7 roller der beviser, at Willem Dafoe er genial

65-årig fødselar
Billede
(© Van Gogh - Ved evighedens port/Scanbox)

Bemærk: Nyheden er opdateret og blev første gang udgivet marts 2018.

Willem Dafoe fylder 65 år i dag - og vi må fejre den elskværdige skuespiller, der i sin imponerende karriere er blevet Oscar-nomineret hele 4 gange, senest i 2019 for Van Gogh: Ved evighedens port

Han er en af den slags skuespillere, vi alle kan blive enige om, bare gør en film bedre... Ja, selv Speed 2: Cruise Control.

I anledning af Dafoes fødsesdag, har vi her udvalgt de syv roller - fra Christ til Antichrist, der især beviser, hvor fremragende en skuespiller, Dafoe er. Listen kunne sagtens have indeholdt flere - så lad os endelig høre, hvilke vi mangler!

7. The Florida Project, 2017 (Bobby)

Karrierens tredje Oscar-nominering kom sidste år, da Dafoe spillede birollen som den velmenende vicevært i et housing-project for samfundets svageste - dør til dør med Disneyland i Florida. Kombinationen mellem sær og helt igennem god, passede perfekt til den pastelfarvede og hjerteknugende realisme.

6. Mississippi Burning, 1988 (Ward) 
Mississippi Burning
I en tidlig fase af sin karriere spillede Dafoe bold op ad giganter som Gene Hackman, Frances McDormand og Brad Dourif. Rollen som den renskurede FBI-agent, der undersøger racemord i syden, er en af de mest afdæmpede figurer, Dafoe nogensinde har spillet. Og det klæder ham også.

5. Antichrist, 2009 (He)

Lars von Trier og Dafoe er et pænt godt match - måske fordi de begge virker frygtløse i kunstens navn. Filmen om et forældrepar, der sørger over tabet af et barn, er vanvittigt ubehagelig med små glimt af ægte kærlighed. Ikke mindst fordi Dafoes karakter formår at holde os nede på jorden i al vanviddet og samtidig være skræmmende dobbelttydig. 

4. Platoon, 1986 (Sgt. Elias)

En engle-agtig sergent sendt i krig for at beskytte sine soldater over for krigens rædsler og ikke mindst de overordnede, der har mistet sin medmenneskelighed. Rollen som Elias er en af de der helt rene og uskyldige karakterer, der også er ensbetydende med Dafoe, der ellers ofte spiller skurke.
 

3. Shadow of the Vampire, 2000 (Max Schreck)

Rollen som skuespilleren der lagde krop til den famøse Dracula-figur i Nosferatu fra 1922 byder på en fuldstændig ugenkendelig Dafoe i tung make up og gotiske gevanter. Filmen er ren fiktion og Dafoe rammer plet med sin mytiske tilgang til den mystiske (måske overnaturlige) karakter.

 

2. Wild at Heart, 1990 (Bobby Peru)

David Lynch får alt ud af Dafoes i forvejen karismatiske knoglestruktur med et par forlorne tænder, en netstrømpe og et farligt stort ego. Bankrøveren Bobby Peru er en af Dafoes mest frastødende karakterer, men man kan ikke andet end at elske ham for sine scenestjælende øjeblikke. Ren råddenskab!

1. The Last Temptation of Christ, 1988 (Jesus)

En af de få store hovedroller på cv'et er til gengæld en Whopper af en rolle. Dafoe spiller her selveste Jesus i Martin Scorseses grænsesøgende skildring af Kristi seksuelle oplevelser med Maria Magdalene. Ikke for sarte eller gammeldags sjæle - men ikke desto mindre en smuk og dyb præstation fra vores hovedperson.