Cookie- og Privatlivspolitik
Alt du skal vide om fænomenet Little Women (spoilerfri)

Alt du skal vide om fænomenet Little Women (spoilerfri)

Bliv klædt på til Greta Gerwigs biografaktuelle film

Stem op!
42
Stem ned!
0
(reset)

Greta Gerwigs film Little Women er endelig landet i de danske biografer. Med en stjernespækket rolleliste, en folkekær historie og en masse anmelderros, er den hurtigt blevet populær.

Vi har samlet alt, du bør vide, inden eller efter du har set filmen, i en spoilerfri guide.

Little Women er aktuel i biograferne.

Little Women © Sony Pictures

Hvorfor er Louisa May Alcotts bog så betydningsfuld i amerikansk litteratur?

Louisa May Alcotts bog 'Little Women' blev delt i to bøger og publiceret i 1868 og 1869. Bogen hedder på dansk 'Pigebørn' og regnes som en af de store klassiske værker indenfor amerikansk litteratur.

Da bogen udkom, blev den straks populær, og på blot to uger blev hele 2.000 eksemplarer solgt. En stor del af læserne var kvinder, der kunne identificere sig med de fire March-søstre. Det var sjældent, at en bog skrevet af en kvindelig forfatter fik så meget opmærksomhed, og Louisa May Alcott var også helt speciel.

Hovedpersonen Jo er nemlig baseret på Louisa selv, der også var en selvstændig, målrettet kvinde. Hun kæmpede hårdt for at få sin bog udgivet og fik helt exceptionelt royalties, som hende og familien levede af resten af livet. For at få bogen udgivet, krævede hendes forlægger, at hun skulle ændre dele af bogen, så den blev mere romantisk. Dette gjorde hun mod sin vilje, men selvom bogen indeholder romantik, er den også et billede på kvinders selvstændighed.

Bogen er sidenhen blevet en klassiker, der er et symbol på de dilemmaer, som kvinderne stod overfor i 1800-tallet. Hvordan nogle kvinder prøvede at bryde ud af samfundets sociale normer og tjene deres egne penge. Mange amerikanske skoler har 'Little Women' på pensumlisten, så det er en historie, som størstedelen af den amerikanske befolkning er vokset op med. 

Little Women © Sony Pictures

Hvilke filmatiseringer har der tidligere været af bogen?

’Little Women’ er den syvende filmatisering af bogen, og hver version har sin egen fortolkning af den folkekære historie.

Den første filmatisering i farver udkom i 1949 og kickstartede muligheden for flere filmatiseringer over årene. Den blev nemlig en stor kommerciel succes, der endte i top 10 over film med størst indtjening i 1949. Filmen havde et stjernespækket cast med bl.a. Elizabeth Taylor som Amy.

I 1994 udkom så en ny og populær filmatisering med Winona Ryder i hovedrollen som Jo March. Rollen som Beth var Homeland-skuespillerinden Claire Danes' spillefilmsdebut, og det var første gang, at 'Little Women' blev instrueret af en kvindelig instruktør.

Udover de syv filmatiseringer er bogen adapteret utallige gange som både TV-serie og teaterstykke med mini-serien fra 2017 som en af de populære værker.

Little Women © Sony Pictures

Hvad er plottet?

’Little Women’ følger de fire March-søstre i tiden omkring den amerikanske borgerkrig, hvor deres far gør tjeneste i hæren. De bor derfor med deres mor og deres husholderske Hannah. De fire piger er på trods af deres forskelligheder tætte, og da de møder naboens barnebarn Laurie, bliver de fem uadskillelige.

Hver af søstrene har et talent, som de er passionerede omkring. Jo elsker at skrive, Meg nyder at spille skuespil, Beth brænder for musik, og Amy er dygtig til at male.

Udover deres forskellige interesser har de forskellige karaktertræk: Meg er kærlig og har klasse. Jo er selvstændig og nysgerrig. Amy er social, målrettet og eventyrlysten, og Beth er genert, kærlig og omsorgsfuld.

De fire piger skal navigere i en mandsdomineret verden, hvor kvinders muligheder er begrænsede, og de sociale normer forventes at blive overholdt.

Little Women © Sony Pictures

I hvilken tidsperiode foregår den?

Filmen foregår som nævnt omkring den amerikanske borgerkrig i Massachusetts, USA (1861-65) - samme sted som forfatteren skrev bogen. Søstrenes far er draget i krig, og de venter i spænding på at høre fra ham. Ligesom i filmen var der mange familier, der pludselig manglede faderen, så det var op til familiens mor at stå for alting og passe børnene alene.

