiner, mens andre er blevet fundet i både Italien, England og Syrien. Formålet med firkanten er dog ukendt. Men har du set ‘Tenet’, ved du også at netop palindromer spiller en afgørende rolle.

Selve filmens struktur kan bl.a. ses som en art palindrom, hvor karaktererne bevæger sig både fremad og tilbage i tid.

Firkanten består af disse fem ord - hvoraf 'tenet' er eneste palindrom, altså et ord, der kan læses både forfra og bagfra:
 
S A T O R
A R E P O
T E N E T
O P E R A
R O T A S

Alle fem ord udgår dog, når de er sat i forlængelse af hinanden at være et palindrom. Se selv her: SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS. Vildt!De fem ord spiller alle en rolle i ‘Tenet’. Det skriver bl.a. Collider om. Lad os forsøge at forklare dem.

’Sator’ er navnet på filmens skurk og betyder ”såmaskine” (”seeder”), hvilket bogstaveligt talt er, hvad Sator gør ved at ”så” delene af dommedagsanordningen, der kan destruere verden.

’Arepo’ er navnet på den hemmelige kunsthandler, som er involveret i Sators hustru Kats køb af Goya-maleriet.

’Tenet’ kommer fra latin og betyder at mestre, bevare og opretholde. I filmen er ’tenet’ et kodeord, der tillader protagonisten at “åbne døre”. Tenet er desuden også navnet på den organisation, der oprettes af protagonisten i fremtiden og hermed forhindrer Jordens undergang.’Opera’ er afledt af ordet “opus” og betyder bl.a. arbejde, men i filmen er netop opera også det som filmens protagonist pirrer Sators interesse med ved at spørge ham, om han kan lide, ja, opera. Samt, at filmens store åbning udspiller sig i et operahus.

Slutteligt er der ’rotas’, der som et udsagnsord betyder at dreje eller rotere, hvilket netop er, hvordan tidsinversion-maskinen fungerer. Rotas er desuden også navnet på en af Sators virksomheder.

Nolan har tænkt over tingene!

2. Hænger ’Tenet’ sammen med ‘Inception’?
Før premieren på ‘Tenet’ blev der af nogle spekuleret i, om det var en fortsættelse til Nolans drømme-basker Inception.

Dette viste sig dog ikke at være tilfældet, selvom Nolans nyeste film godt kan siges at have visse ligheder med ’Inception’.‘Tenet’ er som ‘Inception’ også hængt op på et "high-concept", der - dog modsat inception - er det såkaldte inversion. Altså det at kunne omvende tiden. Et begreb, der på lignende vis som i ’Inception’ involverer futuristisk teknologi. Kort fortalt.

Læg dertil elementer fra spion-genren samt filmens kup-del og disse synes også at kunne trække tråde mellem de to film. Det skriver bl.a. Screenrant.

Kigger man endnu videre ind i sammenhængen mellem de to film, så kan man måske - som filmens hovedrolleindehaver John David Washington har udtalt - sige, at ‘Tenet’ er en slags ”svigerinde” til ’inception’.

På den måde kan man måske også få idéen, at ‘Tenet’ ikke blot er en række af heist-missioner designet til at redde menneskeheden, men derimod en art heist i sindet hos protagonisten. Ja, hold tungen lige i munden. Nu bliver det nemlig måske nok en kende kompliceret.For fra det øjeblik, hvor protagonisten vågner op til at være blevet rekrutteret til sin mission om at stoppe Jorden fra undergang og her får ordet ‘tenet’ af Martin Donovans Tenet-medarbejder, satser protagonisten på at afdække sandheden bag ’inversion’, tidsrejse og Sators plan om at destruere verden.

Hele denne plan er - som man finder ud af - udtænkt af organisationen Tenet og kan altså måske ses som netop det at implantere idéer i hovedet på protagonisten.

Idéer, der gør, at han kommer til erkendelsen af, at han altså selv i fremtiden skal starte netop Tenet-organisationen og her dedikere sig til at forhindre Sator i at udføre sin plan.

Den første implanterede idé er således måske den, at protagonisten skal være villig til at opgive alt for sagen, hvilket han gør ved at vælge at ”dø”, da han i filmens start sluger en selvmordspille (der dog viser sig at være falsk).Anden gang der implanteres en idé i protagonistens hoved er, da han er på skibet, hvor ordet ’tenet’ ikke kun bliver navnet på organisationen, men også hvordan det endelige opgør skal udføres.

