Cookie- og Privatlivspolitik
Årtiets <strong>100 bedste film</strong>: #25-1

Årtiets 100 bedste film: #25-1

Vores rangering af 2010ernes mest fantastiske værker

Stem op!
16
Stem ned!
0
(reset)

Årtiet er forbi, og det er derfor tid til at gøre status over filmene, der har defineret 10erne. Vi har derfor sat os for at kåre de 100 bedste film fra 2010-2019!

Filmen på listen har alle haft verdenspremiere i løbet af de seneste 10 år, og vi har valgt årstallet anført på IMDb og ikke den danske biografpremiere.

Sådan gjorde vi: Hvert medlem af redaktionen rangerede de 100 bedste film fra 2010-19, og placeringerne afgjorde et antal point. Nr. 1 på listerne fik 100 point, nr. 2 fik 99 osv. På baggrund af de sammenlagte point har vi fundet den endelige liste, der er at finde nedenfor.

<< Se de foregående (nr. 50-26).


25. Den store skønhed (2013)
Magen til underholdende, æstetisk gennemført og ofte gådehudsfremkaldende smuk kunstfilm skal man lede længe efter. Paolo Sorrentinos italienske storværk løb i øvrigt med Oscaren for Bedste ikke-engelsksprogede film. 


24. Hereditary (2018)
Ja, det er horror! Men det er sgu også et gennemgribende velspillet drama om altfortærende sorg og familierelationer fra helvede. Ari Aster debuterer på mageløs vis! 


23. Toy Story 3 (2010)
Woody, Buzz & Co. kan bare noget helt særligt. Selvom dele af plottet minder om forgængerne, formår Pixar med det tredje Toy Story-kapitel at skabe endnu en underholdende, morsom og rørende legetøjs-fortælling. 


22. Sicario (2015)
Bare musikken alene. Bare fotograferingen alene. ’Sicario’ portrætterer ufortyndet ondskab i en hemmelig indsatsgruppes kamp imod de mexicanske karteller, og det sparker r*v!  


21. Ex Machina (2014)
Alicia Vikander leverer en uforglemmelig præstation som kunstig intelligens i Alex Garlands mesterlige instruktørdebut, der undersøger, hvor let mennesker kan blive forført af maskiner. 


20. Nader og Simin: En separation (2011)
Et familiedrama om en separation udvikler sig til en decideret thriller, da en tragedie finder sted, og alles perspektiver kommer i spil, i Asghar Farhadis Oscar-vinder. 


19. The Tree of Life (2011)
Terrence Malick er ikke for alle, men er man til hans lyriske fortællestil, så bliver det ikke større end i dette gudesmukke og barske drama om en drengs opvækst med en tyrannisk far.  


18. The Favourite (2018)
Olivia Colman, Emma Stone og Rachel Weisz leverer den ene kraftpræstation efter den anden i Yorgos Lanthimos’ mest tilgængelige film, der trods dens klare placering i drama-genren også til tider er hylende morsom. 


17. Under sandet (2015)
Martin Zandvliets åndeløst spændende og nådesløst gribende fortælling om ”oprydningsarbejdet” af miner på Vestkysten efter Anden Verdenskrig – udført af helt unge, tyske knægte. Uafrystelig. 


16. Adéles liv - kapitel 1 & 2 (2013)
Adèle Exarchopoulos er et fund i titelrollen som en ung kvinde, der forsøger at navigere tilværelsen og kærligheden til den lidt ældre Emma. Filmen fik fortjent Guldpalmen i Cannes. 


15. The Square (2017)
Danske Claes Bang spiller med charme og en grad af desperation over livet museumsdirektøren, der bliver stillet over for et vanskeligt dilemma. Cannes-vinderen er både morsom, overraskende og underholdende – og en af årtiets bedste film. 


14. Marriage Story (2019)
Der er mere skilsmisse end ægteskab i det uhyre velspillede drama, der også har et humoristisk præg, men i sidste ende er en usagt kærlighedserklæring mellem to mennesker i splid. Adam Driver og Scarlett Johansson tager kegler i hovedrollerne. 


13. Prisoners (2013)
Hvem er skurken? Hvem er den gode? Denis Villeneuves thriller er både mainstream-underholdende og kunstnerisk ambitiøs i sin mørke og nærmest uudholdelige fortælling.  


12. Little Women (2019)
Greta Gerwigs nyfortolkning af Louisa May Alcotts klassiske roman 'Pigebørn' er lige dele klassisk og moderne, sjov og rørende samt velskrevet og velspillet. Saoirse Ronan og Florence Pugh fortjener medaljer for deres præstationer. 


