Cookie- og Privatlivspolitik
Christopher Nolans filmografi #9: Interstellar

Christopher Nolans filmografi #9: Interstellar

En svimlende rejse mod det uendelige univers

Stem op!
13
Stem ned!
0
(reset)

I forbindelse med Christopher Nolans kommende action-thriller Tenet, der har premiere den 26. august, laver vi en kronologisk gennemgang af alle hans film.

Vi er nu kommet til den niende titel, nemlig science fiction-filmen Interstellar fra 2014. Vær opmærksom på, at artiklen indeholder spoilers.

Køb dine billetter til ’Tenet’ herunder:


Titel:
Interstellar
År:
2014
Genre:
Science fiction
Instruktør:
Christopher Nolan 
Medvirkende:
Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Michael Caine, Timothée Chalamet, John Lithgow, Casey Affleck m.fl.Hvad handler ‘Interstellar’ om?
Den både smukke, gribende og hjernevridende rumfilm udspiller sig i en fremtid, hvor kloden er ved at løbe tør for ressourcer. Det betyder også, at menneskets tid på Jorden synes at nærme sig sin ende.

Det er med disse dystre fremtidsudsigter, at man følger et hold forskere og astronauter, som må på en altafgørende mission ud blandt fremmede galakser. Det for at undersøge, hvorvidt menneskeheden har en fremtid blandt stjernerne.

På holdet - der tager på den farlige rum-mission - finder man bl.a. familiefaren og NASA-piloten Cooper for hvem, rejsen også bliver en dybt personlig indre rejse. Han spilles formidabelt af en Matthew McConaughey, der bringer sit bedste til denne fortryllende film.The McConaissance
I hovedrollen som Cooper finder man altså McConaughey, der på daværende tidspunkt befandt sig i slutningen af den såkaldte McConaissance - nemlig med nogle yderst succesfulde år bag sig og ikke mindst en Oscar-sejr for sin præstation i dramaet Dallas Buyers Club fra 2013.

Således indtog han rollen som Cooper efter succeser og kritikeroste film som dramaet Mud, stripper-filmen Magic Mike, videre til netop 'Dallas Buyers Club' og Martin Scorseses The Wolf of Wall Street. Den dystre detektiv-serie ’True Detective’ skal bestemt også nævnes.

Med andre ord en af tidens dengang absolut største stjerner.

McConaughey gøres desuden selskab af en ligeledes engagerende rollebesætning, der bl.a. tæller Anne Hathaway, Jessica Chastain og (naturligvis) Nolan-favoritten Michael Caine.Tidsrejse a la Christopher Nolan
Et fortællemæssigt greb, der går igen i Nolans film, er legen med tid. Det ses meget fremtrædende i bl.a. instruktørens gennembrudsfilm Memento, der med sin tidsforskydende fortælling spiller publikum et medrivende pus.

Samme tvetydige leg med virkelighedens tidsbegreb ses også i den noget mere action-tunge Inception, hvor drøm og virkelighed vikles engagerende sammen.

Legen med tid gør sig ikke mindst også gældende i netop ’Interstellar’, der sender McConaugheys pilot ud på en tidsrejse. Her visualiseret på både original, overraskende og smuk vis - nemlig med øjensynligt uendelige bogreoler, der har Cooper frit svævende i luften.

Tidsrejse-aspektet af filmen er baseres på astrofysikeren Kip Thornes teorier om netop rejser i tid og ormehuller - Kip var desuden videnskabelige rådgiver på filmen.Mod det visuelt overrumplende univers
’Interstellar’ er på mange måder altså en visuelt duperende film – både smuk, opfindsom og imponerende.

Filmens fotograf Hoyte van Hoytema skal derfor også have stor ros, da han formår at sætte billeder på den svimlende rejse ud i det uendelige univers, videre til ture på fremmede planeter og ikke mindst tidsrejsen.

Til at bakke de medrivende billeder op, finder man filmens score af Nolans ofte brugte komponist, nemlig Hans Zimmer.

De både rørende, vilde og smukke toner, smyr sig således om rumrejsens hele 2 timer og 49 minutter, hvilket ikke er ét minut for langt i filmen, der måske er Nolans hidtil bedste?

 


Lyt også til vores store podcast om Christopher Nolan:Du kan lytte til podcasten herover, mens du også finder den:
- På Spotify
- I Apple podcast
- Hos Libsyn
- På Podimo
- Og i podcast-app'en på din iPhone, hvor du også finder vores øvrige episoder.

Bjarke Friis Kristensen
Bjarke er en fast del af kino.dk, hvor han gør, hvad han kan for at bringe gys og gru på banen. Men bl.a. har Christopher Nolans film også en sikker plads i hans Hollywood-elskende hjerte.

 

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Jeanette

Så mesterværket “Druk” igår. Magen til livsbekræftende film med so happy ending skal man lede længe efter.

1 dag siden
Bente Røndeuser/87191
Bente Røndeuser/87191

Det bliver vildt. To af mine favoritskuespillere sammen. Har set alle Indiana Jones filmene mindst een gang.

2 dage siden
Christian

Kæft, det kører godt for Mads drengen, ham skal vi sgu være stolte af!

2 dage siden
Bukselak

Ej vel... så hellere en ostemad.

2 dage siden
Daniel Bentien

Mortal Kombat er lige nu planlagt til biografpremiere den 20. maj:

4 dage siden