Fra kidnapning til gidseldrama

Løsepenge, skurke og forsvundne børn
Billede
(© 20th Century Fox)

Der er intet som en spændende kidnapning, tilfangetagning eller gidselsituation på film. Derfor kigger vi på netop den genre i forbindelse med Ridley Scotts premiereaktuelle løsesumsdrama All the Money in the World.

Dramaet handler om den rige forretningsmand J. Paul Getty, hvis barnebarn bortføres i 1973. Moren forsøger at få den rige farfar til at hoste op med pengene, så drengen kan blive løsladt, hvilket han ikke går med til.
Rollelisten består bl.a. af Michelle Williams, Christopher Plummer og Mark Wahlberg. Du finder billetter til filmen her.


Taken (2008)
Lian Neeson indtager rollen som en pensioneret, men stadig benhård, CIA-agent, der forfølger sin datters kidnappere gennem Europa. Således står den på hårdtslående håndgemæng og hæsblæsende action, hvor Neeson leverer sin sidenhen legendariske replik: ”I will look for you, I will find you, and I will kill you.”



Prisoners (2013)
En sammenbidt Hugh Jackman spiller faren Keller, hvis datter en dag forsvinder. Desperat, og med et politi, der ikke synes at komme videre i sagen, tager han nu selv hånd om at finde gerningsmanden. I andre roller finder man bl.a. Jake Gyllenhaal som kriminalbetjent og Paul Dano som Kellers hovedmistænkte.


Fargo (1996)
Coen-brødrenes sorthumoristiske noir-thriller handler om en økonomisk presset bilsælger, der hyrer to kriminelle til at kidnappe sin egen kone, så løsepengene kan havne på hans egen konto. Men alt går galt, og pludselig er der lig i kødhakkeren, så en højgravid betjent, i skikkelse af Frances McDormand, sættes på sagen.



Misery (1990)
En kendt forfatter kommer i dén grad i knibe i denne Stephen King-filmatisering. Efter en bilulykke ender han nemlig i en sygeseng hos en lidt for dedikeret fan, der bor langt fra alting. Det bliver starten på et mareridt i fangenskab hos kvinden, der ikke just har gode intentioner for den stakkels forfatter.



Room (2015)
En både klaustrofobisk, trist samt sine steder helt rørende film om en mor og hendes lille søn, der holdes tilfangetaget af en mand i et lille isoleret rum. Brie Larson vandt en Oscar for sin rolle som moderen, der gør sit bedste for at opdrage sin søn under de tragiske omstændigheder.


Funny Games (1997)
I Michael Hanekes ubehagelige psycho-thriller banker to hvidklædte knægte på døren hos et ægtepar og deres søn. Snart udvikler det uventede besøg sig i en grum retning, hvor den lille familie tages til fange for at blive mishandlet. Haneke genindspillede selv filmen i en amerikansk version i 2007.



Commando (1985)
Arnold Schwarzenegger spiller den pensionerede oberst John Matrix, der tvinges tilbage til de store maskinpistoler, da hans datter bliver kidnappet. En film, der udover sine bombastiske actionscener også er kendt for et væld af onelin
ers, så som ”You're a funny guy Sully, I like you. That's why I'm going to kill you last.”



Gone Baby Gone (2007)
Ben Affleck instruerede denne kidnapnings-thriller, hvor to lokale detektiver sættes på sagen, da en lille pige kidnappes i Boston. Sagen er dog mere speget end som så, hvor hemmeligheder lurer om hvert et hjørne. På rollelisten finder man bl.a. Casey Affleck, Michelle Monaghan, Morgan Freeman og Ed Harris.


Captain Phillips (2013)
Instruktør Paul Greengrass forstår i høj grad at iscenesætte intens spænding. Det beviser han også med ’Captain Phillips’, hvor besætningen på et fragtskib bliver overtaget af en gruppe somaliske pirater. Tom Hanks indtager rollen som skibets kaptajn, der nu må forhandle med de desperate pirater.



Ransom (1996)
Mel Gibson står i front for Ron Howards spændende thriller som multimillionæren og faren Tom, hvis barn bliver kidnappet. Nu er det derfor om at få betalt løsepengene. Men udleveringen går i vasken, så nu tager Tom sagen i egen hånd for at få sin søn tilbage.



Breakdown (1997)
Det er et simpelt, men effektivt setup, man finder i denne 90’er-film: Kurt Russell spiller en mand, hvis kone forsvinder ud af det blå midt i ørkenen. Han må nu med få spor forsøge at finde hende. Således går jagten ind på de skumle typer, der står bag kidnapningen midt ude i ingenmandsland



The Human Centipede (First Sequence) (2009)
Denne film er fuldstændig vanvittig og vildt ulækker. Så er du advaret. En gal videnskabsmand kidnapper nemlig tre unge mennesker, som han vil bruge til sit gale eksperiment: Han vil forvandle de tre til et menneskeligt tusindben ved at sy dem sammen med mund til rektum. Ad, ad, ad.



Buried (2010)
Ryan Reynolds er på røven i denne klaustrofobiske film, der kun udspiller sig i en kasse under jorden, hvor han er levende begravet.
Han forsøger nu desperat at finde ud af, hvorfor han er endt der og ikke mindst at slippe ud af sin dødelige knibe, inden ilten slipper op.



Speed (1994)
I denne højoktane og actionrullende bus-thriller må en ung betjent, spillet af en presset Keanu Reeves, forsøge at forhindre en bombe i at eksplodere ombord på en bus, der ikke må køre under 80 km/t, hvis det skal lykkedes. Gisp! På rollelisten finder man bl.a. også Sandra Bullock og Dennis Hopper.   



Dog Day Afternoon (1975)
I Sidney Lumets 'Dog Day Afternoon' har Al Pacino rollen som en bankrøver, der vil stjæle penge for at betale for sin elskers operation. Men røveriet udvikler sig til et gidseldrama og mediecirkus. Filmen var nomineret til hele seks Oscars, bl.a. for Bedste film, og vandt en statuette for Bedste manuskript. "Attica! Attica!"

All the Money in the World er aktuel i biografen.