Debatten raser: For eller imod Marvels superhelte?

Hollywoods største navne er rygende uenige
Billede
(© Disney Pictures)

Mesterinstruktøren Martin Scorsese er aktuel med sin gangsterfilm The Irishman, der får en begrænset biografpremiere her i landet den 22. november. Køb dine billetter her.

Han har dog for nogle uger siden gjort sig bemærket fra en anden kant, da han i barske vendinger omtalte de ellers så populære superheltefilm i MCU. Han har således udtalt:

- Jeg ser dem ikke. Jeg prøvede, du ved. Men det er ikke film (cinema, red.), udtaler Scorsese og fortsætter med at omtale Marvel-filmene som svarende til forlystelsesparker:

- Det er ikke film af mennesker, der forsøger at formidle følelsesmæssige, psykologiske oplevelser til andre mennesker (...). Han bløder dog måske også en smule op i forhold til sine ellers kradse udtalelser:

- De er en ny kunstform. Det er noget andet end de film, der normalt vises i biograferne, og fortsætter med at fortælle om sin bekymring for, at biograferne vil miste deres plads til disse store film, og at man ikke må glemme andre og mindre film af instruktører som Greta Gerwig, Paul Thomas Anderson og Noah Baumbach.

Mesterinstruktøren Martin Scorsese skød Marvel-debatten i gang

Dette blev startskuddet til en debat, der har raset lige siden med folk på begge sider af lejrene. Dem, der kritiserer MCU-filmene, dem, der forsvarer dem, og dem, der sætter sig et sted midt imellem. 

Vi forsøger her at give et overblik over nogle af de mest markante stemmer i debatten fra de forgange uger.

En, der dog ikke sætter sig midt imellem, er instruktøren bag bl.a. The Godfather-trilogien og Apocalypse Now, nemlig Francis Ford Coppola.

Coppola kom således på banen og gik skridtet videre end Scorsese. Han valgte nemlig at kalde disse superheltefilm for “foragtelige” (despicable, red.), og at Scorsese ovenikøbet var for venlig i sin bedømmelse af disse store superheltefilm:

- Når Martin Scorsese siger, at Marvel-filmene ikke er film (cinema, red.), har han ret, fordi vi forventer at lære noget af film, forventer at få noget ud af dem, en vis oplysning, en vis viden, noget inspiration.

Francis Ford Coppola står bag bl.a. mesterværket 'Apocalypse Now'

Fra en måske uventet kant har også Benedict Cumberbatch meldt sig i koret af kritiske stemmer for på sin vis at støtte op om Scorsese og Coppolas udmeldinger. Uventet, da han som bekendt selv optræder i MCU som Doctor Strange:

- Vi ønsker ikke, at én konge skal styre det hele og have monopol (…) forhåbentlig er det ikke tilfældet, og vi skal virkelig være opmærksomme på fortsat at støtte auteur-filmskabere på alle niveauer.

Benedict Cumberbatch i rollen som MCU-helten Doctor Strange

Den britiske instruktør Ken Loach – manden bag bl.a. Cannes-vinderen I, Daniel Blake - angriber også Marvel-filmene, som han bl.a. omtaler som både kedelige, kyniske, og at de intet har at gøre med filmkunst:

- De (Marvel-filmene, red.) er fremstillet som varer på samme måde som hamburgere, lyder det spydigt fra Loach.

I kølvandet på ovenstående MCU-kritik har en del andre stemmer også meldt sig i debatten – dog med modsat fortegn end bl.a. Scorsese og de negative holdninger i det hele taget.


Selveste Iron Man aka Robert Downey Jr. deltager også i debatten

Robert Downey Jr. aka Iron Man fortæller bl.a., at han sætter pris på Scorseses kritik af Marvel-filmene:

- Jeg sætter pris på hans holdning, da jeg synes, som med alting, at vi har brug for alle de forskellige perspektiver, vi kan få.

Han fortsætter med at fortælle, at han ikke blev fornærmet over disse udtalelser, men siger også, at Scorseses udtalelse om, at Marvel-film ikke er film ikke giver mening, da det vil svare til, at et radioprogram ikke er radio.

Selv en af ophavsmændene til MCU, nemlig producer og instruktøren af Iron Man, Jon Favreau, siger, at Scorsese og Coppola har optjent deres ret til at kritisere Marvel:

- Disse to fyre er mine helte (...). De har fungeret som en kilde til inspiration (...). De kan udtrykke sig med, hvilken som helst holdning de måtte have.

Instruktøren bag Thor: Ragnarok, Taika Waititi, kommer også med sit svar på Scorseses tiltale og siger bl.a., at MCU-filmene naturligvis er film.

Instruktør James Gunn går til forsvar for Marvels superhelte

James Gunn, der instruerede Guardians of the Galaxy, har også meldt sig i koret til forsvar for MCU:

- Martin Scorsese er en af ​​mine fem foretrukne, nulevende filmskabere. Jeg blev rasende, da folk var imod ’The Last Temptation of Christ’ uden at have set filmen. Jeg er ked af, at han nu bedømmer mine film på samme måde, og fortæller videre:

- Det sagt, så vil jeg altid elske Scorsese, være taknemlig for hans bidrag til filmverdenen, og jeg kan ikke vente med at se ’The Irishman’.

Selveste Nick Fury aka Samuel L. Jackson har også en stemme i debatten, da han siger, at alle har ret til deres mening og uddyber:

- Jeg mener, at det er som at sige, at Bugs Bunny ikke er sjov. Film er film. Heller ikke alle kan lide hans ting. (…) Det stopper ikke nogen fra at lave film.


Samuel L. Jackson går også i rette med Martin Scorseses kritik

Marvel-fan, tegneserienørd og instruktør Kevin Smith har ikke overraskende også en holdning til hele polemikken:

- Martin Scorsese er et geni.
Men for at være fair, hele min filmkarriere (...) har han mere eller mindre sagt det samme om actionfilm.

Smith fortæller videre, med et glimt i øjet, at Scorsese praktisk talt opfandt film (cinema, red.).

Desuden har Scorsese ifølge Smith også lavet den største superheltefilm nogensinde, nemlig ‘The Temptation of Christ’: ”Det bliver ikke større af en superheltefilm end Jesus.”

Sidst men ikke mindst har selv den øverste chef for det hele, nemlig Disneys CEO, Bob Iger, også sit at sige til Scorsese og Coppola:

Disneys CEO Bob Iger svarer også på Scorsese og Coppolas kritik

- Francis Ford Coppola og Martin Scorsese er folk, jeg har den største respekt for i forhold til de film, de har lavet, film jeg har set, film vi alle har set. Men når Francis bruger ordene “disse film er foragtelige”, så vil jeg reservere ordet “foragtelig” til nogle, der har begået massemord. Iger fortsætter:

- Jeg forstår ikke, hvad de kritiserer os for, når vi laver film, som folk tydeligvis nyder at gå i biografen for at se, og de gør det i millionvis. Jeg er forundret over det. Hvis de vil beklage sig over film, så er det bestemt deres ret. Det virker dog respektløst i forhold til alle dem, som har arbejdet på filmene, der arbejder præcis lige så hårdt som dem, der arbejder på deres film.

Debatten vil nok fortsætte ligeså lang tid, der bliver lavet store superheltefilm. Men hvad tænker du? Har Scorsese, Coppola og de andre ret i deres kritik af MCU-filmene?

Byd endelig ind med din holdning i kommentarsporet herunder.