Cookie- og Privatlivspolitik
Christopher Nolans filmografi #8: The Dark Knight Rises

Christopher Nolans filmografi #8: The Dark Knight Rises

Batman-trilogien afsluttes

Stem op!
5
Stem ned!
0
(reset)

I forbindelse med Christopher Nolans kommende action-thriller Tenet, der har premiere den 26. august, foretager vi en kronologisk gennemgang af alle hans film.

Forsalget til 'Tenet' er startet her på kino.dk.

Vi er nu kommet til den ottende titel, nemlig The Dark Knight Rises fra 2012. Vær opmærksom på, at artiklen indeholder spoilers.

Titel: The Dark Knight Rises
År: 2012
Genre: Action
Instruktør: Christopher Nolan
Medvirkende: Christian Bale, Anne Hathaway, Tom Hardy, Gary Oldman, Michael Caine, Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt, m.fl.

Batmans genfødsel
Christopher Nolan var nu nået til sin afslutning på trilogien om Nattens ridder, der startede med den vellykkede Batman Begins i 2005, og som blev efterfulgt af superheltemesterværket The Dark Knight tre år senere. Og netop 'The Dark Knight' skulle kaste sin skygge over 'Rises', for hvordan følger man op på en film, der af mange anses som den bedste i genren overhovedet?

Svaret fandt Nolan ved at dykke ned i nogle af tegneserieforlæggets bedste historier. Dels ’Knightfall’ fra 1993, hvor Bane brækker Batmans ryg, dels ’The Dark Knight Returns’ fra 1986 med en aldrende Batman, og dels ’No Mans Land’ fra 1999, hvor Gotham City og dens indbyggere isoleres fra omverdenen.

Christopher Nolan ændrer naturligvis en del på fortællingen, ikke mindst for at knytte den til forgængeren ’The Dark Knight’. Vi befinder os nemlig otte år, efter begivenhederne med Jokeren og Harvey Dent. Politikommissær Gordon har med hjælp fra loven The Dent Act, formået at komme organiseret kriminalitet til livs, og Batman har taget skylden for Dents død samt hans ugerninger som Two-Face. Gotham har på den anden side heller ikke haft brug for superhelten, da lov og orden aldrig har været mere fremtrædende. Men alt det er ved at få en ende, da en ny trussel viser sit ansigt: Bane.

The Dark Knight Rises

Den nye skurk kaprer på snedig vis et fly og bortfører den russiske atomfysiker Dr. Pavel. Scenen, der på bedste Nolan-vis er konstrueret med praktiske effekter, sætter standarden for, hvad der vil komme, og selvom ’The Dark Knight Rises’ ikke er proppet med action-scener, er de, der er, aldeles fremragende.

Bane skal bruge Pavel i en smart udtænkt plan for at få Wayne Enterprises til at afgive sin prototype på en fusions-energi-kilde, der i de forkerte hænder kan bruges som en atombombe. Politiet kan ikke stoppe ham, så tilbage er kun Batman, der på nuværende tidspunkt anses af myndighederne som en forbryder. Derfor har Bruce Wayne for længst lagt kappen på hylden og trukket sig tilbage i sit store hjem (hvor han tilmed er holdt op med at barbere sig, går med stok og i det hele taget ser slidt ud).

The Dark Knight Rises

Kampen mod Bane
Ind træder Selina Kyle, alias Catwoman, der stjæler Bruces mors halskæde samt nogle værdifulde fingeraftryk, og hun sætter skub i den fysisk nedslidte milliardær. I forsøget på at finde ud af, hvad der foregår, møder Bruce Bane, og snart må han igen iføre sig kappe og maske for at standse forbryderens planer. Problemet er, at Bane har haft den samme læremester som Bruce, Ra’s Al Ghul, men er i langt bedre form og ikke mindst klar til den foreliggende kamp. Vores helt er i seriøse problemer. Musikken, som ellers er næsten allestedsnærværende gennem filmen, er pludselig væk – som om Batmans imaginære opbakning er forsvundet. Ingen af de tricks, han plejer at bruge, har en virkning på Bane.

Tilbage er kun mand mod mand – og oven i det har vi gentagne gange gennem ildevarslende advarsler fra Alfred fået at vide, at det ikke vil ende til Batmans fordel. Besejret og uden mulighed for at hjælpe Godtham City i nød, kommer politikommissær Gordon, den unge betjent Blake og ikke mindst den utroværdige Catwoman til at spille væsentlige roller i at få reddet byen.