Nemlig som to samtidige missioner, der så at sige mødes på midten - lidt som netop palindromet ’tenet’ - der kan ses som netop en spejling af de to hænder, som flettes sammen ledsaget af ordet ’tenet’, som vores protagonist bliver præsenteret for i filmens start.

3. Er Neil Kats søn?
En anden teori, man finder på nettet - bl.a. hos GamesRadar - er, at Neil - Robert Pattionsons karakter - i virkeligheden er Kat og Sators søn Max.

Men hvordan det? Det er her, at filmens koncept om den tidsvendende ’inversion’ kommer i spil. For Max kan vokse op - og møde protagonisten i fremtiden, hvor han her bliver rekrutteret.Dette får hermed altså den nu ældre protagonist - som viser sig at have grundlagt Tenet-organisationen - til at ’inverte’ Max og gå tilbage i tiden til før protagonistens aktion i operaen.
 
Hvorfor så det før opera-kuppet? Jo, vi ser jo her hvem, der viser sig at være Neil, redde protagonisten. Dette betyder således i fremtiden, at Neill – eller Max, om man vil - har fået viden om at forhindre sin egen fars plan i at blive ført ud i livet.

Neil afslører jo således også overfor protagonisten i filmens slutning, at han netop har haft en mission - som er blevet givet til ham i fremtiden. Så hvor protagonisten har bevæget sig fremad i tiden, så har Max hele tiden arbejdet sig tilbage.

Men den lille søn hedder jo Max og den voksne søn hedder Neil? Ok, hold nu fast. For Max er en forkortelse for Maximillian - eller på fransk Maximillien, der baglens staves Neillimixam, hvilket jo kan forkortes Neil. WOW!4. Befinder vi os i et større og sammenhængende Nolan-univers?
En anden teori, vi også lige skal vende er den, at både ’Tenet’, ’Inception’ og ’Interstellar’ foregår i samme univers. Det har brugeren Mark på Twitter tænkt i. Men hvordan hænger filmene så sammen?

Jo, denne teori antager nemlig, at Neil og ovennævnte videnskabskvinde er Cobbs børn, som man ser i ’Inception’. Måske ikke utænkeligt? I hvert fald værd at tænke over.

Men hvordan kan man så se ’Tenet’ hænge sammen med ’Interstellar’? Jo, i ’Interstellar’ er fremtidens Jord ubeboelig, hvilket også er Jordens skæbne i ’Tenet’s fremtid - en fremtid, der som nævnt forsøges stoppet ved at sammensætte og aktivere algoritmen. Måske liiidt langt ude… eller?5. Var Sators plan fra starten sat op til at fejle?
Videre har GamesRadar også teoriseret i, om Sators plan fra starten var sat op til at fejle. For i filmens sidste del afslører Sator, at han har en såkaldt "kill switch", der er forbundet til algoritmen – så hvis han dør, bliver algoritmen aktiveret med katastrofale følger.

Den fremtidige Sator - der ankommer på båden og her konfronterer sin hustru Kat efter, at fortidens Sator er taget til operaen i filmens start, hvor han er på jagt efter en del af algoritmen - har her en selvmordspille, som han har byttet rundt med CIA.

Men! Vi ved jo allerede fra filmens åbning, at protagonisten forsøgte at bruge CIA’s selvmordspille, der dog viser sig blot at være en test for at se, om protagonisten vil gå linen ud for missionen om at redde verden. Selvmordspillerne er altså falske!Protagonisten har derfor måske sørget for, at Sator fik fat på, hvad han tror er en rigtig selvmordspille, der dog viser sig ikke at virke. Vores protagonist kan endda måske have efterladt pillen hos Sator med vilje, mens han var på Sators yatch.

Uanset hvad, så er slutresultatet det samme, nemlig det, at algoritmen aldrig ville blive aktiveret. For hvis algoritmen allerede var blevet sat i gang, så kunne begivenhederne i ’Tenet’ ikke være sket, da fortiden så ville være blevet udslettet. Say what?!

Spørgsmålet er dog om, denne "kill switch" overhovedet er ægte? Sator bliver jo netop dræbt af Kat før, at algoritmens nedtælling er stoppet, og der sker intet umiddelbart.

Her kommer vi tilbage til filmens bedstefar-kompleks. Fordi hvis bomben allerede er stoppet i fremtiden, påvirker det så fortiden?

Ja, den her teori efterlader os muligvis med endnu flere spørgsmål end svar...
6. Har vi allerede set dele af en sequel til ’Tenet’?
I slutningen af ’Tenet’ forklarer Neil, at hans rejse er ved at være ved vejs ende, men at han allerede har haft et langt venskab med protagonisten, hvilket vores hovedperson dog har til gode at opleve.

