Cookie- og Privatlivspolitik
Morten Grunwald: Nekrolog for hele Danmarks Benny

Morten Grunwald: Nekrolog for hele Danmarks Benny

1934 - 2018

Stem op!
28
Stem ned!
0
(reset)

En af Danmarks største skuespillere, Morten Grunwald, er død. Det oplyser familien til Politiken. Efter længere tids sygdom, sov han stille ind onsdag morgen og blev 83 år gammel. 

Den unge Morten Grunwald blev uddannet på Odense Teaters elevskole i 1956, og herefter begyndte filmkarrieren med små biroller i starten af 1960’erne.

Gennembruddet kom som den charmende, småforbryder Smukke-Arne med en evig tandstik i mundvigen i krimi-komedien 5 mand og Rosa i 1964. Rollen indbragte endda Morten Grundwald sin første Bodil.

Herefter fulgte hovedrollerne: Først som den elskede, men uheldige agent Frede Hansen i James Bond-parodierne i Slå først Frede i 1965 og Slap af, Frede i 1966, og senere som Herbert i den søde kønsrolle-spiddende komedie 'Far laver sovsen'.

Det var med roller som disse, at han gjorde sig bemærket som den lidt uheldige, men charmende og elskværdige førsteelsker overfor især Ghita Nørby.

Men det var i samspil med Ove Sprogøe og Poul Bundgaard i sø-komedien Martha fra 1967, at den første gnist til det filmmagiske bål som blev Olsen-Banden startede.

I rollen som Benny Frandsen blev Morten Grunwald allemandseje i 1968. ”Skidegodt, Egon!” og de små spjæt er noget selv børnehavebørn kan citere, og den danske skuespiller blev udødeliggjort som karakteren med de gule strømper, som han spillede hele 14 gange på film. 

I samme år som Banden kan fejre sit 50-års jubilæum takker det sidste medlem altså også af, og rollen som Benny er netop én, som han flere gange selv har udtrykt sin store kærlighed for:

- Jeg er skide-stolt. Tak for uforglemmelige øjeblikke. En kærlig tak til Balling, Bahs, Ove, Poul og Kirsten og alle de andre fantastiske menensker, jeg mødte gennem et langt liv på Nordisk Film, udtalte han selv i en video til 50-års jubilæumsfesten.

Mange vil nok også huske ham som Kongen i den populære julekalender ’Jul på slottet’, der blev sendt første gang i 1986.

Af to omgange gjorde Grundwald comeback på det store lærred. Først i 2007 med den Bodil-vindende bi-rolle som den kyniske far Jacob i Hvid Nat, og senere samme år som den Benny-inspirerede og naive far Kurt i Den sorte Madonna.

2014 fik Bille August samlet Grunwald og Ghita Nørby på film i det følsomme familiedrama Stille Hjerte – der netop understregede skuespillerens store talent, der både indebar komisk timing og seriøse sider.

Sideløbende med den store filmkarriere, der tæller over 50 værker, var Morten Grunwald også en helt central skikkelse i den danske teaterverden.

Udover et utal af pragtpræstationer på de skrå brædder, var han først chef for Bristol Teateret i 1971-80, hvor der blev opsat eksperimentere og moderne dramatik, og senere Betty Nansens Teateret.

Men det hans store bedrift i skabelsen af teatret på det gamle Østre Gasværk som mange i branchen også vil huske ham for. Her fik han opsat store musicals som ’Atlantis’, ’Les Miserables’ og ’Miss Saigon’.

Morten Grunwald dannede fra 1965 par med skuespiller-kollegaen Lily Weiding, med hvem han blev gift i 1980 i New York.

Tilbage i oktober i år meldte skuespilleren ud, at han havde fået konstateret lungekræft, og ikke ønskede behandling.

”Jeg har haft et godt og langt liv” udtalte Grunwald dengang til Se og Hør.

Hans sidste rolle blev, måske meget passende, som Guds stemme i tegnefilmen Vitello fra starten af i år.

Det er en af dansk film- og teaters største koryfæer, der er gået bort. Vi kan kun ydmygt takke for alle rollerne og det store arbejde – det var skidegodt!

Hvil i fred, Morten Grundwald.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Ulrikuser/890843

Morten Grunwald var ikke en arketype, jeg kender slet ikke det rette ord på dansk. Han har præget dansk teater, men det kan vi jo aldrig gense. Det vil ligge i generne hos publikum og forhåbentligt givet videre. Nok er han død. Men han vil til alle tider blive genset og nydt i sit arbejde på det store lærred. "He was a character.” Et kejtet menneske. Benny Frandsen er den mest kendte af rollerne, og derfor virker mange senere roller i hans karriere fortolkninger; som udviklet ud af ham. Men selv, hvis vi ser bort fra dette ikon, med det dejlige grin og de flotte hop, med hånden i lommen, så er der fællestræk i mange af rollerne både før og siden. Uanset hvem han portrætterede, så er der hans dialekt, det nedslåede blik, en ægte, tøvende mand, ofte en helt. Manden i midten. En gæst. Den typiske dansker, i forskellige situationer, til forskellige tider. Så ærekær og opportunistisk, nem at lokke med succes, hurtig til at tilpasse sig og nyde livet. Brokkende. Rytmisk. Sjældent i den store filmhovedrolle. Men det er fordi han stod på lærredet eller på scenen i stedet for os andre. Så vi kunne komme helt ind i historien. Jeg siger tak for alt og var glad for at have mødt ham.

Rasmus/Musen

Og mon ikke at Morten Grunwald også vil blive husket i dansk filmhistorie. Jeg husker ham bedst som rollen Benny i Olsen-Banden-serien, men det betyder ikke, at de andre roller også mindst har været lige så vigtige som denne. Det er trist at høre, men godt at han har nået noget i sit lange liv.

Jeg vil også komme til at savne dig. :-(

Jacob

Først Stan Lee, og nu er Morten Grundwald også gået bort. Det var desværre kun et spørgsmål om alt for kort tiden inden kræften vandt, men Benny vil leve videre i meget, meget lang tid. Nu er det vel nærmest kun Jes Holtsø, der stadigvæk lever fra Olsen Banden.

Amalie user/932433

Han var "noget særligt"! Fascinerende, troværdig, dygtig, elskelig. STOR respekt for ham og hans gerninger!
ØV - at han allerede skulle herfra - det er SÅ uretfærdig!!

Thomasuser/117955

Med gode gamle danske film, blev Morten en legende i dansk film historie og i de danske filmgængeres hjerter. Som Kim L. gjorde det i musikken, gjorde Morten G. det i filmene... UNDERHOLDTE !!!, Han de dansker masser som elskede hans humor på det store lærrede. Manden vil blive savnet af alle som holdt af hans være måde på og uden for filmen. Tak Morten

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Jeanette

Så mesterværket “Druk” igår. Magen til livsbekræftende film med so happy ending skal man lede længe efter.

1 dag siden
Bente Røndeuser/87191
Bente Røndeuser/87191

Det bliver vildt. To af mine favoritskuespillere sammen. Har set alle Indiana Jones filmene mindst een gang.

2 dage siden
Christian

Kæft, det kører godt for Mads drengen, ham skal vi sgu være stolte af!

2 dage siden
Bukselak

Ej vel... så hellere en ostemad.

3 dage siden
Daniel Bentien

Mortal Kombat er lige nu planlagt til biografpremiere den 20. maj:

4 dage siden