Selvom flere kvinder kom i arbejde, blev der stadig set ned på dem, der havde kunstneriske jobs. De fik bedre vilkår under og efter den amerikanske borgerkrig, men folk var stadig af den overbevisning, at kvinderne hørte til i hjemmet, og at de ikke kunne producere værker af samme kvalitet som mænd.

Det var ikke unormalt, at kunstneriske kvinder rejste til Europa for at udvikle deres evner. Her gik de ikke i skole, men fik oftere privatundervisning af andre kunstnere. Rejsen blev ofte betalt gennem deres indtjening som privatlærer eller af et gavmildt familiemedlem. De skulle dog gerne blive ledsaget af en anden person på rejsen, så deres frihed var begrænset.

Little Women © Sony Pictures

Hvilke skuespillere medvirker i filmen?

’Little Women’ har en perlerække af store stjerner på rollelisten, og filmens primære hovedrolle Jo spilles af den irske skuespillerinde Saoirse Ronan. De tre andre søstre spilles af henholdsvis Emma Watson (Meg), Florence Pugh (Amy) og Eliza Scanlen (Beth).

Saoirse Ronan og Emma Watson er begge etablerede skuespillerinder i Hollywood, Watson kendt fra Harry Potter-filmene og Ronan, der har været nomineret til hele 4 Oscars (bl.a. for Atonement tilbage i 2007) i en alder af 26 år.

Florence Pugh er derimod en af tidens hotteste upcoming skuespillerinder, der efter sidste års gyserhit Midsommar rigtig er ved at slå igennem. Hun bevæger sig senere på året over i superhelteuniverset, når hun medvirker i Marvels Black Widow.

Den fjerde søster spilles af den 21-årige australier Eliza Scanlen, der er kendt fra HBO-serien ’Sharp Objects’, og til september medvirker hun i Babyteeth.

De dygtige skuespillerinder har selskab af Laura Dern, der spiller Marmee og Meryl Streep, der er tante March.

Den mandlige del af castet består bl.a. af Hollywood-darlingen Timothée Chalamet, der spiller naboen Laurie. Chalamet oplevede øjeblikkelig berømmelse efter sin Oscar-nominerede præstation som Elio i Call Me By Your Name. Han har senere på året hovedrollen i den længe ventede science fiction-filmatisering Dune.

Little Women © Sony Pictures

Hvem er Greta Gerwig?

Hvis du har hørt om den nye filmatisering, er der stor sandsynlighed for, at navnet Greta Gerwig er blevet nævnt i denne sammenhæng.

Greta Gerwig er filmens instruktør og manuskriptforfatter. Den 36-årige amerikaner startede sin karriere som skuespiller, hvor hun især er kendt for sine præstationer i Frances Ha, som hun skrev manuskriptet til, og Woody Allens To Rome With Love.

Hun startede sin instruktørkarriere som medinstruktør på ’Nights and weekends’ men slog rigtig igennem som instruktør med sin coming-of-age-film Lady Bird.  

’Lady Bird’ sikrede Greta Gerwig sin første en Oscar-nominering som bedste instruktør, og ’Little Women’ er hendes anden film, som hun instruerer alene. Derudover genforener filmen Saoirse Ronan, Timothée Chalamet og Greta Gerwig, der alle arbejdede sammen på ’Lady Bird’.

Gerwig har udtalt, at hun har stor respekt for forfatteren Louisa May Alcott, og at hun er stolt af at kunne indspille sin egen version af historien, som hun elsker højt.

Little Women © Sony Pictures

Hvilke reaktioner har filmen fået?

’Little Women’ havde premiere i USA i december, og den blev modtaget med stor ros. Den fik hele 6 Oscar-nomineringer, hvor den vandt for bedste kostumedesign. Den blev nomineret for bedste film, bedste adapterede manuskript og bedste originale score. Derudover blev både Florence Pugh og Saoirse Ronan Oscar-nomineret i henholdsvis kategorierne bedste kvindelige birolle og bedste kvindelige hovedrolle.

Efter dens premiere i Danmark, har den også modtaget god respons med fem og seks stjerner fra flere anmeldere. Derudover har over 30.000 danskere allerede set filmen i biografen.

Little Women er aktuel i biograferne.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Ghita

Det er en super film og Mads Mikkelsen er jo heller ikke værst.

1 dag siden
Carsten

Det lyder som en drålig nyhed og synd for det univers der er bygget op. Jeg håber ikke det vil ske at han skal være med i dette univers.

2 dage siden
Heidi

Captain America: The First Avenger udspiller sig i ca. år 2012 da den starter med at de finder Steve Rogers frossen (ca.

2 dage siden
Lukasuser/526558
Lukasuser/526558

Tak skæbne.

2 dage siden
Lukasuser/526558
Lukasuser/526558

Prøv nu at fatte det!!! ILLUSIONEN VILLE BLIVE BRUDT!

2 dage siden

Aktive debatter