11. Phantom Thread (2017)
Når Daniel Day-Lewis og Paul Thomas Anderson samarbejder, opstår der en troværdighed, en filmisk magi og i dette tilfælde en dybt perverteret og samtidig konservativ romance.  


10. Get Out (2017)
Jordan Peele overraskede verden med sin Oscar-vindende instruktørdebut, der på mange måder definerede en hel ny generation af produktionsstærke gyserfilm. 


9. Boyhood (2014)
Richard Linklater brugte 12 år på at filme historien om en drengs opvækst fra seks til 18 år, og der opstår filmmagi i portrætteringen af et ungt menneskes både fysiske og emotionelle udvikling. 


8. Whiplash (2014)
En af de få film, der har en perfekt afslutning. Damien Chazelles stramt fortalte film om en ung mand, der tør stå imod en læres grænseoverskridende metoder, er noget af en bedrift. 


7. The Social Network (2010)
"If you guys were the inventors of Facebook, you'd have invented Facebook." David Fincher og Aaron Sorkin er det perfekte match i den kyniske historie bag Facebook. 


6. Black Swan (2010)
Darren Aronofskys ballet-body horror med en fremragende Natalie Portman i front som forfaldende ballerina er med sit intense æstetiske udtryk og mange fortolkningslag et sandt mesterværk.  


5. Arrival (2016)
Denis Villeneuve er blevet kåret til at være årtiets filmskaber, hvilket i den grad afspejles på vores liste. Med ’Arrival’ stod han nemlig bag en af de mest rørende og samtidigt velskrevne science fiction-film i mands minde.


4. Inception (2010)
Christopher Nolan er ikke til at overse dette årti. Han laver noget så sjældent som blockbusters med ambitioner og dette mind-fuck er ikke bare fyldt med storslået action og bøjelige byer, det er også et karakterdrama ført an af Leonardo DiCaprio. 


3. Blade Runner 2049 (2017)
Hvem havde troet, at en af sci-fi historiens mest ikoniske film skulle få en majestætisk efterfølger 35 år senere – og at den tilmed ville kunne matche det første mesterværk? Ingen, formentlig. Men auteuren Denis Villenueve turde tage udfordringen op og klarede opgaven til perfektion!  


2. Parasite (2019)
Bong Joon-Hos Cannes-vinder om en underklasse-familie, der svindler og manipulerer sig ind på en overklasse-familie er en af de sjældne film, hvorom man kan sige: ”Du har aldrig set sådan en film før!”. 


1. Mad Max: Fury Road (2015)
Science fiction har tydeligvis domineret årtiet med fire placeringer i vores top 5. Det samme har franchise-filmene. Så det er kun passende, at ’Mad Max’ lander øverst på vores liste. Filmen formår nemlig, udover at være 100 % adrenalinpumpende underholdning med stærke mindeværdige karakterer, også at videreudvikle filmseriens univers på unik vis. Alle sad tilbage med samme tanke: ”Hvordan fanden har en 70-årig mand gjort det her? What a glorious film! What a glorious film!"

<< Se de foregående (nr. 50-26).

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Daniel

Den her liste er da fuldstændig til grin.

Antaeus

Den liste kan jeg i hvert fald ikke nikke genkendende til når vi taler om nummer 1. Mad Max var i mine øjne ret ordinær og lidt kedelig.

Her var hvad jeg i sin tid skrev i min anmeldelse:

Teknisk er filmen utroligt flot lavet med meget flotte scener, men hvad hjælper det når handlingen er nærmest ikke tilstedeværende og scenerne handler om hvordan Mad Max og hans kompagnoner for tyvende gang slår et angreb på deres lastbil tilbage. Tom Hardy er ikke ligefrem den bedste Mad Max skuespiller og har slet ikke den karisma Mad Max bør have og som Mel Gibson havde i sin tid. Charlize Theron gør det til gengæld godt, men hvad hjælper det når historien er tynd som en papirklips. Jeg kedede mig i den grad og måtte i stedet nyde de flotte scener.

Segoyuser/116755

Nogen af dem der er i top 10 er okay men nr 1 den havde ik set komme ville være 1 valg, pyt være med det, der er lige et par film skal have set udfra listen:-))

Ex Machina kom faktisk i bio dog temmelig lang tid efter var udgivet så vidt jeg husker......

Franz

I skriver indledningsvis at "Filmen på listen har alle haft verdenspremiere i løbet af de seneste 10 år, og vi har valgt årstallet anført på IMDb og ikke den danske biografpremiere."

Det må så bl.a.. gælde nr. 12. Little Women (2019), som jo først kommer til Danmark i foråret 2020.

Men hvad så når en film slet ikke bliver vist i Danske biografer? som f.eks. nr. 21. Ex Machina (2014).

