Cookie- og Privatlivspolitik
13 blodige, skræmmende og gysende facts om Jason og Fredag den 13.-filmene

13 blodige, skræmmende og gysende facts om Jason og Fredag den 13.-filmene

Vi nørder slasher-serien på gysets helligdag

Stem op!
16
Stem ned!
0
(reset)

Det er i dag fredag den 13 – en helligdag for gyserfans verden over. Selv samme dag er blevet kanoniseret med slasherfilmen ’Fredag den 13.’ fra 1980, der sidenhen har affødt adskillige film og ikke mindst den ikoniske morder Jason Voorhees.

Lige nu kan man desuden opleve to gyserfilm i biografen, nemlig den sorthumoristiske Ready or Not samt klovnegyseren It del 2.

Køb dine billetter til ’Ready or Not’ herunder:


Køb dine billetter til ’It del 2’ herunder:


Vi bringer således her 13 blodige, skræmmende og gysende facts om morderen Jason Voorhees og filmene i Fredag den 13.-franchisen.

1 - Jason har dræbt cirka 146 i alt
I sine i alt 12 film har Jason slagtet sig igennem et hav af sagesløse ofre. Mest kendt er han nok for at dræbe løs med sin store machete. Det er da også et ganske imponerende antal drab, han har på samvittigheden, nemlig intet mindre end cirka 146. Altså omkring 12 drab pr. film.

Til sammenligning har Michael Myers dræbt omkring 94 i alt, mens Freddy Krueger har dræbt omkring 35 i alt - det er i hvert fald, hvad heyuguys har fået det til.

2 - Jason er født med hydrocephalus
Grunden til Jasons deforme ansigt og hoved er, at han er født med såkaldt hydrocephalus, der er en rigtig tilstand, som danner en unormalt stor ansamling væske i kraniet.

På grund af denne tilstand holdt hans mor sin søn isoleret fra resten af ​​verden. Dette førte bl.a. til Jasons stærke bånd til sin mor.3 - Jason kan faktisk godt svømme
Det kan godt være, at Jason som barn ikke havde de bedste svømmeevner, da han blev kastet i Crystal Lake af nogle andre børn. Men på trods af hans dengang manglende evner udi at svømme, så kan den genopståede Jason altså noget bedre begive sig rundt i vandet.

Det gælder ikke mindst, når han skal nakke sine ofre. Men vandet er dog også stedet, hvor man kan holde styr på ham – nemlig ved at binde ham til bunden af den legendariske sø.

4 - Jason laver ikke en lyd, når han går
Jason er ikke den hurtigste morder i horrorland. Til gengæld er han yderst lydløs, når han bevæger sig rundt på sin evige jagt efter næste offer.

Samtidig har han en evne til at gå i et med sit miljø og helt forsvinde ind i sine omgivelser, lige indtil han springer frem for at slå ihjel.

5 - Jason var tæt på at hedde… Josh?! 
På samme måde som andre ikoniske mordere også er kendt under deres fornavn – så som Freddy og Chucky – så er det også ofte blot Jason, man omtaler den hockeymaske-bærende morder som. Forestil dig så, at han skulle have heddet Josh. 

Manuskriptforfatteren Victor Miller mente dog, at dette oprindelige navn var en dårlig idé - heldigvis - og valgte derfor at navngive hr. Voorhees efter et barn, der havde mobbet ham i skolen.

6 - Den originale titel var ‘A Long Night at Camp Blood’
Det oprindelige manuskript havde titlen ’A Long Night at Camp Blood’, inden filmen fik den sidenhen ikoniske titel ‘Friday the 13th’.

7 – Den første films mange taglines
Den første film i rækken fra 1980 har adskillige taglines. Bl.a. følgende:

"On Friday the 13th, They Began To Die Horribly, One....By One", "Lucky 13? I think not" og "Don't make plans for Sunday"
, videre til "Fridays will never be the same again", "A 24-hour nightmare of terror" og "They were warned...They are doomed...And on Friday the 13th, nothing will save them".

8 – Jason Voorhees skulle aldrig have været stjernen
Filmene igennem er Jasons popularitet blandt fans kun vokset – han er uden tvivl franchisens egentlige stjerne. For filmen var faktisk ment som den første gyser i en antologi-serie, hvor hver film formodentlig skulle finde sted på fredag den 13. og have forskellige karakterer.

Men Jasons stjernestatus lod sig ikke fornægte, da han i den første film leverer et af de bedste jump scares i genren. Og da han først ifører sig ishockeymasken, blev hans ikon-status rodfæstet for altid.

9 - Ni forskellige skuespillere har spillet Jason 
Gennem de 12 film i franchisen har der været ni forskellige skuespillere, som har båret den ikoniske maske. 
Det er dog Kane Hodder, der har indtaget rollen som morderen bag ishockeymasken flest gange, nemlig fra ‘Friday The 13th Part VII’ fra 1988 til ’Jason X’ fra 2002.

10 - Jason kan tale
Nej, Jason kan da ikke tale? Jo, det kan den ellers mutte morder tilsyneladende. I hvert fald en eneste gang – nemlig i ’Jason Goes to Hell’.

Hvad sagde han så? Jo, den fjollede one-liner: ”Freeze! Get the hell away from her, Ed!”11 – Inspirationen til Wes Cravens ’Scream’
Manuskriptforfatteren Kevin Williamson, der står bag Wes Cravens ’Scream’ fra 1996 har udtalt, at den sjette film i franchisen - Friday the 13th Part VI: Jason Lives – har været en direkte inspiration til filmen.

Det skyldes denne sjette Fredag den 13.-films metalag, leg med genren samt dens egen selvbevidsthed om slasher-genrens regler og kendetegn.

12 – Jason fik først sin ishockeymaske i den tredje film
Det er svært at forestille sig Jason uden sin ishockeymaske. Ikke desto mindre er det ikke før i tredje film, at han ifører sig den legendariske maske.

Det er dog værd at bemærke, at manuskriptet indeholdt idéen til, at Jason skulle bære en baseballmaske, men dette fungerede dog ikke ideelt med det deforme ansigt.

13 -  Jason Voorhees vandt en Lifetime Achievement Award
En af de mere bizarre facts er, at Jason har modtaget en Lifetime Achievement Award til MTV Movie Awards tilbage i 1992.

Da han modtog prisen var han iklædt en smoking, mens der blev vist en montage, hvortil en eller anden U2 sang akkompagnerede billederne. Ret skørt.

Hør også vores podcast om ’Halloween’ ved at klikke på billedet herunder:

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

VIPER

...Havde da ellers forventet noget auto tune, og evt nik og jay med en ny Buster sang, så er kvalmen da ved at være på plads.

3 timer siden
CINEMANDRUP

Sikke en herlig nyhed. Absolut yndlings franchise for mig.

3 dage siden
Daniel Bentien

Det kan ses på TV2 og streames på TV2 Play. Den røde løber starter kl. 00.30 dansk tid.

Mange hilsner
Daniel

3 dage siden
Rizzo

Men stadig ikke et kvæk om hvor man kan se showet i år. Kunne I ikke lige give et praj?

3 dage siden
Jeanette

Så mesterværket “Druk” igår. Magen til livsbekræftende film med so happy ending skal man lede længe efter.

6 dage siden

Aktive debatter