Cookie- og Privatlivspolitik
28 film fra Toronto 2018 der får dansk premiere

28 film fra Toronto 2018 der får dansk premiere

Glæd jer til de her film fra festivalen

Stem op!
15
Stem ned!
-1
(reset)

Toronto International Film Festival er ikke bare en af de mest publikumsvenlige filmfestivaler, den er også platform for en stor procentdel af de film, der enten får Oscar-hæder senere hen og faktisk ender med at tiltrække biografgæsterne.

Vi var derfor med, da den canadiske storby kogte over af ren begejstring fra den 6. til den 16. september.

Her er hvad vi så, og hvad I kan se frem til i de danske biografer i nærmeste fremtid.

A Star is Born (Bradley Cooper)
Skuespilleren Bradley Coopers instruktørdebut er en vaskeægte Askepot-fortælling og den fjerde udgave af historien siden 1937. Lady Gaga spiller den unge aspirerende sangerinde Ally, der aldrig har turdet tro på egne evner - indtil hun en dag møder den garvede rockmusiker Jackson Maine, og sød musik opstår.

Beautiful Boy (Felix van Groeningen)
En af årets store tårepersere. Baseret på den virkelige historie om en far, der kæmper en hård kamp for at redde (og i sidste ende forstå) sin søn, der er havnet i et seriøst stofmisbrug. Steve Carrell og Timothee ”Call Me by Your Name” Chalamet spiller de to bærende roller som far og søn.

Kursk (Thomas Vinterberg)
Danske Vinterberg befinder sig bogstaveligt talt i internationalt farvande med det intense drama om en russisk ubåds-ulykke i år 2000. Matthias Schoenaerts og Léa Seydoux spiller mand og kone, der skilles ad af tragedien, mens de russiske myndigheder nægter at modtage hjælp fra briterne til at redde de overlevende sømænd. Colin Firth og et hav af danske og britiske skuespillere medvirker også.

Widows (Steve McQueen)
Manden bag 12 Years a Slave har kastet sig over en moderne kupfilm, der vender genren på hovedet og sætter kvinderne i front. Viola Davis, Michelle Rodriguez og Elizabeth Debicki spiller tre enker, der må tage deres afdøde mænds kriminelle erhverv til sig for at overleve økonomisk i en barsk - og for dem ukendt - underverden.

First Man (Damien Chazelle)
Damien Chazelle har allerede givet os Whiplash og La La Land. Nu er han tilbage med endnu et samarbejde med Ryan Gosling, der denne gang spiller selveste Neil Armstrong. Fokus ligger på de syv år, hvor NASA og deres modige astronauter satte livet på spil for at nå månen, men også på Armstrongs personlige kampe og ofringer over for især konen - spillet af Claire Foy.

Den tid på året (Paprika Steen)
Skuespillerindens tredje film som instruktør handler om en traditionel dansk jul, men er alligevel rejst hele vejen til Toronto for at sprede højtidsstemning. Handlingen om en familie, hvis skeletter vælter ud af skabet juleaften, er da også en universel størrelse, hvor and og rødkål serveres side om side med grin og tårer. Steen medvirker selv sammen med bl.a. Sofie Gråbøl.

Green Book (Peter Farrelly)
Vinderen af hovedprisen i Toronto er en rigtig publikums pleaser a la De urørlige. Viggo Mortensen og Oscar-vinderen Mahershala Ali udgør sammen en italiensk småkriminel og en sofistikeret musiker, der tager på et usædvanligt road trip i 1960ernes racistiske Sydstater. Resultatet er rørende, vigtigt og hysterisk morsomt.

foto_jonas_svensson_wilmerinFør frosten (Michael Noer)
Danske Michael Noer er klar med et hjerteskærende portræt af en familie i det 19. århundredes Danmark. Sulten står for døren hos bonden Jens (Jesper Christensen), og hans lille families overlevelse afhænger snart af, om Jens vil indgå en aftale om sin datters gunst og dermed give afkald på sin egen moral og det dyrebareste han ejer.

Life Itself (Dan Fogelman)
Manden bag tv-hittet ‘This is Us’ står bag denne film, der handler om store følelser og om, hvordan livets tilfældigheder er tæt sammenbundet med skæbnen. Vi følger parrene Will og Abbey, Isabel og Javier samt den unge outsiter Dylan og den rige, men ensomme Mr. Saccione. 

Halloween (David Gordon Green)
Psykopaten Michael Myers vender tilbage 40 år efter John Carpenters mesterlige slasher-klassiker. Fortsættelsen tager direkte afsæt i etterens begivenheder og byder på også et gensyn med morderens søster og favorit offer, Laurie Strode (Jamie Lee Curtis).

Peterloo (Mike Leigh)
Veteran-instruktørens nyeste drama er baseret på den sande historie om Peterloo-massakren i 1819, hvor de britiske styrker angreb en fredelig demonstration i Manchester på St. Peters field.

Hjertelandet (Janus Metz og Sine Plambech)
Den danske dokumentarfilm følger en række thaikvinder, der er gift med danske mænd og har bosat sig i Thy i Nordvestjylland. Projektet har igennem 10 år fulgt thailandske Sommai, der har hjulpet adskillige kvinder fra sit hjemland til Danmark for at blive gift og skabe sig et nyt liv. Metz har tidligere stået bag Armadillo. Filmen er allerede aktuel i biografen.

