Cookie- og Privatlivspolitik
Robert Pattinsons vilde rejse fra latterliggjort teenageikon til anmelderdarling

Robert Pattinsons vilde rejse fra latterliggjort teenageikon til anmelderdarling

Aktuel i 'The Lighthouse' 

Stem op!
13
Stem ned!
0
(reset)

Få skuespillere er mere hotte lige nu end Robert Pattinson, der er premiereaktuel i den vanvittige fyrtårns-thriller The Lighthouse.

”Står der 2009 på kalenderen?” spørger du... for var han ikke også dagens mand i skysovs tilbage ved sidste årtiskifte? Dengang Twilight gjorde ham til en stjerne? Jo, men i dag er situationen en helt anden.

Pattinson har nemlig været igennem et større karriereskifte. Han står stærkere end nogensinde før. Er en bedre skuespiller og et langt mere attraktivt navn i branchen nu, end han var på højden af sit Twilight-verdensdømme. 2020, 2021 og fremtiden tilhører Robert Pattinson.

Vi kigger her nærmere på den imponerende udvikling, som den i dag 33-årige skuespiller har været igennem - fra latterliggjort teenageikon til anmelderdarling og fremtidens actionstjerne.

Brandet R-Pattz
Karrieren startede med to af de absolut største ungdoms-franchises tænkeligt.

Først scorede Pattinson rollen som Cedric Diggory i den fjerde Harry Potter-film, Flammernes pokal. Instruktøren Mike Newell beskrev Pattinson som det perfekte eksempel på en flot, britisk skoleelev.

Birollen som den tragiske Hogwarts-kammerat førte dog ikke til det gennembrud, som man skulle tro. Han spillede den ekstravagante og seksuelt eksperimenterende maler Salvador Dali i ’Little Ashes’, men filmen blev set af tæt på ingen.

Først tre år senere fik Pattinson sit gennembrud som vampyren Edward Cullen. Det var til gengæld et gennembrud af gigantiske dimensioner. Teenageikonet R-Pattz var født. Og at der kom fem film i alt, en ægte romance med medstjernen Kristen Stewart og en efterfølgende utroskabsskandale gjorde ham til et decideret brand.

I årene 2008-2012 var Robert Pattinson førsteelskeren for en generation, men opmærksomheden var aldrig på hans talent som skuespiller. Han var karismatisk, elsket og et medietrækplaster, men karrieren sad fast i romantiske roller i forglemmelige film som Remember Me og Water for Elephants.

Problemet lå ikke kun i Pattinsons gode udseende. Modsat en skuespiller som fx Jude Law, der fik samme pretty boy-mærkat, var han utrænet. Laws opstart med særdeles velanmeldte film stod også i kontrast til Pattinsons image som en diamant-skinnende vampyr-udgave af Mr. Darcy. Ikke ligefrem højt anset materiale. Elsket, ja... men i den grad latterliggjort.

Pattinson havde hverken en skuespiluddannelse, teatererfaring eller et par performance-gener i DNA-bagagen at gøre godt med. I stedet måtte den dengang 25-årige stjerne lære faget, mens hele verden kiggede på. Learning by doing. Og lektionen startede først rigtigt, da Pattinson slap ud af Twilight-møllen, vendte de store film ryggen og begyndte en ydmyg opstigning.

Arthouse-skuespilleren
Han startede simpelthen forfra ved specifikt at eftersøgte de mest spændende instruktører og det mindst nuttede materiale.

Han fortalte om denne strategi til The Hollywood Reporter: ”Jeg går efter de meget selvsikre instruktører, som jeg kan holde fast i, og dermed tør jeg lidt mere (…) Jeg føler nærmest, at jeg spiller instruktøren hver gang… det er sådan, jeg griber det an”.

Heldigt for ham sprang Colin Farrell i 2012 fra på selveste David Cronenbergs nye projekt. Pattinson landede hovedrollen i det perverse og ubehagelige neddyk i Don DeLillos bog Cosmopolis, og selvom filmen hverken blev instruktørens bedste eller en kommerciel succes, var det en modig rolle. Sex, body horror og materialisme var på menuen - emner, der lugtede af noget helt andet end ’Twilight’.

To år senere vendte Pattinson tilbage til Cronenbergs forstyrrede univers med Maps to the Stars, hvilket han fulgte op med David Michôds apokalyptiske western The Rover. Her så vi Pattinson i et nyt direkte beskidt og usexet lys. Hans gode udseende var langt væk. Rollen nærmede sig det imbecile.

