Årtiets 100 bedste film: #25-1

Vores rangering af 2010ernes mest fantastiske værker
Billede
(© Mad Max: Fury Road / Warner Bros.)

Årtiet er forbi, og det er derfor tid til at gøre status over filmene, der har defineret 10erne. Vi har derfor sat os for at kåre de 100 bedste film fra 2010-2019!

Filmen på listen har alle haft verdenspremiere i løbet af de seneste 10 år, og vi har valgt årstallet anført på IMDb og ikke den danske biografpremiere.

Sådan gjorde vi: Hvert medlem af redaktionen rangerede de 100 bedste film fra 2010-19, og placeringerne afgjorde et antal point. Nr. 1 på listerne fik 100 point, nr. 2 fik 99 osv. På baggrund af de sammenlagte point har vi fundet den endelige liste, der er at finde nedenfor.

<< Se de foregående (nr. 50-26).


25. Den store skønhed (2013)
Magen til underholdende, æstetisk gennemført og ofte gådehudsfremkaldende smuk kunstfilm skal man lede længe efter. Paolo Sorrentinos italienske storværk løb i øvrigt med Oscaren for Bedste ikke-engelsksprogede film. 


24. Hereditary (2018)
Ja, det er horror! Men det er sgu også et gennemgribende velspillet drama om altfortærende sorg og familierelationer fra helvede. Ari Aster debuterer på mageløs vis! 


23. Toy Story 3 (2010)
Woody, Buzz & Co. kan bare noget helt særligt. Selvom dele af plottet minder om forgængerne, formår Pixar med det tredje Toy Story-kapitel at skabe endnu en underholdende, morsom og rørende legetøjs-fortælling. 


22. Sicario (2015)
Bare musikken alene. Bare fotograferingen alene. ’Sicario’ portrætterer ufortyndet ondskab i en hemmelig indsatsgruppes kamp imod de mexicanske karteller, og det sparker r*v!  


21. Ex Machina (2014)
Alicia Vikander leverer en uforglemmelig præstation som kunstig intelligens i Alex Garlands mesterlige instruktørdebut, der undersøger, hvor let mennesker kan blive forført af maskiner. 


20. Nader og Simin: En separation (2011)
Et familiedrama om en separation udvikler sig til en decideret thriller, da en tragedie finder sted, og alles perspektiver kommer i spil, i Asghar Farhadis Oscar-vinder. 


19. The Tree of Life (2011)
Terrence Malick er ikke for alle, men er man til hans lyriske fortællestil, så bliver det ikke større end i dette gudesmukke og barske drama om en drengs opvækst med en tyrannisk far.  


18. The Favourite (2018)
Olivia Colman, Emma Stone og Rachel Weisz leverer den ene kraftpræstation efter den anden i Yorgos Lanthimos’ mest tilgængelige film, der trods dens klare placering i drama-genren også til tider er hylende morsom. 


17. Under sandet (2015)
Martin Zandvliets åndeløst spændende og nådesløst gribende fortælling om ”oprydningsarbejdet” af miner på Vestkysten efter Anden Verdenskrig – udført af helt unge, tyske knægte. Uafrystelig. 


16. Adéles liv - kapitel 1 & 2 (2013)
Adèle Exarchopoulos er et fund i titelrollen som en ung kvinde, der forsøger at navigere tilværelsen og kærligheden til den lidt ældre Emma. Filmen fik fortjent Guldpalmen i Cannes. 


15. The Square (2017)
Danske Claes Bang spiller med charme og en grad af desperation over livet museumsdirektøren, der bliver stillet over for et vanskeligt dilemma. Cannes-vinderen er både morsom, overraskende og underholdende – og en af årtiets bedste film. 


14. Marriage Story (2019)
Der er mere skilsmisse end ægteskab i det uhyre velspillede drama, der også har et humoristisk præg, men i sidste ende er en usagt kærlighedserklæring mellem to mennesker i splid. Adam Driver og Scarlett Johansson tager kegler i hovedrollerne. 


13. Prisoners (2013)
Hvem er skurken? Hvem er den gode? Denis Villeneuves thriller er både mainstream-underholdende og kunstnerisk ambitiøs i sin mørke og nærmest uudholdelige fortælling.  


12. Little Women (2019)
Greta Gerwigs nyfortolkning af Louisa May Alcotts klassiske roman 'Pigebørn' er lige dele klassisk og moderne, sjov og rørende samt velskrevet og velspillet. Saoirse Ronan og Florence Pugh fortjener medaljer for deres præstationer. 


11. Phantom Thread (2017)
Når Daniel Day-Lewis og Paul Thomas Anderson samarbejder, opstår der en troværdighed, en filmisk magi og i dette tilfælde en dybt perverteret og samtidig konservativ romance.  


10. Get Out (2017)
Jordan Peele overraskede verden med sin Oscar-vindende instruktørdebut, der på mange måder definerede en hel ny generation af produktionsstærke gyserfilm. 


9. Boyhood (2014)
Richard Linklater brugte 12 år på at filme historien om en drengs opvækst fra seks til 18 år, og der opstår filmmagi i portrætteringen af et ungt menneskes både fysiske og emotionelle udvikling. 


8. Whiplash (2014)
En af de få film, der har en perfekt afslutning. Damien Chazelles stramt fortalte film om en ung mand, der tør stå imod en læres grænseoverskridende metoder, er noget af en bedrift. 


7. The Social Network (2010)
"If you guys were the inventors of Facebook, you'd have invented Facebook." David Fincher og Aaron Sorkin er det perfekte match i den kyniske historie bag Facebook. 


6. Black Swan (2010)
Darren Aronofskys ballet-body horror med en fremragende Natalie Portman i front som forfaldende ballerina er med sit intense æstetiske udtryk og mange fortolkningslag et sandt mesterværk.  


5. Arrival (2016)
Denis Villeneuve er blevet kåret til at være årtiets filmskaber, hvilket i den grad afspejles på vores liste. Med ’Arrival’ stod han nemlig bag en af de mest rørende og samtidigt velskrevne science fiction-film i mands minde.


4. Inception (2010)
Christopher Nolan er ikke til at overse dette årti. Han laver noget så sjældent som blockbusters med ambitioner og dette mind-fuck er ikke bare fyldt med storslået action og bøjelige byer, det er også et karakterdrama ført an af Leonardo DiCaprio. 


3. Blade Runner 2049 (2017)
Hvem havde troet, at en af sci-fi historiens mest ikoniske film skulle få en majestætisk efterfølger 35 år senere – og at den tilmed ville kunne matche det første mesterværk? Ingen, formentlig. Men auteuren Denis Villenueve turde tage udfordringen op og klarede opgaven til perfektion!  


2. Parasite (2019)
Bong Joon-Hos Cannes-vinder om en underklasse-familie, der svindler og manipulerer sig ind på en overklasse-familie er en af de sjældne film, hvorom man kan sige: ”Du har aldrig set sådan en film før!”. 


1. Mad Max: Fury Road (2015)
Science fiction har tydeligvis domineret årtiet med fire placeringer i vores top 5. Det samme har franchise-filmene. Så det er kun passende, at ’Mad Max’ lander øverst på vores liste. Filmen formår nemlig, udover at være 100 % adrenalinpumpende underholdning med stærke mindeværdige karakterer, også at videreudvikle filmseriens univers på unik vis. Alle sad tilbage med samme tanke: ”Hvordan fanden har en 70-årig mand gjort det her? What a glorious film! What a glorious film!"

<< Se de foregående (nr. 50-26).