The Dark Knight Rises

Mere er mere!
Som man måske kan fornemme på artiklen indtil videre, sker der RIGTIG MEGET i ’The Dark Knight Rises’. Plottet udfolder sig i et hæsblæsende tempo, der bliver introduceret en række nye karakterer i universet, tråde til de to foregående film trækkes konstant, og det hele krydres med trilogiens mest imponerende action-scener.

For som tidligere nævnt: Selvom der ikke er så mange af dem, er de vanvittigt flot iscenesat, og det mest bemærkelsesværdige er den fysiske tilstedeværelse og tyngde i de praktiske effekter, der gør hele forskellen. For det er det, der adskiller Nolans Batman-film fra de fleste andre superheltefilm, nemlig modviljen mod at bruge CGI til at skabe action set pieces. En oplagt sammenligning er Justice League, hvor fysikken i Batmans bil og gadgets er langt mindre overbevisende – trods en premieredato syv år senere.

Udover flykapringen i starten og Banes bøllebank er tilfredsstillelsen ved at se Batflyet lyse op i mørket og suse gennem luften efter en hæsblæsende biljagt tilsvarende stor. Eller da en række bomber går af rundt om i byen, bl.a. under græstæppet på et stadion, der i øvrigt blev sprængt i luften – sådan rigtigt... Og hvad med hen imod slutningen, da selvsamme fly forstyrrer våbensystemerne i forbrydernes stjålne Batmobiler for derefter at give Gothams hårdt prøvede politifolk en chance i kampen mod Banes håndlangere? Man kan ikke andet end hoppe i stolen af glæde og måbe over Nolans øje for action.

The Dark Knight Rises

Hullerne i osten
De mange plottråde og karakterer gør dog, at man til tider kan overse nogle af de utallige detaljer, der bliver placerer her og der. Men dermed er der blot lagt op til en række gensyn, hvor man virkelig får mulighed for at dykke ned i de forskellige koblinger til de første film og til tegneserierne. Her er både noget for nørderne og noget for fans af multiplotfortællinger, men selvfølgelig fortalt så eminent underholdende, at man ofte glemmer at kigge efter hullerne i osten.

For de er der, desværre, og Nolans manuskripter (her udført sammen med sin bror Jonathan og David S. Goyer) har en tendens til at være så kringlede, at der fremkommer plothuller i større eller mindre grad. For hvordan pokker kom Bruce Wayne så let ind i byen, uden så meget som en skramme eller krummet hår, når den nu er lukket ned efter alle kunstens regler, og han lige er sluppet ud af fængslet? Nå ja, han er jo Batman, men alligevel… Og så er der hele afsløringen af Talia, Ra’s Al Ghuls datter, der ganske vist binder en smuk sløjfe på det hele, men som måske er lidt FOR udspekuleret og (som det også nævnes i filmen) langsom til at udføre sin ondskabsfulde plan?

The Dark Knight Rises

Umulig opgave
’The Dark Knight’ vil altid stå som kerneeksemplet på en suveræn superheltefilm. Ikke mindst takket være skurken, den formidable Joker spillet af Heath Ledger, der posthumt blev hædret med en Oscar-statuette for sin præstation. Det kunne man næsten ikke toppe, og det vidste Nolan nok godt, så at gøre Bane til en helt anden skurk, der både fysisk men også mentalt kan udfordre Batman, var det helt rigtige valg.

Tom Hardy skal have al mulig respekt for sin mageløse præstation, og en række subtile detaljer gør skurken ekstra seværdig – bl.a. hans arrogante positur, når han triumferende holder fat i sin krave, den mærkelige accent, kampstilen og den generelt truende adfærd. En lille, men bemærkelsesværdig scene er værd at fremhæve. Altid seværdige Ben Mendelsohn spiller den korrupte forretningsmand Daggett, der er i ledtog med Bane. Stenrige Daggett tror, at hans penge gør ham mere magtfuld end Bane, men gennem en lile gestus lægger sidstnævnte blidt sin hånd på den ophidsede Daggetts skulder, inden han brutalt viser, hvordan magtbalancen er skiftet ved at knække nakken på forretningsmanden. Av.

