Cookie- og Privatlivspolitik
Historien bag: Før computere brugte man rigtige alligatorer i gyserfilm

Historien bag: Før computere brugte man rigtige alligatorer i gyserfilm

Vi snakker med instruktøren bag dyr-går-amok-filmen 'Alligator' fra 1980.

Stem op!
8
Stem ned!
0
(reset)

Dræber-alligatorer har deres helt egen gyser-undergenre. Siden Jaws i 1975 for alvor satte "dræberdyr" på biograf-hitlisterne, har vi fået utal af film, hvor blodtørstige alligatorer og krokodiller er i centrum. Tænk bare på 'Eaten Alive' (1976), 'Killer Crocodile' (1989), Lake Placid (1999) og 'Black Water' (2007).

En af de centrale værker i denne skældede subgenre er filmen 'Alligator - uhyret under byens gader' fra 1980.

I anledning af den helt nye alligatorfilm Crawl kan ses i de danske biografer, har vi talt med instruktøren bag 80'er-gyseren - og bl.a. hørt historier om ægte alligatorer, hvordan han ville stjæle en scene fra 'Jaws', og det sværeste ved at lave film med dyr.

Find billetter til Crawl her:

Instruktør Lewis Teague trådte sine tidlige filmsko hos den uafhængige legende og b-filmskonge Roger Corman - og det store gennembrud for Teague kom da også netop med den Corman-inspirerede 'Alligator', der bl.a. fangede Stephen Kings opmærksomhed og sikrede Teague instruktørposten på filmatiseringerne af forfatterens Cujo - en hund efter blod og 'Cat's Eye', som også begge involverede farlige dyr.

Da vi fanger den snaksagelige 81-årige filmskaber på telefonen fra USA, er han klar til at fortælle historier om en tid før CGI endnu var opfundet, og hvor de altså derfor måtte bruge alternative metoder.

En glubsk alligator på spil i 'Alligator'

Du har lavet tre film med dyr i centrum. Hvad er tricket bag at lave en god film med dyr i centrum?

Det kommer virkelig til at teste en instruktørs temperament. Det hjælper at have planlagt alle sekvenser på forhånd. I forhold til 'Alligator', så havde vi en stor animatronic alligator, som faktisk var otte og en halv meter lang, tror jeg. Vi byggede den, men da vi testede den, virkede den ikke særlig godt. Den var kompliceret, og det så ikke realistisk ud.

Vi havde det samme problem med 'Alligator', som Stephen Spielberg havde med 'Jaws'. Deres animatronic haj var heller ikke særlig overbevisende. Den var svær at arbejde med, så han prøvede at arbejde så meget uden om den som muligt - de optog i point-of-view, og den uhyggeligste scene i filmen, har ikke engang hajen med.

Så jeg prøvede en lignende ting i 'Alligator', hvor jeg ikke brugte min animatronic alligator. Der er nogle enkelte scener, hvor den er brugt flittigt. Eksempelvis i scenen i slutningen af filmen, hvor alligatoren angriber en bryllupsfest. Men jeg gjorde det gennem en række af klip og hurtigere billeder.

Da jeg havde været klipper og lavet en del klippearbejde før, jeg instruerede min første film, så var jeg god til at planlægge en motage til netop at opnå en given effekt.

Dræber-hunden Cujo i Stephen King-filmatiseringen af samme navn

Vi brugte også små, miniture alligatorer, der var mindre end 30 cm, på små miniture-sets nogle gange.

'Cujo' var anderledes. I 'Cujo' arbejdede vi med ægte dyr, som faktisk kunne blive trænet. Jeg var heldig at hyre en dyretræner, som var fantastisk - en gut ved navn Carl Miller. Jeg brugte ham også på 'Cat's Eye' til at træne kattene. Han var god.

Så I brugte virkelig levende, små alligatorer?

Ja. Det var selvfølgelig før CGI, så vi kunne ikke bruge nogle computer-generede effekter. Så vi var nødt til at finde nogle andre måder. Vi prøvede at undgå at filme med animatronic alligatoren så meget som muligt, så vi skød nogle udvalgte scener med de små alligatorer i miniture-kulisser.

Eksempelvis det skud, hvor alligatoren kommer ud af hullet i jorden. Det skud, hvor alligatoren går ned i søen, og der er et skud, hvor den går ned ad gaden, og der er biler på begge sider af den. Og nogle enkelte skud, hvor alligatorien går nede i kloarken, hvor minature-kulisser var med til at ændre størrelsen på den lille alligator, så den så fuldvoksen ud. 

Et af de mest ikoniske skud fra filmen er, da alligatorien bryder op igennem fortorvet. Hvordan husker du det?

Jeg har ikke set den scene i lang tid. Jeg tror, vi brugte en kombination af det alligator-hoved, som vi havde bygget, og så en matchende miniature-optagelse med en matchende miniature-kulisse, hvor den lille alligator kravlede op ad hullet. Jeg tror, det var en kombination af de to.

 Det farlige bæst på menneske-rov

Lige nu er en ny alligator-film, Crawl, i biograferne. Hvad skal en god alligator-film indeholde?

Et godt manuskript, godt skuespil og god instruktion [griner].  

