Svensk-dansk film med årtiets vildeste sex-scene vinder vigtig Cannes-pris

Gräns vinder førsteprisen i Un Certain Regard
Billede
(© Camera Film)

Her til aften har Ali Abbabis' svenske film 'Gräns' (på engelsk 'Border') vundet en af de mest fornemme priser på Cannes Filmfestivalen, nemlig førsteprisen i sidekonkurrencen Un Certain Regard. 

Prisen kommer med hjem til Danmark, hvor Abbabis er Filmskole-uddannet, bor og hvor store dele af finansieringen samt produktionens hovedkræfter kommer fra.

Vi så filmen om en aparte toldvagt med en overnaturlig lugtesans, der falder for en mystisk mand med præcis samme "lidelse", for en uges tid siden. Vi kaldte den efterfølgende for en "dybt original, magisk sødmefuld, vanvittigt ulækker, rørende, skræmmende og bedst af alt utroligt underholdende" film (se anmeldelsen forneden). 

Handlingen bygger på en novelle af John Ajvide Lindqvist, der tidligere har skrevet forlægget til Lad den rette komme ind. Og det er det selvsamme unikke møde mellem den uglamourøse hverdagsrealisme og vanvittige magiske elementer, der gør 'Gräns' til Sveriges næste bud på en skæv klassiker.

Især de to hovedroller (Eva Melander og Eero Milonoff sminket til ugenkendelighed), filmens fuldstændigt uforudsigelige og zig zaggende fortælleforløb samt en uforglemmelig sex-scene, der tager prisen for årtiets mest absurde, gør Abbabis' værk til noget ekstraordinært.

At juryen vælger at tildele hovedprisen til netop denne, er med andre ord utroligt velfortjent, og det kommer heller ikke som en stor overraskelse, da reaktionen i salen, blandt anmelderne og hos jury-formanden, Benicio del Toro (som vi tilfældigvis sad tæt på under visningen) var enstemmigt positiv.

'Gräns' er købt hjem til Danmark af Camera Film.