Mads Mikkelsen Deluxe: skuespillerens sværeste rolle nogensinde

Vi så overlevelsesfilmen Arctic i Cannes
Billede
(© UIP)

Er man til en god overlevelsesfilm, hvor menneskeheden sættes i kontrast til den almægtige og ekstremt barske natur, så skal man glæde sig til filmen ’Arctic’, som vi i dag har set på filmfestivalen i Cannes.

Er man ikke til den genre, kan man i stedet se frem til en film, der bedst beskrives som Mads Mikkelsen Deluxe. Den danske superstjerne er simpelthen på i hvert et skud, og har 99,9% af de sparsomme replikker, som ytres i polarkulden… vel at mærke oftest på dansk… når han ikke bander på engelsk.

Så hvad handler ’Arctic’ om?

Som titlen afslører, befinder vi os på Arktis, hvor en mand tilsyneladende er styrtet ned med et fly og efterhånden har lært at overleve ved at fange fisk og holde sig nogenlunde varm inde i maskinvraget.

Håbet lever, men da en redningshelikopter ankommer for derefter at styrte ned, indser den moderne Robinson Crusoe, at han selv må gå efter hjælp. Han er dog ikke længere alene, da den kvindelige pilot med nød og næppe overlevede.

Manden (som aldrig navngives ved andet end H. Overgård) tager sig af den sårede kvinde, der for at gøre tingene værre må slæbes med over isen og mod den mulige frelse. En opgave vores helt påtager sig med al sin humanitet intakt.

Forventningerne blev indfriet
Da den danske skuespillers navn tonede frem på lærredet til visningen, lød der små klapsalver inde i salen. Forventningerne til den populære Mikkelsen var altså til at føle på. Og de viste sig at blive indfriet.

Mikkelsen ejer hele filmen. Hans fysiske kamp, hans indre kamp, hans unikke danske galgenhumor. Det hele kom igennem i en film, der vel og mærke nærmest er tavs og mere eller mindre kun har ham på rollelisten. Og så er der en scene, hvor Mikkelsen slås imod en isbjørn!

Samtidig er det en hård film at gennemleve, og resultatet er heller ikke kommet uden hårdt arbejde. I hvert fald ikke hvis man skal tro et Variety-interview fra sidste år, hvor Mikkelsen selv beskrev opgaven som den sværeste i hans karriere.

Filmen tilfører kun mindre nye detaljer til genren, men Mikkelsen leverer så meget hjerte, at den bestemt ikke føles ligegyldig. Især scenerne hvor hans karakter interagerer med sin bevidstløse følgesvend, er stærke. Her får den fåmælte mand nemlig lov til at reagere ud fra de massive følelser, som hans overlevelsestrang ellers undertrykker. Han er rædselsslagen og ensom, men også altopofrende for det muligvis sidste menneske, han kommer til at kende. 

Og på den måde var ’Arctic’ en særdeles medmenneskelig film.

'Arctic' er instrueret af Joe Penna og er købt hjem til dansk biografdistribution.

PS: Følg os på Instagram og Twitter for opdateringer fra festivalen.