Jeg ville gerne have gjort 'Alligator' skræmmende, men jeg fejlede i at gøre den virkelig uhyggelig. Vi lavede den på et meget lille budget og kunne ikke optage scener om. Så jeg besluttede mig for at korrigere min begræningninger på 'Alligator', men at gøre 'Cujo' så uhyggelig som muligt.

Jeg ville gerne lave en film, som fik publikum til at skrige i biografen. Og det gjorde jeg med 'Cujo'. Jeg lykkedes med det. Jeg havde meget sjov ud af at gå i biografen dengang og lytte til publikum den første gang, hunden angriber.

Men 'Alligator' fungerer stadig...

Den var rigtig sjov at lave, og jeg er rigtig glad for, hvordan den endte med at være. Men jeg besluttede mig for at fokusere mere på humoren end den skræmmende del af filmen.

En af mine største skuffelser med 'Alligator' var, at jeg hyrede James Horner til at komponere musikken. James Horner, som selvfølgelig vandt en Oscar for 'Titanic', og var en fremragende komponist, havde lavet musikken til min første film 'The Lady in Red' for Roger Corman, så vi fik ham til at lave scoret til 'Alligator'.

 Hajen i Steven Spielbergs klassiker på drabeligt spil

Han skrev et komplet score, men kunne ikke levere det, fordi komponisternes fagforening strejkede. Vi havde en deadline for filmen, så vi var nødt til at skrotte det. Det var hjerteskærende. Han havde komponeret et fantastisk score.

Musikken i filmen, hverken skadede eller hjalp - James Horners musik ville have være en framragende tilføjelse. Det ville have hjulpet filmen endnu mere.

Hvad tog du med videre fra 'Alligator' til dine næste film med dræber-dyr?

Jeg har lært en del fra Stephen Spielberg. Jeg har virkelig studeret hans film, som jeg synes effektivt fik publikum til at skrige, og så analyseret mig frem til, hvad principper bag en uhyggelig scene var, og implementerede dem så første gang i 'Alligator'.

Jeg lavede en særlig scene, som jeg virkelig håbede ville få publikum til at hoppe i deres sæder, men den fungerede ikke. Jeg havde modeleret scenen ud fra en scene i 'Jaws'. Den scene, hvor Richard Dryfuss svømmer ned under vandet for at undersøge en sunket båd og opdager et hul, som er blevet bidt i skroget. Og da han nærmer sig dette hul, falder et hovedet ned i hullet. Publikum skreg. Det var meget effektivt!

 En tæt på mæt alligator i filmen fra 1980

Jeg efterlignede det i 'Alligator', men det ville ikke fungere. Det virkede ikke uhyggeligt. Jeg kunne ikke regne ud hvorfor. Så jeg ringede til Universal Studios for at tale med Verna Fields, som var klipper på 'Jaws', og på det tidspunkt, jeg ringer til hende, var hun blevet vice-præsident for post-productions, og selvfølgelig kunne jeg ikke få fat på hende.

Hendes sekretær forsøgte at aflede mine opkald og spurgte, hvad det handlede om. Jeg sagde: "Fortæl Verna Fields, at jeg prøver at efterligne en scene fra 'Jaws' og at jeg kan ikke få den til at fungere".

Verna Fields elskede filmproduktionen, og jeg gætter på, at hun på en eller anden måde fandt ud af, at jeg havde ringet. Så hun ringede tilbage med det samme, og vi talte en hel time om min film, hvor jeg beskrev, hvad jeg havde optaget, og hvorfor det ikke så ud til at virke.

 Haj-action for fuld skrue i 'Jaws'

Hun fortalte mig, at Stephen Spielberg havde lavet samme fejl som mig, da han optog scenen første gang. Men fordi de ikke havde nogle penge til at genfilme den scene, så skød de den igen i Vernas swimmingpool, og formåede at redde scenen.

Vi var under tidspres og kunne ikke lave flere optagelser på 'Alliagtor'. Så jeg besluttede mig for at bruge det i min næste film. Så da jeg lavede 'Cujo' var jeg i stand til at rette op på min fejl fra 'Alligator'. Den specifikke scene, jeg snakker om er den, hvor Dee Wallace ankommer til gården og stiger ud af bilen, og hunden angriber fra passagersiden og slår op mod vinduet.

Måden det var skudt på, musikken og klippet på, var planlagt meget præcist, og det virkede. Det var fremragende at se det fungere!

Find billetter til Crawl her:

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

CINEMANDRUP

Sikke en herlig nyhed. Absolut yndlings franchise for mig.

1 dag siden
Daniel Bentien

Det kan ses på TV2 og streames på TV2 Play. Den røde løber starter kl. 00.30 dansk tid.

Mange hilsner
Daniel

1 dag siden
Rizzo

Men stadig ikke et kvæk om hvor man kan se showet i år. Kunne I ikke lige give et praj?

1 dag siden
Jeanette

Så mesterværket “Druk” igår. Magen til livsbekræftende film med so happy ending skal man lede længe efter.

3 dage siden
Bente Røndeuser/87191
Bente Røndeuser/87191

Det bliver vildt. To af mine favoritskuespillere sammen. Har set alle Indiana Jones filmene mindst een gang.

4 dage siden

Aktive debatter