Cookie- og Privatlivspolitik
10 ting du (måske) ikke vidste om The Big Lebowski

10 ting du (måske) ikke vidste om The Big Lebowski

Filmen har 20 års jubilæum i dag!

Stem op!
15
Stem ned!
0
(reset)

Det er i dag præcis 20 år siden, at alletiders ryger-komedie The Big Lebowski fik verdenspremiere på Berlin Festivalen i 1998. Siden da har Coen-brødrenes film nået nærmest legendariske højder, som en af de mest kultdyrkede filmværker nogensinde og flittigt referencepunkt i populærkulturen. 

Vi fejrer jubilæet med 10 af de sjoveste ting, du måske ikke vidste om the Dude og hans venner - bl.a. om den kommende spinoff med Jesus!

1. The Dude er baseret på en virkelig person
Der er faktisk en virkelig the Dude derude. Coen-brødrene baserede nemlig Jeff Bridges' Lebowski på en mand ved navn Jeff Dowd, der hjalp med at distribuere deres første film Blood Simple i 1984. Ligesom fiktionens Dude var han også medlem af en anti-krigs gruppe og kaldte faktisk sig selv ”The Dude”.

Ligeledes var Julianne Moores karakter Maude baseret på performance kunstneren Carolee Schneemann.

2. Jeff Bridges har opkaldt sit band efter sætning i filmen
Den berømte sætning ”the Dude abides”, der faktisk er hentet fra et vers i selveste Biblen, har også dannet inspiration til navnet på hovedrolle Jeff Bridges’ band, som hedder The Abiders
Bridges spiller for øvrigt guitar.

3. Filmen har sin egen festival
Hvis du skulle være i tvivl om The Big Lebowskis ikoniske status, så burde det at have sin egen festival være et meget godt bevis. Siden 2002 har ”the Lebowski fest” været en ting, der har været holdt i over 30 byer. Festen byder selvfølgelig på visninger af filmen, bowling og besøg af prominente navne fra produktionen, bl.a. Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore og John Turtorro.

4. The Dude har affødt sin egen religion
Okay her bevæger vi os væk fra det jordiske og ind på det guddommelige – for the Dude har ligefrem fosteret sin egen religion, Dudeism. På hjemmesiden lyder det hellige budskab ”everything is just, like, your opinion man”. Over 220.000 dudistiske præster er at finde på verdensplan – vi gætter på præstekjolen er skiftet ud med en striktrøje, et par sandaler og en rimelig afslappet attitude.

5. ”Dude” bliver sagt 160 gange i filmen
Mens the Dude himself siger ”man” hele 151 gange i filmen, næsten 1½ gang i minuttet.

6. The Dude drikker 9 white Russians
I løbet af filmen indtager the Dude sin favoritdrink, white russian, hele 9 gange, hvis vi tæller den han smider på gulvet hos Jackie Treehorn med.

7. Fuck bliver sagt flere gange end i ’Scarface’
The Dude overgår en af filmhistoriens største gangsterfilm Scarface, når det kommer til sine f-formuleringer. "Fuck" og andre afskygninger af ordet bliver nemlig sagt hele 292 gange i løbet af sin spilletid.

8. The Dude bowler aldrig … i filmen
På trods af the Dude er en ihærdig bowler, så ser man ham aldrig rent fysisk gøre det i filmen, ej heller i den berømte drømmesekvens... "Fuck it, Dude, let's go bowling"...

9. Donny er muligvis identitetsforvirret?
Vi er ikke i tvivl om, at Steve Buscemis karakter hedder Donny (”Shut the fuck up, Donny”), men måske er han det selv? Igennem filmen har Donny i hvert fald flere personificerede t-shirts med navneskilte på - ingen af dem står der dog hans rigtige navn på.

10. Jesus får sin egen spinoff-film
John Turturros ikoniske bowlingspiller (og pædofile) Jesus Quintana er på trods af sin lille birolle, blevet en kultdyrket karakter – og derfor har Turturro også i flere år ønsket at give os mere med Jesus - han opfandt selv flere af de vanvittige karaktertræk på settet.

Det sker endelig nu, 20 år efter ’The Big Lebowski’, Turturro har nemlig selv skrevet, instrueret og spiller hovedrollen på ny i ’Going Places’, der fortæller historien om Quintana, og forventes at få premiere senere i 2018. Coen brødrene har ikke været involveret, men har givet deres velsignelse til at bruge karakteren, selvom det ikke bliver en godkendt, officiel spinoff.


'Going Places' ©Sidney Kimmel Entertainment

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
 
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Charlotte

Smuk, særlig givende og grum film, fantastiske unge skuespillere, smukke billeder

6 dage siden
Julius

Men er det ikke kun Walken, der er officielt bekræftet som Shaddam IV?

6 dage siden
Heskey

Synes måske I lige glemmer at nævne hun har en pæn stor rolle i tv-serie versionen af John le CarrèsThe Little Drummer Girl :)

1 uge siden
Grete

Jeg har set denne film det var en super oplevelse.

1 uge siden
Christoffer

de sidste par minutter foregår i 2012, korrekt, men hele filmen med undtagelse af de par minutter er under anden verdenskrig

2 uger siden