Cookie- og Privatlivspolitik
Derfor er Timothée Chalamet den nye Leonardo DiCaprio

Derfor er Timothée Chalamet den nye Leonardo DiCaprio

Beautiful Boy-stjernen er Hollywoods hotteste navn

Stem op!
25
Stem ned!
0
(reset)

Aldrig har der været en mere oplagt kandidat til en moderne udgave af Leonardo DiCaprio end i den unge og ligeledes ekstremt talentfulde Timothée Chalamet, der lige nu er aktuel som stofmisbruger i det rørende drama Beautiful Boy.

Her spiller Chalamet den unge mand Nic, der på trods af et tæt forhold til sin familie, alverdens ressourcer og en lysende klar fremtid foran sig, bliver afhængig af det stærkt vanedannende crystal meth. Meget hurtigt anden forsvinder den dreng, Nic engang var, og nu må både han og hans far kæmpe hver sin umulige kamp for at komme sygdommen til livs.

Her er 5 ½ grunde til, at Timothée Chalamet vitterligt er ”den nye Leonardo DiCaprio”.

 

Fra Leomania til Chalamania
Chalamania eksisterer. Chala-hva-for-noget? Manien omkring Chalamet er blevet døbt Chalamania. Det begyndte for præcis to år siden efter de første visninger af filmen Call Me by Your Name på Sundance Filmfestival i januar 2017. Rygtet spredte sig. Filmen og især det unge hovednavn besad noget helt magisk. Med sit ravnesorte hår, kridhvide hud og mørke melankolske øjne blev Chalamet en sensation.

For 20 år siden så vi samme mani sprede sig i form af Leomania, der også tog fat før hans førsteelskerroller i Romeo + Juliet og Titanic. Hans offscreen-persona, hans yndige udseende og kækhed gjorde ham til en af tidens hotteste navne. Og det samme skete for Chalamet, der allerede før den første trailer til ’Call Me by Your Name’ var ude, fik internettet til at koge.

DiCaprio havde i sin tidlige karriere arbejdet uden større opmærksomhed, og det samme gjorde Chalamet i tv-serien ‘Homeland’, indie-filmene ‘Men, Women & Children’ samt ‘Miss Stevens’ og som Matthew McConaugheys søn i Christopher Nolans Interstellar. Først med Luca Guadagninos ‘Call Me By Your Name’ om en 17-årig drengs romantiske affære med en 24-årig mand, blev han en stjerne. Og det skete nærmest over en nat.

For et konkret eksempel på Chalamania: se denne Instagram-profil, der iscenesætter Timothée Chalamet i klassisk kunst 

Oscar-favorit i meget ung alder
I 1994 blev den 19-årige og relativt ukendte Leonardo DiCaprio nomineret til en Oscar for sin præstation i What's Eating Gilbert Grape. Tre år senere kæntrede han og Kate Winslet, og i en alder af 23 var han Hollywoods mest populære unge mand - både når det kom til det modsatte køn og branchens mest eftertragtede instruktører. Resten er historie, og nu er DiCaprio vel sagtens filmindustriens stærkeste navn.

Chalamet er netop fyldt 23, men han var kun 20, da han en varm sommer i Italien indspillede filmen, der vendte op og ned på hans liv, ’Call Me by Your Name’. Han var 21, da Chalamania ramte, og i en alder af 22 blev han - som den yngste i 80 år – Oscar-nomineret i kategorien Bedste skuespiller side om side med Gary Oldman, Denzel Washington og Daniel Day-Lewis.

Tidligere i år blev Chalamet nomineret til en Golden Globe for sin præstation i den aktuelle ’Beautiful Boy’, og det er næsten stensikkert, at Chalamet er at finde blandt de Oscar-nominerede navne, der snart afsløres. DiCaprio måtte faktisk vente 11 år på sin næste nominering, der kom i 2005 med The Aviator. Og hele 22 år før han vandt statuetten. Hvis Chalamet allerede nomineres igen i år for ’Beautiful Boy’, tør vi godt tro på, at han scorer sin første sejr tidligere end DiCaprio.

De spillede begge næsten Spider-Man
James Cameron arbejdede tilbage i slut-90erne på en eftersigende ret aparte udgave af Spider-Man med… tadaaa… Leonardo DiCaprio i titelrollen. Projektet faldt igennem, og kort derefter blev Leos bedste ven Tobey Maguire som bekendt netsvingeren.

