Trine Dyrholms kontroversielle Dronningen vinder stort i udlandet

Dansk film sejrer på Sundance og i Göteborg
Billede
(© NORDISK FILM)

Trine Dyrholm og dansk film har haft en god weekend, da dramaet Dronningen tog fire vigtige priser med hjem på festivalerne, Sundance og Göteborg.

Ved Göteborg Film Festival vandt filmen hovedprisen Dragon Award Bedste Nordiske Film, Publikumsprisen og Trine Dyrholm vandt for Bedste skuespilpræstation.

Et par timer efter den svenske sejr. tog 'Dronningen' selveste Publikumsprisen i den internationale hovedkonkurrence World Dramatic Cinema Competition på den prestigefyldte Sundance Film Festival.

Sidste år gik samme ære til den danske thriller Den skyldige, der endte med at blive Oscar-shortlistet og i går aftes vandt hele syv Robert-priser.

May el-Toukhys anden spillefilm efter Lang historie kort handler om en succesfuld advokat, der ender i en rodet affære med sin blot 17-årige stedsøn. Dramaet har kun modtaget ros i udlandet, og er nu altså blandt dette års mest bemærkelsesværdige danske input. 

May el-Toukhy udtaler:
"Jeg er stolt og beæret over, at DRONNINGEN med denne hæder nu bliver en del af både Sundance-familien og Göteborg Film Festivals historie, og jeg glæder mig til at komme hjem og dele filmen med et dansk publikum."

Trine Dyrholm udtaler:
"Jeg er helt vildt overvældet og taknemmelig både på filmens og egne vegne. Det har været udfordrende og helt fanstatisk at lave denne her film og portrættere denne kvinde. Jeg vil gerne takke May el-Toukhy og resten af holdet for at være så modige, dedikerede og inspirerende og selvfølgelig mine to fantastiske medskuespillere, Magnus Krepper og Gustav Lindh."

Dronningen får dansk premiere den 28. marts.