Cookie- og Privatlivspolitik
Oscar i tal: Hvem kan skrive Oscar-historie i år?

Oscar i tal: Hvem kan skrive Oscar-historie i år?

Bliv klædt på til årets filmfest

Stem op!
9
Stem ned!
0
(reset)

Af Stine Teglgaard og Andre Lorenzen Hartburg

Om blot få dage går det løs - Oscar-statuetterne skal uddeles.

Flere aspekter adskiller i år fra andre år, når man snakker Oscars. Og samtidig kan en del rekorder opnås.

Vi har samlet til bunke - og præsenterer her Oscar 2020 i tal, så du kan blive vennekredsens Oscar-ekspert:

 



-Joker er kun den anden tegneseriefilmatisering, der er nomineret i Bedst film-kategorien. Den første var 'Black Panther'.

-Hvis Parasite vinder, er det den første ikke engelsk-sprogede film, der vinder. Den fransk-producerede 'The Artist', der vandt i 2012 var overvejende en stumfilm.

-Once Upon a Time… in Hollywood kan blive første Quentin Tarantino-film, der vinder som Bedste film. Hans tidligere nomineringer i denne kategori er for 'Pulp Fiction' og 'Inglourious Basterds'.

-Hvis Marriage Story eller The Irishman vinder, er det den første Netflix-film, der får æren.

-Little Women er den kun 14. film instrueret af en kvinde til at blive nomineret. Dansk Lone Scherfig er med ’An Education’ blandt de få, mens Kathryn Bigelow er den eneste der har vundet - for The Hurt Locker.

-Bedste Film og Bedste Skuespillerinde-vinderne har ikke været for samme film i 15 år - siden ’Million Dollar Baby’. Skulle kombinationen Scarlett Johansson og 'Marriage Story' eller Saoirse Ronan og 'Little Women' vinde, ville det ske igen.

-Greta Gerwig og Noah Baumbach har begge instrueret film i Bedste film-kategorien, med henholdsvis ’Little Women’ og ’Marriage Story’. Det er første gang, et instruktør-par er oppe mod hinanden i kategorien.

-Hvis ’Once Upon a Time… in Hollywood’ vinder Bedste film, er det den første af Quentin Tarantinos film. (Både 'Pulp fiction' og 'Inglourious Basterds' var nomineret).

-'Honeyland' er som den første film nogensinde nomineret både for Bedste Internationale film i dokumentar-kategorien.

 


-Florence Pughs nominering for Bedste skuespillerinde i ’Little Women’ er hendes første.

-72-årige Jonathan Pryces nominering for Bedste skuespiller i ’Two Popes’ er hans første.

-Cynthia Erivo vil med sine 33 år blive den yngste nogensinde til at vinde en såkaldt EGOT (Emmy, Grammy, Oscar og Tony), hvis hun vinder en af de to kategorier hun er nomineret i. Det er hendes første nomineringer.

-Scarlett Johanssons to nomineringer er hendes første, og hun er den 12. person til at være nomineret i to forskellige skuespils-kategorier det samme år - den første siden 2007, hvor Cate Blanchett var nomineret for 'Elizabeth: The Golden Age' og 'I’m not There'.*

-Rian Johnsons nominering for Bedste manuskript med ’Knives Out’ er hans første.

-Antonio Banderas nominering for Bedste skuespiller i ‘Pain and Glory’ er hans første.

-Bong Joon-Ho er nomineret i tre kategorier – instruktør, film og manus. De er hans første. 

-Todd Phillips’ nominering som instruktør er hans første. Han har tidligere været nomineret for manus til ’Borat’.

*Udover Scarlett Johansson og Cynthia Erivo er også produceren Emma Tillinger (Joker, The Irishman) nomineret to gange i år.


-Skulle Brad Pitt som forventet vinde, er det første gang som skuespiller. Pitt har førhen vundet som producer på ’12 Years a Slave’. Nomineringen for 'Once Upon a Time... in Hollywood' er hans fjerde som skuespiller.

