Cookie- og Privatlivspolitik
Christopher Nolans filmografi #5: The Prestige

Christopher Nolans filmografi #5: The Prestige

Magiske Christian Bale og Hugh Jackman

Stem op!
6
Stem ned!
0
(reset)

I forbindelse med Christopher Nolans kommende action-thriller Tenet, der har premiere den 26. august, laver vi en kronologisk gennemgang af alle hans film. Vi er nu kommet til den femte film, nemlig den magiske The Prestige fra 2006.

Forsalget til 'Tenet' er startet her på kino.dk.


Titel: The Prestige
År: 2006
Genre: Thriller, mystery, drama
Instruktør: Christopher Nolan  
Medvirkende: Christian Bale, Hugh Jackman, Scarlett Johansson, Michael Caine, Rebecca Hall, David Bowie m.fl.Hvad handler 'The Prestige' om?

Filmens fortælling snor sin både engagerende, magiske og mystiske fortælling om to tryllekunstnere, den aristokratiske Robert Angier overfor Alfred Borden fra arbejderklassen – henholdsvis Hugh Jackman og Christian Bale.

De to ligger i evig konkurrence om, hvem der er den bedste af de to. For hvem kan skabe den mest utrolige og uigennemskuelige illusion?
 
Deres stridigheder - som udfolder sig i 1900-tallets London - udvikler sig dog hurtigt til en både intens og farlig rivalisering, hvor jagten på at tage tronen som den største illusionist bliver en besættelse for dem begge – og det med uigenkaldelige konsekvenser.

‘The Prestige’ er skrevet af Christopher Nolan selv og hans ofte faste samarbejdspartner, nemlig hans bror Jonathan Nolan. Filmen er desuden baseret på en bog af samme navn fra 1995 af Christopher Priest.Magi og magiske præstationer
Jeg fristes næsten til at sige: Ingen Christopher Nolan-film uden Michael Caine! For han er bl.a. at finde i Nolans Batman-trilogi, videre til Inception og Interstellar, mens han naturligvis også er at finde i hans kommende film ’Tenet’.

I ’The Prestige’ spiller han John Cutter, der afvikler de to tryllekunstneres shows.

Rollerne som de to rivaler spilles af oplagte Christian Bale og Hugh Jackman. Både hver for sig og ikke mindst overfor hinanden er de ren dynamisk dynamit. Stridshaner, når det er bedst.

Jeg må dog ikke glemme en fin og stålsat Scarlett Johansson som Olivia Wenscombe, Angiers assistent og elsker, mens også selveste David Bowie dukker op i en enigmatisk birolle som ingen ringere end den russiske fysiker, elektroingeniør og opfinder Nikola Tesla.Samtidig ses en nærværende Rebecca Hall som Sarah – Bordens hustru.

’The Prestige’ er dog helt og holdent Christian Bale og Hugh Jackmans film, men de gøres så absolut godt selskab af ovenstående. Med andre ord en magisk rollebesætning.
 
Den vilde finale
Jeg vil ikke her afsløre filmens vilde finale, hvis man endnu ikke skulle have været så heldig at have oplevet en af Nolans bedste film.

Jeg vil dog sige så meget som, at jeg i hvert fald blev både overrasket og revet med af filmens forførende og groteske slutning.

Det er med andre ord en af de mest intense og magisk overraskende finaler på ikke kun en film af Christopher Nolan, men også på en film i det hele taget.Mellem 'Batman Begins' og 'The Dark Knight'
Den er god nok, Christopher Nolan skød nemlig denne magiske - og måske også en smule oversete thriller - imellem sine flagermuse-succeser Batman Begins og The Dark Knight.

Det er muligvis også en af grundene til, at ’The Prestige’ er blevet en smule overset i Nolans imponerende række af film.

Det er dog ikke på nogen måde retfærdigt, i så fald det altså er tilfældet. Det er i hvert fald ikke filmens skyld, da det – i min bog – er en af hans absolut stærkeste og mest engagerende.Hvorfor er 'The Prestige' en umiskendelig Nolan-film?
Som tidligere nævn: Michael Caine er med. Men bortset fra det, så er der også en række andre elementer, der gør ’The Prestige’ til en umiskendelig Nolan-film.

Det er desuden svært ikke også at pege på Christian Bale, der som bekendt også indtager rollen som flagermusemanden i Nolans Batman-film.

Men måske endnu mere umiskendeligt Nolansk er legen med publikums opfattelse af, hvad der egentlig sker foran dem på lærredet. Hvad er snyd og opdigtet eller den skinbarlige sandhed?

Denne leg med publikums virkelighedsopfattelse kan man bl.a. også se i en film som Memento, der ligeledes bygger sin fortælling op omkring at springe rundt i tiden, mens også netop de forskellige lag af virkelig og drømme er afgørende i en film som Inception.Desuden finder man bag kameraet også tilbagevende Nolan-samarbejdspartnere. Nemlig fotograf Wally Pfister, production designer Nathan Crowley og klipper Lee Smith – de har bl.a. tidligere været med på alt fra 'Memento' og Insomnia, videre til 'Inception', 'Interstealler' og Batman-trilogien m.fl.

En af mine Nolan-favoritter
Afsluttende vil jeg slå et sidste slag for ’The Prestige’ som ikke alene en af Christopher Nolans klart bedste, men også en forrygende film i det hele taget.

Så selvom den måske nok ligger klemt inde mellem de to første Batman-film, så fortjener den på ingen måde at blive overset.

Så se den og se den igen – men hold godt øje, du overser måske noget...

Lyt også til vores store podcast om Christopher Nolan:Du kan lytte til podcasten herover, mens du også finder den:
- På Spotify
- I Apple podcast
- Hos Libsyn
- På Podimo
- Og i podcast-app'en på din iPhone, hvor du også finder vores øvrige episoder.

Bjarke Friis Kristensen
Bjarke er en fast del af kino.dk, hvor han gør, hvad han kan for at bringe gys og gru på banen. Men bl.a. har Christopher Nolans film også en sikker plads i hans Hollywood-elskende hjerte.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.