Cookie- og Privatlivspolitik
22 danske film du skal se i 2018

22 danske film du skal se i 2018

Guide til næste år i biografen

Stem op!
25
Stem ned!
0
(reset)

Dansk film går et spændende år i møde, og det skyldes ikke mindst en række debuterende instruktører, den allerførste danske film om Første Verdenskrig, en håndfuld interessante familiefilm, og den sidste Afdeling Q-filmatisering med Nikolaj Lie Kaas som Carl Mørck.

Vi har valgt udelukkende at fokusere på film, hvor der overvejende bliver talt dansk, og derfor kan du læse om Per Flys Dobbeltspil og Lars von Triers The House That Jack Built i vores artikel om gysere og thrillers i 2018.

Klik på titlerne, som nedenfor nævnes i kronologisk rækkefølge, for at læse mere om filmene og se premieredatoer.

Møllehave
Møllehave - Hellere forrykt end forgæves

Johannes Møllehave er en af Danmarks mest anerkendte forfattere, og den nye dokumentar går bag om den 80-årige kulturpersonlighed, der fortæller om sine egne forbilleder, bl.a. H.C. Andersen og Søren Kierkegaard.

Væbnet med ord og vinger
Væbnet med ord & vinger

Årets andet dokumentariske forfatterportræt handler om Michael Strunge, der begik selvmord som 27-årig. Digteren var den fremmeste eksponent for punkpoesien, eller hvad der også blev til begyndelsen på postmodernismen i dansk litteratur.

Vitello
Vitello

Kim Fupz Aakesons historie om drengen Vitello filmatiseres som animation. I filmen, der bygger på bogen 'Vitello graver et hul', sætter titelpersonen sig for at finde en ven. Også familiefilmen Jeg er William fra i år er baseret på forfatterens værker.

Hodja fra Pjort
Hodja fra Pjort

Ole Lund Kirkegaards børnebog blev første gang filmatiseret i 1985, og den blev set af 351.000 danskere. Nu opdateres historien i en ny animationsfilm, hvor den unge Hodja får tilbudt et flyvende tæppe, mod at han henter tæppehandlerens barnebarn. Det bliver starten på et eventyr, der også omhandler en ung pige og en grisk sultan.

Cirkeline, Coco og det vilde næsehorn

Jannik Hastrup, der stod bag de tidligere Cirkeline-film, er tilbage i instruktørstolen, når den centimeterstore pige i den røde kjole igen er klar til at indtage det hvide lærred. Filmens plot er endnu ukendt.

Så længe jeg lever
Så længe jeg lever

John Mogensen var en af Danmarks mest ikoniske musikere, hvis tekster behandlede ulighed, kærlighedskvaler og ofte tog udgangspunkt i samfundets svageste. Hits som ”To mennesker på en strand” og ”Der er noget galt i Danmark” er typisk Mogensen, og i filmen 'Så længe jeg lever' skildrer Rasmus Bjerg i sin første dramatiske hovedrolle den folkekære kunstner. Filmen er en del af Biografklub Danmarks program.

Sankt Bernhard Syndikatet
Sankt Bernhard Syndikatet

Rasmus Bruun og Frederik Cilius fra satireradioshowet 'Den Korte Radioavis' går til filmen i en blanding af Klovn og Lost in Translation. Komikerne spiller to danskere, der forsøger at skabe en forretning ud af import af Sankt Bernard-hunde til Kina.

Charmøren

Udlændingedebatten kan blusse op på ny, når filmen Charmøren får premiere. Udgangspunktet er en iransk mand, der desperat forsøger at finde en dansk kæreste, så han kan undgå at blive sendt ud af landet. Men det lader til, at der er mere end politisk i plottet, for da han forelsker sig i en kvinde, indhenter hans fortid ham.

Den skyldige
Den skyldige

Thrillere har kun glimtvist været repræsenteret herhjemme, men debuterende instruktør Gustav Möller giver genren et skud med Den skyldige. Jakob Cedergren spiller en politibetjent, der besvarer et 112-opkald fra en kidnappet kvinde. Nu må han opspore den forsvundne person. Filmen er en del af Biografklub Danmarks program.

Far til fire i solen

Den nyeste inkarnation af Far til fire er tilbage for tredje gang, og denne gang skal Far, Onkel Anders og børnene konkurrere med den overperfekte familie Skov om at være ”årets solfamilie”. Martin Brygmann og Thomas Bo Larsen er igen at finde på rollelisten.

Landet af glas
Landet af glas

Dansk fantasy for unge er inde i god periode efter filmatiseringen af Skammerens datter, og 'Landet af glas' er en original fortælling. Vi ved endnu ikke noget om plottet, men de første billeder afslører bl.a. nogle mennesker, der går på vandet.