Ben is Back (Peter Hedges)
Julia Roberts og Lucas Hedges spiller med alt, de har, i filmen om en mor, hvis søn pludseligt vender tilbage fra afvænning for at tilbringe julen med familien. Til trods for at alle alarmklokker ringer, tager hun ham ind i varmen med en betingelse: Hun forlader ikke hans side et sekund de næste 24 timer.

Vox Lux (Brady Corbet)
Natalie Portman spiller popdivaen Celeste, der stormer igennem tilværelsen fra det ene kaos til det andet. Således startede hendes karriere også med et skoleskyderi, og derfra har voldsspiralen fulgt den fandenivoldske sangerinde. Jude Law medvirker også, mens instruktøren brød igennem med et andet generationsportræt - den enigmatiske ’The Childhood of a Leader’.

White Boy Rick (Yann Demange)
Matthew McConaughey giver en af karrierens bedste præstationer som en småkriminel våbensælgende familiefar, hvis søn i en alder af 16 både går fra at være våbensælger til FBI-informant og til sidst narkobaron i 1980ernes fattige Detroit. Baseret på en sand historie, der i den grad overgår fiktionens verden.

The Front Runner (Jason Reitman)
Manden bag Juno og Tully har instrueret Hugh Jackman som 80ernes virkelige præsidentkandidat Gary Hart, der blev involveret i en slibrig sexskandale, der skulle blive den første af flere i Det Hvide Hus, samt et afgørende øjeblik for pressens udvikling hen imod nutidens sensationelle tendenser.

The Old Man & The Gun (David Lowery)
Robert Redfords svanesang som skuespiller byder på legenden som en aldrende bankrøver, der kaster sig ud i et sidste kup… med et glimt i øjet. Sissy Spacek, Danny Glover, Tom Waits, Elisabeth Moss og Casey Affleck er også på rollelisten.

Greta (Neil Jordan)
Isabelle Huppert medvirker i denne psykologiske thriller om en mystisk og særdeles ensom enke, der får stablet et aparte venskab på benene med en ung kvinde spillet af Chlöe Grace Moretz. Oscar-vinderen Neil Jordan har instrueret.

Never Look Away (Florian Henckel von Donnersmarck)
De andres liv-instruktøren vender tilbage til sine tyske rødder med en humanistiske fortælling om en ung mand, der vokser op under Anden Verdenskrig for senere at blive del af DDR's ligeledes totalitære system - alt imens han har en aspirerende kunstner i maven.

Colette (Wash Westmoreland)
Keira Knightley spiller virkelighedens forfatterinde Sidonie-Gabrielle Colette, der i slutningen af 1800-tallet levede i skyggen af sin mand, mens han tog æren for hendes banebrydende romaner. Colette brød dog med normerne og sprang ud som et modeikon og forkæmper for kvinders rettigheder.

Boy Erased (Joel Edgerton)
Da teenagedrengen Jared indrømmer over for sine stærkt religiøse forældre, at han er homoseksuel, sendes han straks på en såkaldt konverteringsskole. Her skal han lære at blive heteroseksuelle ved hjælp af biblen og en del uortodokse metoder. Skuespilleren Joel Edgerton medvirker og instruerer, mens Lucas Hedges skinner i hovedrollen side om side med Russell Crowe og Nicole Kidman som forældreparret i dette gribende drama.

Everybody Knows (Asghar Farhadi)
Irans mester-instruktør Asghar Farhadi (A Separation, Sælgeren) har lavet en spansktalende film med Penélope Cruz og Javier Bardem som forhenværende elskere, der nu forbindes af en ufattelig tragedie i familiens skød.

Capernaum (Nadine Labaki)
Instruktøren Nadine Labaki (Where Do We Go Now?) stiller store spørgsmål og udforsker en ekstremt udsat folkegruppe med et knusende drama om et libanesisk barn, der slæber sine forældre i retten. Anklagen? At de har givet ham liv i en verden, hvor han må leve under de mest umenneskelige vilkår.

Cold War (Pawel Pawlikowski)
Pawel Pawlikowskis episke opfølger til Oscar-vinderen Ida foregår i efterkrigstidens splittede Østeuropa og følger to medlemmer af en musikalsk trup, der skal sprede budskabet om de kommunistiske værdier. Kærligheden blusser mellem Zula og Wiktor, men de skilles ad alt fra frihedsidealer til temperament og landegrænser.

Shoplifters (Hirokazu Kore-eda)
Guldpalme-vinderen i Cannes blev også vist på Toronto, og til samme imponerende effekt. Den japanske instruktør, der allerede har skabt mesterværket 'Nobody Knows', er tilbage med en koncentreret og sensitive film om en sammensat, småkriminel men kærlig familie på bunden af samfundet.

Climax (Gaspar Noé)
Syretrip. Dans. Vold. Sex. Paranoia.
En af branchens mest provokerende instruktører har lavet endnu en klaustrofobisk sag, der både underholder, gør dig svimmel og samtidig ilde til mode. Kort fortalt handler den om en dansetrup, der er på hyttetur og oplever en grotesk nat med stoffer.

The Hate U Give (George Tillman, Jr.)
En film, der er oppe i tiden, er filmatiseringen af Angie Thomas roman om en ung afrokamerikansk studerende, der bliver vidne til politivold af værste skuffe.

Fahrenheit 11/9 (Michael Moore)
Den kontroversielle dokumentarist Michael Moore undersøger denne gang tilstanden på den politiske scene i USA, nu hvor Donald J. Trump er præsident.
Våbenkontrol er også på hans dagsorden sammen med de demokratiske græsrodsbevægelser og deres stærke indflydese.

 

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.