CPH:DOX: 12 Film du bør se

Filmfestivalen er i gang
Billede
(© National Geographic Studios)

CPH:DOX, Copenhagen International Documentary Film Festival, er en af de største dokumentarfilmfestivaler i verden og vi har udarbejdet en liste over filmene du MÅ se. 

Jane
Jane Goodall, som er en af de mest betydningsfulde primatologer og kvindelige forskerpionéer der er set i moderne tid, er titelkarakter i Brett Morgens arkivfilm. Filmen viser en ung Goodall der starter sin karriere som forsker i felten. Handlingen viser en tid, hvor hun finder sig kald.

Coda
Filmen fortæller historien om den japanske komponist Ryuichi Sakamotos arbejde, som bl.a. har komponeret til The Revenant. Mesterkomponisten rammes desværre af kraft og dette resulterer i at både musikken og kroppens hjem i verden, får en ny betydning for Sakamoto. Lægerne opfodrer ham til at tage en pause fra arbejdet for at bekæmpe sygdommen, men det vil han ikke.

Dolphin Man/CPH:DOX

Dolphin Man
Måske siger titlen The Big Blue dig noget? Filmen ’Dolphin Man’ er en dokumentar omhandlende manden, Jacques Mayol, der portrætteres i 'The Big Blue'. Mayol tilbragte det meste af sit liv under vandet som en af verdens bedste fridykkere. Under vandoverfladen udviklede han venskaber med delfiner og havets andre forunderlige skabninger.


Hvorfor tage ud i kulden og se stjernerne når du kan nyde det i biografen? Simpel titel og simpel idé på noget unikt. Johann Lurfs seneste værk består af billeder af stjernehimler fra flere hundrede film klippet sammen i en lang kosmisk oplevelse.

Studio 54
Fest og farver er temaet for filmen omhandlende det populære diskotek fra 70’erne. Her festede alle de store stjerner på klubben som omtales med ordet "legendarisk". I filmen fortæller selveste grundlægger, Ian Shrager, om klubbens storhedstid samt dens fald.

THE RAFT/CPH:DOX

The Raft
Over 40 år efter Acali-eksperimentet i 1973, hvor fem mænd og seks kvinder sejlede over Atlanten i en tømmerflåde, genforenes de på en tro kopi af tømmerflåden i et filmstudie. Det var et socialt eksperiment og et videnskabeligt studie i vold, aggression, sex og gruppeadfærd, der i sin tid bragte de 11 personer sammen på flåden. Eksperimentet gik ikke helt som planlagt og det genfortælles nu i ’The Raft’.

Caniba
I 1981 blev den japanske kannibal Issei Sagawa fængslet i Paris for at have dræbt og delvist spist en kvindelig medstuderende. Efter at være blev udvist til Japan, blev Sagawa løsladt på en teknisk fejl. Han begyndte herefter en karriere som sushi-kritiker, tv-stjerne, pornoskuespiller og manga-tegner. Den dag i dag sidder han lammet i en kørestol og drømmer om selv at blive fortæret af et andet menneske.

A Woman captured
Filmen omhandler en 50-årig kvinde, Marish, der er slidt op pga. hendes arbejde som husslave for en familie i Ungarn. Det er umuligt for hende at flygte og blive genforenet med sin datter, da hun i sin tid blev lokket i en udspekuleret fælde. De ti år i fangenskab, behandlet som et dyr, har sat sine spor på hende, hvilket dokumenteres i ’A Woman captured’.

STRIKE A POSE/CPH:DOX

Strike a Pose
Syv unge mandlige dansere, blev i 1990 inviterede til at optræde med Madonna på hendes mest kontroversielle turné. På filmen 'Truth or Dare' og på scenen, var de med til at vise verden hvordan man skulle udtrykke sig selv. Efter 25 bliver de genforenet for at fortælle sandheden om livet på og efter turnéen.

Exit
Den norske filmskaber, Karen Winther, har i sin fortid været højre-ekstremist og i denne film opsøger hun andre afhoppere. Her møder hun bl.a. franske David, der sad seks år i fængsel som medskyldig i et terrorangreb i Frankrig. Alle de folk, som Winther møder i sin fortælling, har brudt med deres fortid og lever nu med konsekvenserne.

Faces Places
Agnès Varda, som tidligere har vundet æres-Oscar prisen, er en dybt charmerende 89-årig filmskaber. I sin nyeste film har Varda, i samarbejde med fotograf JR, taget på roadtrip rundt i Frankrig for at fotografere folk og klistre portrætterne op i kæmpeformat på husfacaderne. Formålet er et socialt eksperiment, der i en tid præget af splittelse og krise, skal samle folk og give dem håb.

Blue Velvet Revisited
Peter Braatz tog i 1985 til USA for at dokumentere produktionen af David Lynchs moderne klassiker Blue Velvet. Materialet har ligget ubrugt siden og nu har Braatz samlet det og udarbejdet en stemningsrapport fra settet på en af 80’ernes største kultfim.