Ditte & Louise

Ditte Hansen og Louise Mieritz er utvivlsomt Danmarks mest populære kvindelige komikerpar, og det momentum bliver nu overført til en filmversion. Tv-serien kørte i to sæsoner, inden DR aflyste den til store protester fra fansene. Nu kan Ditte & Louise i stedet opleves på det store lærred, hvor de vil forsøge at gøre 'Klovn: The Movie' kunsten efter.

Happy People

Der er endnu ikke skuespillere tilknyttede instruktøren Samanou Acheche Sahlstrøms anden film efter I dine hænder, men plottet beskrives som en fortælling om to mennesker på randen af opløsning, som inderligt ønsker at blive lykkelige igen, uanset hvad det koster.

Iqbal & den indiske juvel

Manu Sareens trekløver fra Nørrebro, Iqbal, Sille og Tariq, er tilbage i deres tredje film, som også er instrueret af Oliver Zahle. Vi forventer, at filmen tager udgangspunkt i bogen 'Iqbal Farooq i Indien', hvilket vil flytte handlingen fra København til Indien.

Journal 64/Photo: Henrik Ohsten
Journal 64

Den danske thriller er den fjerde film baseret på Jussi Adler-Olsens bestseller om Afdeling Q og følger Kvinden i buret, Fasandræberne og Flaskepost fra P. Filmen handler om et overfald på Vesterbro, der fører til en gemt og begravet forbrydelse. Da Carl Mørck og Assad går ind i sagen, trækker den tråde til en hemmelig anstalt, hvor staten deporterede "letlevende" kvinder. Senest er de unge talenter Clara Rosager og Fanny Leander Bornedal  blevet tilføjet til rollelisten.

Kaptain Bimse og Gokkeletten
Kaptajn Bimse og Goggeletten

Bjarne Reuters børnebog om en pige, der bliver transporteret til Porsens land, hvor hun i sin søgen efter negerdukken får et væld af nye venner. Den animerede filmatisering lader til at blive en overraskende og måske lidt politisk ukorrekt fortælling med masser af eventyr og en gul flyvemaskine.

Vildheks

Forfatteren bag 'Skammerens datter' står også for forlægget til 'Vildheks', en fantasy-historie om pigen Clara, der bliver angrebet af en sort kat og pludselig besidder mystiske kræfter. Snart viser det sig, at hun har en helt særlig kontakt til naturen og især katten, så da dyret bliver kidnappet, må Clara udfordre heksen Kimæra.

Julemandens datter

Fortsættelsen af Emma & Julemanden: Jagten på elverdronningens hjerte, som blev set af 192.563 i de danske biografer. 12-årige Lucia er datter af Julemanden, hvilket er et erhverv, der går på skift. Hendes største ønske er at blive den første kvindelige julemand, og hun mener, at det er unfair, at der kun er drenge i julemandsklassen.

Med hensyn til julen…

Paprika Steen instruerer sin tredje spillefilm, der bliver 2018s julefilm for voksne, og som foregår i en sammenbragt familie. Dobbeltmoralen i juletiden endevendes i filmen, der stiller skarpt på det indbyggede modsætningsforhold mellem afslappet hygge og materialistisk gaveræs.

I krig og kærlighed

Anden Verdenskrig har været skildret adskillige gange i dansk film, men det er faktisk første gang, at vi får en film om Første Verdenskrig. Karsten Skovs roman 'Knacker' ligger til grund for kærlighedsdramaet om en soldat, der må se passivt til, da hans hustru indleder et forhold til en anden.

Happy Ending

Hella Joofs seneste film, All Inclusive, blev set af 412.850 tilskuere i biografen, og nu følger hun op med en ny komedie om et ældre ægtepar, der går fra hinanden på mandens sidste arbejdsdag. De bevæger sig ud på hver deres opdagelsesrejse, hvor flere spørgsmål melder sig: Kan man leve uden hinanden efter 50 års ægteskab? Og kan man starte forfra?

Ternet ninja
Ternet Ninja

Karakterer fra Terkel i Knibe går igen i Anders Matthesens nye animationsfilm, hvor selveste Onkel Stewart optræder på slap line. Hovedpersonen er dog 13-årige Aske, der ender i en ærgerlig situation, efter hans mor finder sammen med en ny mand og bringer hans irriterende søn og fede kat ind i familien.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

CINEMANDRUP

Sikke en herlig nyhed. Absolut yndlings franchise for mig.

3 dage siden
Daniel Bentien

Det kan ses på TV2 og streames på TV2 Play. Den røde løber starter kl. 00.30 dansk tid.

Mange hilsner
Daniel

3 dage siden
Rizzo

Men stadig ikke et kvæk om hvor man kan se showet i år. Kunne I ikke lige give et praj?

3 dage siden
Jeanette

Så mesterværket “Druk” igår. Magen til livsbekræftende film med so happy ending skal man lede længe efter.

5 dage siden
Bente Røndeuser/87191
Bente Røndeuser/87191

Det bliver vildt. To af mine favoritskuespillere sammen. Har set alle Indiana Jones filmene mindst een gang.

6 dage siden

Aktive debatter