’The Rover’ er måske ikke filmen, Pattinson vil blive husket for, men den fik stor betydning for hans karriere. Det var nemlig den 10. film fra det relativt nystartede distributions- og produktionsselskab A24, der i den grad kom til at præge independent-filmen fremover.

I dag tæller Pattinsons samarbejde med A24 fire film; ’The Rover’, ‘Good Time’, ‘High Life’ og den aktuelle ’The Lighthouse’.

Især to følgende roller markerede Pattinsons tidlige plan om at arbejde med auteurs. I Anton Corbijns ‘Life’ opnåede han ros fra anmelderne som Life-fotografen, der tager på et roadtrip med James Dean. Og endnu vigtigere indtog han en lille (men yderst markant) birolle i den mesterlige ’The Childhood of A Leader’. Skuespilleren Brady Corbets debutilm som instruktør var løst baseret på Sartres eksistentielle novelle, og atter engang var branchens øjne på Robert Pattinson.

Den fysiske skuespiller
Kig på Pattinsons cv, og du vil se, at på et tidspunkt blev hans rollevalg mere fysiske.

Det startede måske allerede med ’The Rover’, men det blev i den grad tydeligt i The Lost City of Z fra 2016. Her kastede han i selskab med Charlie Hunnam sig ud i en sultekur og flere måneders optagelser i den colombianske jungle. Pattinson spillede en større bikarakter i James Grays opdagelsesfilm, og denne kropslige præstation så ud til at have været en mindre åbenbaring for hans tilgang til skuespillet.

 I hans mere fysiske roller så man pludselig en mindre forfængelig skuespiller. Eller i hvert fald en skuespiller, der var mindre akavet på lærredet. ”Jeg havde spillet mange passive karakterer, og jeg ville bare gerne spille en rolle, hvor jeg konstant var foran, og jeg ikke følte hverken skam eller frygt,” fortalte Pattinson til THR i forbindelse med hans efterfølgende rolle i A24’s Good Time. Rollen, der for alvor gav ham et comeback.

Safdie-brødrenes punkede lavbudget thriller præsenterede en helt anden R-Pattz. Han havde simpelthen mere at lave - rent fysisk - og det klædte ham.

I 2018 og 2019 fulgte præstationer i to yderligere A24-film: Claire Denis seksuelle science fiction-film High Life og Robert Eggers søulke-gyser The Lighthouse, som lige nu er aktuel i biografen. Især sidstnævnte er én lang fysisk bedrift. Han graver, han pudser, han masturberer, han slås, han danser, han går gennem kaskader af regn, han drikker, han æder, han ævler, og han giver ikke mindst Willem Dafoe kamp til stregen som den gale fyrtårnspasser.


A-liste-action-stjernen
Hvilket bringer os til 2020. Året hvor Pattinson indtræder i en helt ny liga og vender tilbage til de store Blockbuster-film. Først i en af de bærende roller i ingen ringere end Christopher Nolans nye ambitiøse eventfilm, Tenet.

Vi ved ikke mere om ’Tenet’ end, at han spiller en slags spion - hvilket markerer Pattinsons første rigtige actionstjerne-rolle. Det kunne blive det perfekte action-gennembrud før en anden meget ventet film...

2020 er nemlig også året, hvor Pattinson indspiller karrierens måske største udfordring, The Batman. Jep, den tidligere Edward Cullen spiller filmhistoriens mest forgudede superhelt.

Det bliver spændende at følge Matt Reeves fortolkning af Bruce Wayne-myten med Pattinson i front. Og faktisk har internettet ikke kogt over af vrede fans. De fleste tror på ideen om Pattinson som nattens ridder. Lige nu, hvor han har bevist sit værd, og er nået til et nyt plan i sin karriere.

Og ja, hans kæbelinje er perfekt til rollen!

The Lighthouse kan ses i biografen nu.

via GIPHY

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Martine

Jeg er så en af dem som har set Twilight, nja, et par gange eller 20+..:D Og selvom jeg virkelig elsker Pattinsons udvikling (og The Lighthouse var fuldstændig forrykt(elig) god!) så er der bare noget dejligt genkendeligt ved at vende tilbage og lige se ham som den dragende vampyr, hvor han faktisk også lagde ret meget charme og karakter til rollen. Jeg er så spændt på Batman-filmen. Batman har siden Keatons rolle været min yndlingshelt, så jeg kan få helt sommerfugle i maven bare af at tænke på Pattinson i rollen som the dark knight ;) YAY!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.