Da Edderkoppen i 2016 blev genlanceret med Tom Holland i rollen var det tæt på at være med… tadaaa… Timothée Chalamet i rollen. Dette afslørede skuespilleren selv for nylig i et interview med Emma Stone.

I dag har Hollywoods største skuespiller, Leonardo DiCaprio, aldrig medvirket i en superheltefilm. Aldrig! Så havde hans karriere været anderledes med Spidey på cv’et? Måske. Måske ikke. Det samme kan nok ikke siges om Chalamet. Hans superhelte-uheld betød, at han lavede ’Call Me by Your Name’, og den film sikrede ham, hvad der ligner det helt rette gennembrud for en ung mand med netop hans talenter.

Roller med kød på
For ingen Chalamania uden de rette roller!

Entertainment Weekly skrev i 1998 om Leonardo DiCaprio: “Ingen andre spirrende sexsymboler ville følge op med at spille den biseksuelle, absint-afhængige Rimbaud i ’Total Eclipse’”. Og det var sandt. Indtil vi fik Timothée Chalamet.

DiCaprio fulgte op på sit Oscar-nomination ved at spille narkoman og trækkerdreng i ’Basketball Diaries’, og efter ’Titanic’ spillede han ovennævnte homoseksuelle poet. I Chalamets svar på ’Titanic’ havde han allerede haft sex med en fersken (jep!) og udfordret den gængse kærlighedshistorie på både køn og alder, så springet var måske ikke lige så stort. Det kræver alligevel et bestemt fokus at følge ’Call Me by Your Name’ op med ’Beautiful Boy’. Chalamet kunne have valgt enhver førsteelskerrolle, men valgte den historie og den rolle med mest kød på. Præcis som DiCaprio gjorde i sin tid.

Auteur-darlings
Efter ’Titanic’ havde gjort DiCaprio til en superstjerne, lavede han en række mindre succesfulde film. Skuespilleren valgte dog at trække stikket, vokse lidt (både korporligt og mentalt) for at vende tilbage i karrierens andet gennembrud, nemlig i samarbejdet med Martin Scorsese, der pt. tæller fem film og med en sjette på vej. Før dette havde han spillet med i film af Baz Luhrman, James Cameron og Woody Allen, og filmografien tæller nærmest kun auteurs den dag i dag.

Også Chalamet har været forkælet med sine instruktører. Fra Christopher Nolan til Luca Guadagnino til en aldrig udgivet Woody Allen-film og The Broken Circle Breakdown-instruktøren Felix van Groeningens nye film 'Beautiful Boy'. Chalamet er altså i gang med at opbygge et bundsolidt cv med lutter stærke filmskabere. Af kommende projekter venter Greta Gerwig Little Women, Wes Andersons 'The French Dispatch’, Call Me by Your Name-fortsættelsen og sidst men ikke mindst Denis ”Blade Runner 2049” Villeneuves storstilede filmatisering af science fiction-klassikeren ’Dune’.

I ’Dune’ vil Chalamet springe ud i en langt mere action-tung rolle end førhen set, og det bliver spændende, om han på samme måde som DiCaprio kan tage springet fra nuttet og fin til den type mand, som genrefilmene oftest kræver. Endnu mere spændende, ville det dog være, hvis han kunne ændre på netop denne gængse opfattelse og eksistere et sted midt imellem.

Og den useriøse… Det sjove navn
Leonardo Wilhem DiCaprio eller Timothée Hal Chalamet. Den første har en tysk mor og en italienske far, den anden en fransk far. De to navne er så prætentiøse, at de nærmest tigger deres ejermænd om at blive filmstjerner med den kunstneriske integritet rette sted.  

Beautiful Boy får dansk premiere den 17. januar.  

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Michael Gormuser/993097

Der er ingen skuespiller der er 'den nye' noget som helst. De har (og bør alle have) deres eget særpræg - ellers ville de ikke holde i branchen i 20 minutter. Nævnte skuespiller ville sandsynligvis også hade at blive sat i bås på denne måde, hvor morsomt I end synes det er at drage mere eller mindre useriøse paralleller til en anden skuespiller.
En stor del af alle skuespillere er sådan set startet med at være en ung, ukendt person i mindre TV-serier eller amatørfilm der pludselig bliver opdaget af en kendt instruktør, for derefter at få stjernestatus, efterfølgende lave halv-elendige film og endeligt trække sig tilbage fra rampelyset. Det er sådan set ikke rocket-science eller en nyhed. Sådan fungerer branchen bare.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.