Cookie- og Privatlivspolitik
"Filmen om Utøya er en af mine mest skræmmende filmoplevelser"

"Filmen om Utøya er en af mine mest skræmmende filmoplevelser"

Vi har set 'Utøya 22. Juli' i Berlin

Stem op!
22
Stem ned!
0
(reset)

Konkurrencen i Berlin har indtil videre været en lidt kedelig omgang. Men det ændrede sig i dag med visningen af festivalens måske mest kontroversielle film, det norske drama 'Utøya 22. Juli', der handler om Anders Breiviks umenneskelige gerninger, da han i 2011 dræbte 77 unge nordmænd og sårede utallige andre på en ø-lejr. 

En dag alle skandinaver husker meget tydeligt, og nu kan vælge at genopleve - og måske endda forstå på et helt nyt plan - med denne nye norske filmsatsning. 

Spørgsmålet, der optog alle os udsendte, da vi satte os ind i biografen i morges, var selvfølgelig, hvorvidt det ikke er for tidligt - eller bare unødvendigt - at filmatisere dette nationaltraume? 

Det var en meget ubehagelig filmoplevelse, men det var bestemt ikke en dårlig oplevelse. Salen var tavs under hele filmen. Folk sad med hænderne oppe foran munden, og adrenalinen pumpede gennem publikum i 90 ekstremt intense minutter. Da filmen var ovre, blev der klappet med fuld overbevisning... men der var også de, der buede.

Personligt kan jeg godt forstå den vrede, nogle må føle over at blive underholdt af begivenhederne på Utøya - for filmen er underholdende i og med den er ekstremt spændende. Men spørger du mig, har instruktøren Erik Poppe (Kongens valg) over al forventning respekteret det ømtålelige materiale ved at lave en film, der på ingen måde dyrker monstret Breivik, men til gengæld handler om de mennesker, der betalte prisen for hans højreekstremistiske galskab.

Har man lyst til at se disse lidelser?

Jeg kan godt rumme det, da jeg forstår pointen med at lave en film allerede nu. En pointe Poppe selv uddybede ved den efterfølgende pressekonference. Nemlig at samtalen omkring Utøya  har mistet forkus i mediecirkusset omkring gerningsmanden - se hans forklaring her:

Breivik er ikke med i filmen
Poppe har måtte træffe nogle utraditionelle beslutninger, for at projektet kan lykkes. For det første har han valgt at følge en ung, fiktionel kvinde ved navn Kaja (spillet med stor overbevisning af 19-årige Andrea Berntzen) og IKKE Breivik, der ej heller nævnes en eneste gang i filmen. Hans behov for berømmelse tilfredsstilles IKKE i 'Utøya - 22. Juli'.

Dernæst er filmen optaget i realtid via ét langt take. Således skildres de 72 fatale minutter, angrebet varede, uden brug af underlægningsmusik eller klipning. Kameraføringen føles som en gave til filmen og ikke som et stilistisk påtaget greb. Ikke mindst fordi kameraet bliver en karakter i sig selv gennem et konstant nærvær og en sensitiv fornemmelse for, hvad vi skal og ikke skal se.

Den specifikke tilgang til rum og tid fik mig til at tænke på Paul Greengrass 'United 93', der skildrede 11. september blot fem år efter begivenhederne, men med fokus på det fly, der blev overmandet af passangerer og styrtede ned, før det kunne ramme ind i endnu en bygning. Men også på Nolans fokuserede og klastrofobiske krigsskildring i Dunkirk.

Når det så er sagt, er 'Utøya 22. Juli' helt sin egen, og filmen hører til en af mine mest skræmmende filmoplevelser.

Men er det for skræmmende? Og er det for tidligt med en film om Utøya? Poppe havde et velfunderet svar til pressekonferencen: 

 

Et opslag delt af kino.dk (@kinodk) den 19. Feb, 2018 kl. 3.23 PST

Utøya afventer sin danske premieredato, men åbner i Norge til marts.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

Gitte

Et meget farligt emne at begynde at lave film omkring. Dog er jeg sikker på at det er gjort med den største respekt for de pårørende. Bliver uden tvivl en rørende film! Spændende hvordan den bliver modtaget af biografgængerne.

Stem op!
4
Stem ned!
0
(reset)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Jacob

Christopher Nolans ‘The Dark Knight’ er i min optik en bedre film, men jeg taget hatten af for succesen med ‘Black Panther’, der så afgjort er helt

1 time siden
Morten

Hej. Er der nogen steder, hvor man kan downloade musikken fra filmen: "Så længe jeg lever".

1 time siden
Ham den (ualmindeligt) vrede personuser/12167
Ham den (ualmin...user/12167

Den var en af Marvels største bets men de formåede at få en succes ud af den!

2 timer siden
9No
9No

Det var svært på grund af Twelve Monkeys, men jeg stemte på Before Sunrise.

2 timer siden
VIPER

-Lidt overrasket over den store Black Panther interesse,
jeg var inde og se den, og må indrømme jeg blev lidt skuffet.

4 timer siden

Aktive debatter