Så er sagen vel at redaktionens bruttoliste er stærkt udvidet i forhold til den danske biografvirkelighed?

Min udvalgte liste af SF-film i danske biografer fra 2010erne:

Oasis
Alita
Ant-Man
Arrival
Chappie
Cloud Atlas
Divergent
Edge of Tomorrow
Elysium
Ender’s Game
Godzilla
Gravity
Guardians of the Galaxy
HER
Hunger Games
Inception
Interstellar
Jupiter Ascending
Logan
Looper
Mad Max: Fury Road
Melancholia
Men in Black 3
Pacific Rim
Passengers
Real Steel
Riddick
Shape of water
Star Wars Solo
The Martian
Transcendence
Valerian and the City of a Thousand Planets

Andre gode film om teknologisk udvikling i biografen:
Hidden Figures
Når vinden rejser sig
The Imitation Game
Deep Water Horizon

Ex Machina og flere andre SF film kom kun på DVD.

PS: der er et eller andet kuk med debat til en liste på 100 film, når den er delt op i fire artikler.

rene

men hvor er Hobbiten

S. Rico

Jeg kan godt købe Max Max som nr. 1. Jeg så den i IMAX og i 3D. Det var helt sikkert den vildeste biografoplevelse i 2010'erne.

Men der er godt nok også nogle overraskelser på listen.

Det største WTF er, at Inside Out er placeret LAVERE end Coco. Det giver jo ingen mening. Jeg har aldrig hørt om nogen, der mener at Coco er en bedre Pixar film end Inside Out.

Og når vi er ved de fantastiske animationsfilm fra 2010'erne: har I helt glemt Den Lille Prins?

Så er der også nogle interessante valg mht. superheltefilm. Ikke en eneste MCU film. Ok, det kan jeg godt acceptere. Men at The Dark Knight Rises er med, og at Kick-Ass IKKE er med, det giver jo ingen mening. Hvem vil seriøst mene, at The Dark Knight Rises havde mere at byde på i superheltegenren end Kick-Ass?

Så er der de dejlige feel good Oscar film. Både La La Land og Green Book er på listen, hvilket er fint. Men den tredje store - og endnu bedre - feel good Oscar film The Shape of Water er mærkeligt nok ikke med.

Der er blevet plads til en enkelt Lars von Trier film. Men mener I virklig, at Nymphomaniac er en bedre film end Melancholia, som slet ikke er med på listen?

Har I set bort fra dokumentarfilm? The Act of Killing kunne sagtens høre til på top 100 over bedste film.

Og hvor i alverden er Birdman? Er den glemt eller forbigået med vilje?

På den positive side er det dejligt at se, at alle Tarantinos 3 film fra 2010'erne er med.

Der kan vist heller ikke være tvivl om, at Nolan står i høj kurs. Alle hans 4 spillefilm fra 2010'erne er med.

Denis Villeneuve er I sørme også ret glade for. Hele 4 af hans film er med, herunder 2 på top 5, hvilket må siges at være temmelig godt gået.

Men Wes Anderson kan I åbenbart ikke lide, for han er slet ikke at finde på listen.

Ud af "The Three Amigos" (Cuarón, Iñárritu, og Del Toro), så kan I bedst lide Cuarón, der har fået både Gravity og Roma med. Iñárritu har kun fået The Revenant med, da I som allerede nævnt mystisk nok har fravalgt Birdman. Det kan jeg simpelthen ikke fatte...

Og Del Toro? Hvad har han gjort jer? The Shape of Water er bestemt i samme liga som de andre.

Sidst men ikke mindst er det dejligt at se hele 2 sydkoreanske film på listen. Parasite var selvskreven. Men en glædelig overraskele at også The Handmaiden kom med.

PS: det er i øvrigt sjovt at se, at Mandy er med. Det skulle vel aldrig være Bjarke, som fik sneget den ind...?

Bouser/110625

Hvordan kan I glemme Hidden Figures?

Michael

Hvordan kan i have Mad max som nummer 1??
Det giver ingen mening. Bevares. Den er da underholdende nok. Men den er da langt fra noget mesterværk. Ligesom i også har en film som Klvon the movie med på listen, så er det meget svært at tage listen seriøs.

Jeg ved ikke selv hvordan jeg ville lave min liste, men den ville med garanti se anderledes ud, og mange af de film i har valgt, vil ikke engang være med på listen.

Julie

Alle de lister jeg har set har også overraskende Mad Max som Nr. 1 når de laver listerne på denne måde.

Wayne

Mad Max: Fury Road, er trods alt bare en hårdtpumpet actionfilm.

Er det virkelig Kino's valg som nr. 1?

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.