-Quentin Tarantino har førhen været nomineret som instruktør på 'Pulp Fiction', 'Inglourious Basterds' og nu 'Once Upon a Time… in Hollywood'. Han har aldrig vundet i den kategori.

-Bradley Cooper er producer på ’Joker’. Det er hans ottende nominering, men han har aldrig taget statuetten hjem.

-Joaquin Phoenix ligner aftenens vinder for ‘Joker’ Det er hans fjerde nominering, men første sejr… i så fald.

-Adam Driver var også nomineret for ’BlackKklansman’. 

-Saoirse Ronan blev første gang nomineret som 13-årig, men har ikke vundet endnu. ’Little Women’ er den nu 25-årige skuespillers fjerde nominering.

-Laura Dern har været nomineret to gange før ’Marriage Story’.

-Margot Robbie er med ‘Bombshell: Opgørets time’ nomineret for anden gang.

 

-Tom Hanks: Nomineret for 'En ven for livet’. Det er hans sjette nominering. Sidst var for 'Cast Away' i 2001.

-Anthony Hopkins: Nomineret for 'The Two Popes' Det er hans femte nominering. Sidst var ifor ’Amistad’ i 1998.

-Al Pacino: Nomineret for 'The Irishman' Det er hans niende nominering. Sidst var for ’Scent of a Woman’ i 1993.

-Joe Pesci: Nomineret for 'The Irishman'. Det er hans tredje nominering (alle for Scorsese-film). Sidst var for ’Goodfellas’ i 1991.

-Kathy Bates’: Nomineret for 'Richard Jewell'. Det er hendes fjerde nominering. Sidst var for ’About Schmidt’ i 2003.

-Renée Zellweger: Nomineret for 'Judy'. Det er hendes fjerde nominering. Sidst var for ‘Cold Mountain’ i 2004.

-Hvis Sam Mendes vinder Bedste instruktør, bliver det det største mellemrum mellem sejrer i kategorien for den samme instruktør. Han vandt første gang i 2000 med ’American Beauty’. Dvs. 20 år siden, hvilket man kan læse mere om her. Det hidtil største mellemrum står Billy Wilder for, da han vandt i 1946 for ’The Lost Weekend’ og i 1961 for ’The Apartment’.


-62 kvinder er Oscar-nomineret, hvilket er en rekord og cirka en tredjedel af alle de nominerede.

-Hvis 16 af de 62 nominerede kvinder vinder, er det flere end sidste års Oscar-show, der havde rekorden for flest kvindelige-vindere nogensinde.

-Vinder favoritten Hildur Guðnadóttir for sit score til ‘Joker’, er hun den første "solo" kvinde til at vinde i kategorien.

-Diane Warren - nomineret med sangen 'I'm Standing with You' - er den kvinde med flest nomineringer uden at have vundet. Hun har 11. Den næste i rækken er Glenn Close.

-Hvis Greta Gerwig vinder for bedste adapterede manus, er er hun den niende i kategorien nogensinde (på otte film). Sidst var i 2005 for ’Brokeback Mountain’. Første kvinde der vandt i denne kategori var desuden for ’Little Women’ tilbage i 1932.

-Hvis ’Little Women’ vinder, er det kun anden gang nogensinde, at en film instrueret af en kvinde, vinder.

  

-Martin Scorseses niende nominering som instruktør (han vandt i 2006 for ’The Departed’), hvilket gør ham til den mest nominerede nulevende instruktør. Kun William Wyler har flere nomineringer med 12.

-John Williams udvider sin egen rekord med at være den nulevende person med flest nomineringer. Han har 52, denne gang for musikken til Star Wars: The Rise of Skywalker.

-Randy Newman har fået sin niende nominering i Originale musik og den 13. for Originale sang. Hans fætter Thomas Newman har fået sin 14. nominering for Originale musik og 15. nogensinde. Det bringer det samlede antal nomineringer for Newman-familien (Alfred, Lionel, Emil, Thomas, David og Randy) op på 93 - mere end nogen anden familie.