Dette skyldes, at en ældre version af protagonisten efter begivenhederne i ’Tenet’ kommer til at rekruttere en yngre udgave af Neil og altså herfra opleve en masse sammen.

På den måde har Nolan måske sat spion-duoen op til en sequel - eller flere, hvor man således vil følge Neil og protagonisten på andre missioner. En tanke de gode folk hos GamesRadar ligeledes spekulerer i. Om Nolan har samme idéer, må tiden vise...7. Hvem står egentlig bag algoritmen?
Den såkaldte algoritme er en farlig størrelse, da den kan destruere fortiden, men også redde fremtiden. Men hvem står egentlig bag denne algoritme?

Ja, hold lige fast. Vi ved nemlig, at algoritmen blev opfundet af en videnskabskvinde, der tog sit eget liv ikke lang tid efter, at hun fandt ud af algoritmens altødelæggende kræfter - dette i håbet om, at tage dens hemmeligheder med sig i graven.

Dette sker dog årtier efter begivenhederne i ’Tenet’. Men, men, men… vi har måske allerede set algoritmens skaber. Nemlig den videnskabskvinde, vi møder i filmens begyndelse, hvor hun forklarer ’inversion’ til protagonisten.

Hendes store interesse i ’inversion’ kan på den måde måske også have betydet, at hun er endt med at dykke yderligere ned i begrebet for år senere at sende informationer om netop ’inversion’ tilbage i tiden til sit yngre jeg. 

Dette kan på den måde måske ses som have ledt til opfindelsen af algoritmen. Dette er ligeldes noget GamesRadar skriver om. Ja, tyg lidt på den.

Vi har desuden selv forsøgt at dissekere flere af de kringlede elementer i ’Tenet’ i vores podcast, der indeholder spoilers.

Du kan lytte til spoiler-podcasten her:

Du finder desuden også podcasten:

På Spotify
I Apple podcast
Hos Libsyn
På Podimo
- I podcast-app'en på din iPhone

Er du endnu mere nysgerrig på flere teorier og andre iagttagelser af ’Tenet’, så kan man eventuelt kaste sig over nedenstående video fra ScreenRant, der bringer 25 ting, man måske har overset i filmen.Har du andre vilde teorier om ’Tenet’ - eller måske er uenig med noget af ovenstående – så tøv ikke med at hoppe ned i kommentarsporet herunder.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Søren Hougaard

"og ligeledes Sator stavet bagfra. Ja, endnu et palindrom."

Øhm, nej. Det er ikke endnu et palindrom, det var en del af det første som i skrev om, nemlig sator/rotas firkanten. Hvis i endelig vælger at tælle det som et ekstra palindrom, så har jeg her en mindblowing nyhed. OPERA og AREPO er også palindromer af hinanden. Crazy vildt... Hvis man da ikke lige havde forstået meningen med firkanten i første omgang.

"For det første, så forklarer denne teori, at Neil og ovennævnte videnskabskvinde er Cobbs børn, som man ser i ’Inception’."

Dette er ikke en forklaring, det er en antagelse. Forklaringen bør komme efterfølgende, så man udtale sig om antagelsen.

Bjarke Friis Kristensen

Hej Søren. Tak for at læse med - og ikke mindst kommentere på artiklen. Der bliver rettet til :) Alt godt, Bjarke, kino.dk

Casperuser/928799

I har vist fået ordet "palindrom" galt i halsen. Et palindrom er en sætning eller et ord, der bliver stavet ens både forfra og bagfra. Således er hele sætningen "SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS" et palindrom, men ud af de enkelte fem ord gælder det kun for TENET.

Bjarke Friis Kristensen

Hej Casper. Mange tak for at være vaks, når det lige er gået en tand for hurtigt for os. Det beklager vi. Artiklen er hermed rettet til :) Mvh. Bjarke, kino.dk.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Noobcake

det er hans double

4 dage siden
Nicolai

Vi har lige haft gang i et Spider-man marathon, hvor denne indgik, og det var super fedt at sidde og hygge sig under vores dyner til filmene.

5 dage siden
TheDayDreamer

Det her er uden sammenligning min allermest ventede film NOGENSINDE!

6 dage siden
John

Denne Marvel film distribueres af Sony, så den skulle gerne komme i de sædvanlige biografer :)

1 uge siden
bambiexplorer

... kun gå galt!

1 uge siden

Aktive debatter