Her er filmhistoriens 12 mest bad-ass kvinder!

Kvindernes internationale kampdag bliver i dag markeret over hele verden - også på kino.dk
Billede
(© 20th Century Fox/Gaumont/Nordisk Film)

Virkelighedens verden er fyldt med fantastiske kvinder, der kæmper for deres sag. Filmhistorien har gennem tiden både hyldet dem og skabt sine egne. Fra Jean d'Arc til Sarah Connor og Mary Poppins til de aktuelle Captain Marvel og Ruth Bader Ginsberg.

Hvem er din favorit blandt alverdens seje filmheltinder? Og er hun med på vores liste?

Jeanne d'Arc - Jeanne d'Arcs lidelse og død (1928)

Carl. Th. Dreyers 
franske mesterværk handler om Jeanne d'Arcs retsag, dom og henrettelse i 1431. I en alder af 12 år hørte den franske heltinde Guds stemme, der fortalte hende, at hun skulle befri sit hjemland. Hun klædte sig ud som mand og drog i krig. Kirken dømte hende for kætteri og gudsbespottelse, da hun holdt fast i, at Gud havde sendt hende ud på den farlige mission.

Sarah Connor - The Terminator (1984), Terminator 2: Judgment Day (1991)

Linda Hamiltons skildring af denne hårdtslående heltinde, der går fra at være en helt almindelig kvinde til at kæmpe for menneskehedens overlevelse i kampen mod Skynet, er umulig at komme udenom, når snakken går på stærke kvinder fra filmens verden.

Linda Hamilton vender tilbage i sin ikoniske rolle, når den sjette film Terminator: Dark Fate får premiere senere på året.


Sophie - Sophie's Choise (1982)

Er det heroisk at vælge mellem sin søn og sin datters liv? Det er umuligt at svare på, men det kræver i hvert fald sin kvinde at overleve situationen, som Sophie står overfor. Meryl Streep vandt en velfortjent Oscar for sit portræt af den jødiske Holocaust-overlever.


The Bride - Kill Bill: Vol. 1 (2003), Kill Bill: Vol. 2 (2004)

Det er ikke første gang, at Quentin Tarantino bruger bad-ass kvindelige karakterer i sine film. Men ingen sparker så meget røv som Uma Thurmans "The Bride". Tanken om hævn på Bill, hovedmanden bag massakren på sin familie, er hendes hoveddrivkraft , hvilket fører en lang række af blodige kampe med sig. Men Tarantino tør også vise hendes sårbare sider, hvilket gør især den sidste scene så stærk. Go Uma!


Erin Brokovich - Erin Brockovich (2000)

Endnu en Oscar-belønnet skildring af en bemærkelsesværdig kvinde. Julia Roberts spiller alenemoren, der kæmper en kamp for de syge borgere i området omkring det store gas- og elektricitetsfirma PG&E. Hun vinder borgernes tillid og ender med at få mere end 600 advokater til at føre sin sag. RESPEKT!


Mary Poppins - Marry Poppins (1964)

Julie Andrews udødeliggjorde denne klassiker om den charmerende barnepige med magiske evner, der hjælper en dysfunktionel familie på rette spor. Poppins er det hele: omsorgsfuld og streng, men samtidig ordentlig og fuld af barnlig fantasi... den perfekte rollemodel. 

Sidste år udkom efterfølgeren til den gamle klassiker, hvor Emily Blunt havde overtaget rollen som den elskelige barnepige. 

Patsey - 12 Years a Slave (2013)
Lupita Nyong'os Oscar-vindende portræt af en ung slaves tragiske skæbne og indædte kamp for at overleve under umenneskelige vilkår, er hjerteskærende sårbart. Kvinder kan kæmpe med meget andet end sine næver. Ikke at vi ikke vidste det, men med Nyong'os Patsey er det soleklart. 

 

Captain Marvel - Captain Marvel (2019)

Selvfølgelig skal vi have en Marvel-superheltinde med på listen. Og hvem er mere oplagt end selveste Captain Marvel, hvis højaktuelle film havde premiere tidligere på ugen. Brie Larson er skuespilleren bag denne noble kriger-heltinde, hvis superkrafter skal bruges til at redde verden.

Elizabeth Bennet - Pride and Prejudice (2005)
Jane Austen hører selvfølgelig hjemme på en liste som denne, og ingen står over frk. Elizabeth Bennet. Den bog-kloge, natur-elskende og før sin tid selvstændige unge kvinde, der lader fordomme og stolthed komme i vejen for kærligheden til den ligeledes stolte Mr. Darcy, er et sandt forbillede.


Jordan O'Neil - G.I. Jane (1997)

Demi Moore spiller rollen løjtnant Jordan O'Neil, der som den første kvinde nogensinde skal gennemgå U.S. Navy Special Warfare Groups benhårde træning. Hun bliver presset til det yderste - både mentalt og fysisk - af den brutale Master Chief John James Urgayle, der spilles af Viggo Mortensen.


Princess Leia / General Organa - Star Wars-filmene (1977-2019)

Leia Organa har ikke altid haft det nemt. Hendes hjemplanet bliver sprunget i luften, hun har ageret slave for Jabba The Hutt, hendes søn har vendt sig til The Dark Side og hendes mand blev sidenhen slået ihjel af selvsamme søn. På trods af alt dette har Leia altid stået fast på, hvad hun tror er det rigtige - og undervejs har hun gjort en kæmpe forskel. Kraften er stærk med hende her!  

Ellen Ripley - Alien-filmene (1979-1997)

Sigourney Weavers Ellen Ripley må siges at være en af de absolut sejeste kvinder i filmhistorien - og en af de første kvindelige actionheltinder. Alene i rummet imod en af de mest frygtindgydende skabninger nogensinde set på film. Det taler for sig selv. 

Go' kampdag!