Cookie- og Privatlivspolitik
De 16 mest klamme, uhyggelige og grumme dukker på film nogensinde

De 16 mest klamme, uhyggelige og grumme dukker på film nogensinde

Dræberdukken Chucky er tilbage i biografen nu!

Stem op!
12
Stem ned!
0
(reset)


Den ikoniske dræberdukke Chucky vender tilbage i Child’s Play, som er en nytænkning af slasher-klassikeren af samme navn fra 1988 - eller Barneleg på dansk. Den nye gyserfilm er lige nu aktuel i de danske biografer.

Køb dine billetter til ’Child’s Play’ herunder:


Vi lister derfor 16 af de mest uhyggelige, klamme og gysende grumme dukker på film nogensinde i kronologisk rækkefølge. Hvilken er din favorit?

'Dead of Night' (1945)
En horror-antologi, hvor man bl.a. Michael Redgrave i rollen som en bugtaler, der tror, at hans dukke er levende. Skræmmende, ond og i uuhyggelig sort/hvid. 

'Trilogy of Terror' (1975)
Denne skrækfilm fra 1975 består af tre korte fortælling, hvor den sidste historie fokuserer på en kvinde, som terroriseres af en såkaldt ” Zuni fetish”-dukke sin lejlighed.

'Deep Red' (1975)
En af den italienske mesterinstruktør Dario Argentos hovedværker er denne thriller, hvor man udover mystiske mord, også støder ind i en ret så skræmmende dukke iklædt butterfly.

'Magic' (1978)
I denne psykologiske horrorfilm er der igen en bugtaler og hans onde dukke på spil. Her spilles bugtaleren Corky Withers af Anthony Hopkins, der også lægger stemme til dukken Fats.

'Tourist Trap' (1979)
En gruppe af unge venner strander her på et afsidesliggende museum, hvor de forfølges af en maskeret skurk, der bruger sine telekinesiske evner til at kontrollere museets mannequin-dukker.

'Poltergeist' (1982)
Selvom den skræmmende klovn i spøgelsesfilmen ‘Poltergeist’ måske ikke fylder særlig meget i historien, så er det en af de klamme klovnedukker, der bliver siddende i ens hukommelse længe efter filmen.

'Dolls' (1987)
En gruppe mennesker stopper ved et stort palæ under en storm, de finder her to legetøjsmagere, og ikke mindst deres skræmmende og hjemsøgte samling af dukker.

'Child's Play' (1988)
En af filmhistoriens mest ikoniske onde dukker er Chucky, man første gang mødte I ‘Child’s Play’ – eller ‘Barneleg ‘ på dansk. Gennem vodoo tager seriemorderen Charles Lee Rays sjæl bolig i dukken, og det hele begynder hurtigt at løbe løbsk, da han ender hos drengen Andy. Siden er det blevet til en lang række film med dræberdukken.

Den nye biografaktulle film er et helt nyt take på dræberdukken, hvis stemme leveres af selveste Mark "Luke Skywalker" Hamill.

'Puppetmaster' (1989)
Der er adskillige dræberdukker på spil Puppetmaster-filmene, hvor den første fik premiere tilbage i 1989, mens den seneste kom i 2018 med ’ Puppet Master: The Littlest Reich’.

Dukkefranchisen er især mindeværdig for dens mange mærkværdige dukkedesigns, der tæller Blade (billedet), den flammekastende Torch, den opkastvækkende Leech Woman og Tunneller - med et bor på toppen af sit hoved

'Dolly Dearest' (1991) 
En amerikansk familie flytter til Mexico for at lave dukker. Deres legetøjsfabrik ligger imidlertid ved siden af en såkaldt ”Sanzian”-grav, hvor dukkerne således indtages af en gammel og ond ånd.


'Demonic Toys' (1992)
Der er flere fæle dæmoniske dukker på spil her, som titlen også indikerer. To politibetjente havner på opgave i et legetøjsværksted, som er fyldt med farlige dukker.

'Pinocchio's Revenge' (1996) 
En far giver i denne dukkegyser sin datter Zoe en trædukke, der desværre har tilhørt en nu afdød seriemorder. Snart begynder Zoe at opføre sig både underligt og voldeligt.

'Saw' (2004)
Tilbage i 2004 fik vi den første film i en sidenhen yderst populær og blodige franchise, nemlig Saw-serien. Her møder man morderen Jigsaw og hans faste maskot, den skræmmende dukke Billy the Puppet.

Dukken er designet af instruktør James Wan selv, der sidenhen har lavet flere dukkegysere, som også optræder på listen her. Fun fact: Wans Instagram navn er "Creepy Puppet".

'Dead Silence' (2007) 
Her vender en mand tilbage til sin hjemby for at finde svar omkring drabet på sin kone, hvilket måske hænger sammen med en myrdet bugtalers spøgelse – og en skræmmende dukke.

'The Conjuring' (2013)
En af nyere tids mest populære og uhyggelige dukker er den besatte Annebelle, man første gang mødte i ’The Conjuring’. Siden da er det blevet til en række solofilm for den dæmoniske dukke.

På kino.dk har vi tidligere undersøgt om Annabelle spøget i vores kælder - se videoen her.

Dukken er lige nu aktuel i biograf med Annabelle Comes Home:

'The Boy' (2016)
En barnepige bliver noget overrasket over, at drengen hun skal passe, viser sig at være en dukke. Men er dukken faktisk levende eller er det blot noget barnepigen bilder sig ind?

Dukkegyseren får en efterfølger Bramhs: The Boy II med dansk premiere den 23. januar 2020.

Køb dine billetter til ’Child’s Play’ herunder:

Lyt også til vores gyser-podcast om 'The Conjuring'-universet ved at klikke på billedet herunder:

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.