The Dark Knight Rises

Næstbedste Catwoman
Udover Bane er der en anden fanfavorit fra DC Comics’ forlæg. Catwoman optræder for første gang i Nolans univers, og ligesom i tegneserien er hun ikke til at stole på. Hun gør det meste for egen vindings skyld, er ikke bleg for at slå ihjel og forråder Batman inden kampen med Bane.

Men Nattens ridder ser noget godt i hende (og bliver vist også en smule forelsket), og selvfølgelig får det kattetyven til at ændre sit moralske kodeks. Hun ønsker egentlig bare en vej ud af sin kriminelle fortid, hvilket i sidste ende er det, der får de to sortklædte til at finde sammen. Anne Hathaway er god i rollen, om end ikke så definerende for karakteren som Michelle Pfeiffer i Tim Burtons Batman Returns, men mindre kan også gøre det.

The Dark Knight Rises

The Boy Wonder
Og så har vi Joseph Gordon-Levitt, der lige havde arbejdet sammen med Nolan på succesen Inception. Han spiller den idealistiske, forældreløse politibetjent Blake, der har regnet Bruce Waynes hemmelighed ud, dog uden at afsløre identiteten for nogen. Det giver dem et særligt bånd, og mens Wayne er væk, og byen er i fare, agerer Blake Gothams beskytter sammen med Jim Gordon.

Nolan har udtalt, at han ikke vil have Batmans sidekick, Robin, med i sine film, men med Blake har han fundet på en anden og muligvis lidt mere troværdig erstatning for The Boy Wonder.

The Dark Knight Rises

Snøft
Endelig er der Alfred, hvis scener står for de mest rørende øjeblikke i filmen. Det har ellers ikke været Kleenex-papirerne, der har kendetegnet Nolans Batman-film indtil nu, men i afslutningen er der enkelte scener, hvor man hurtigt kan få en klump i halsen. Da Alfred afslører, at barndomskæresten Rachel i modsætning til Bruces overbevisning valgte Harvey Dent, inden hun blev offer for Jokerens bombeangreb, ved han godt, at han mister Bruce Waynes tillid, og Michael Caines knækkede stemme i situationen understreger prisen for den aldrende butler. At han gør det, for at Bruce måske vil fravælge Batman og den svære kamp mod Bane, gør bare scenen desto mere rørende.

Så hvordan står ’The Dark Knight Rises’ i Nolans filmografi?

Med en indtjening på verdensplan over 1 mia. dollars overgik den med et mulehår sin forgænger og blev instruktørens største kommercielle succes. Og selvom den ikke fik opmærksomhed ved Oscar-uddelingen, var der flotte anmeldelser og et generelt tilfreds publikum for Nolan at juble over. Resultatet er den nok bedste superheltetrilogi, der indtil videre har ramt biografernes lærred (og den første faktiske Batman-trilogi nogensinde), og den bliver ualmindeligt svær at overgå - bare spørg Spider-Man, X-Men, Iron Man og de andre superheltekolleger.

Tenet får biografpremiere den 26. august.

 

Lyt også til vores store podcast om Christopher Nolan:Du kan lytte til podcasten herover, mens du også finder den:
- På Spotify
- I Apple podcast
- Hos Libsyn
- På Podimo
- Og i podcast-app'en på din iPhone, hvor du også finder vores øvrige episoder.

Daniel

Daniel Bentien
Daniel er indholdschef på kino.dk og kontorets superheltenørd. Batman, X-Men og Spider-Man er barndommens favoritter, der heldigvis stadig følger Daniel troligt i filmens verden.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Henrik

At en film skal laves så lang, at de så kun beskriver halvdelen af første bog på 3 timer, den gamle film kunne beskrive hele historien på 2 timer.

1 dag siden
Wayne

Rogue Squadron - er det eneste der er konkrete planer for.

1 dag siden
Aslanuser/577644
Aslanuser/577644

Kan ikke helt forstå den bølge af mandlige roller som af en eller anden grund absolut skal udskiftes med kvinder?

2 dage siden
jonas

Noget af det dårlige plot-development jeg nogensinde har været vidne til

2 dage siden
Henrikuser/250533
Henrikuser/250533

Dune overgik mine vildeste forventninger. Har ikke læst bøgerne, men er vild med science fiction.

2 dage siden