-Saoirse Ronan er med sin nominering for Bedste skuespillerinde i ’Little Women’ den næstyngste til at have fire nomineringer. Kun Jennifer Lawrence var yngre.

-Hvis Bong Joon-ho (Parasite) eller Sam Mendes (1917) vinder for Bedste instruktør, er det den niende ikke-amerikanske instruktør, der vinder på 10 år. Damien Chazelle (La La Land) vandt som den sidste amerikaner i 2017, før ham var det Coen-brødrene i 2008.

-Quentin Tarantino har allerede to Oscar-statuetter for Bedste originale manuskript. Skulle han vinde igen i år, er han den mest vindende nogensinde side og side med Woody Allen.

-Hvis Toy Story 4 eller Sådan træner du din drage 3 vinder, er det kun anden gang, at en fortsættelse vinder i kategorien. Første var ’Toy Story 3' i 2010.

-Hvis ’Toy Story 4’ vinder, er desuden Pixars 10. Oscar-sejr.

-Hvis ‘I Lost My Body’ eller ‘Klaus’ vinder, er det den første Netflix-film, der får æren i kategorien.

-Hvis Mysteriet om Hr. Link vinder, er den første gang for Laika. Det er filmselskabets sjette nominering.

 

Bedste mandlige hovedrolle: 51,4 år.

Bedste kvindelige hovedrolle: 37,4 år.

Bedste mandlige birolle: 71,2 år.

Bedste Kvindelige birolle: 42,4 år



-Filmsensationen Parasite er den produktion i Bedste film-kategorien med det mindste budget og samtidig den med den højeste Rotten Tomatoes-rating (99 %).

-Den er Sydkoreas første nominering til en Oscar - i nogen kategorier. Landet har ellers indstillet 31 film, men først sidste år kom en sydkoreansk film videre til shortlisten – det var 'Burning'. Desværre uden en nominering efterfølgende.

-Det er kun den 10. gang, at en ikke-engelsksproget film nomineres i kategorien Bedste film (11. hvis man tæller den amerikansk-producerede, japansk-sprogede ‘Letters of Iwo Jima’). De forrige har været ’Den store illusion’, ’Z’, ’Immigranterne’, ’Hvisken og råb’, ’Postmanden’, ’Livet er smukt’, ’Tiger i spring, drage i skjul’, ’Amour’ og ’Roma’.

-Vinder Bong Joon-ho for Bedste instruktør, er det kun den anden gang en instruktør vinder på en ikke-engelsksproget film. Første gang var Alfonso Cuaron sidste år for 'Roma'.

Oscar-uddelingen finder sted natten til mandag den 10. februar.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Trine

Jeg glæder mig helt vildt til at se Oscars i år!
Det bliver lidt af en test for mig, da jeg ikke tidligere har set Oscars - i år er der dog nogle helt vildt gode film samt skuespillere, så jeg glæder mig helt vildt.

Eneste ulempe er selvfølgelig tidspunktet, hehe. Men det er ligesom med Super Bowl!

Camilla

Det er en god idé lige at gennemlæse teksten, inden den publiceres på internettet. Der var så mange sproglige fejl, at jeg næsten gav op.

Simon

Er ikke nomineret til bedste film.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

John

Hvorfor kommer den ikke i biffen?

1 dag siden
Ulrikuser/890765
Ulrikuser/890765

The Dark Knight er jo ikke en særlig god film, den er rimelig liniær, benytter billige storytelling greb såsom uforklarlige plot skurken lavede bag

2 dage siden
Shah Bazidas

Hey!

Er der også forpremiere og gallapremiere i København?

3 dage siden
DJN
Nej
DJN

Både Lady in the Water og The Happening er langt bedre end både The Visit (seriøst?

5 dage siden
DJN
Har
DJN

kun set ham i The Broken, så det må være den :D

5 dage siden

Aktive debatter