Cookie- og Privatlivspolitik
30 ting du (måske) ikke vidste om Blade Runner-universet

30 ting du (måske) ikke vidste om Blade Runner-universet

Facts og finurligheder om science fiction-filmene

Stem op!
36
Stem ned!
0
(reset)

Denis Villeneuves Blade Runner 2049 har biografpremiere den 5. oktober - 35 år efter Ridley Scotts science fiction-mesterværk fra 1982.

Vi varmer op med 30 ting, du måske ikke vidste om Blade Runner - og lidt om Blade Runner 2049:

1. ’Blade Runner’ er løst baseret på Philip K. Dicks bog ‘Do Androids Dream of Electric Sheep?’ fra 1968.

2. Adskillige skuespillere har været i spil til rollen som Rick Deckard. Bl.a. Robert Mitchum, Dustin Hoffman, Gene Hackman, Sean Connery, Jack Nicholson, Paul Newman, Clint Eastwood, Tommy Lee Jones, Arnold Schwarzenegger, Al Pacino og Burt Reynolds. Rollen gik som bekendt til Harrison Ford.

3. Rutger Hauer blev castet til rollen som Roy Batty af Ridley Scott uden at have mødt ham først. Scott var blot overbevist om, at han kunne løfte rollen på baggrund af hans arbejde med den hollandske instruktør Paul Verhoeven.

Læs også: Anmelderne elsker Blade Runner 2049

4. I 2001 kaldte Rutger Hauer ‘Blade Runner’ for favoritten blandt hans egne film med bl.a. disse ord: ”A real masterpiece which changed the world's thinking. It's awesome."

5. ‘Blade Runner 2049’ bliver 163 minutter lang. Den amerikanske biografversion af den originale ’Blade Runner’ løb til sammenligning 116 minutter.

6. ’Blade Runner’ var ved sin release i 1982 et økonomisk flop. Filmen er dog siden blevet en af de mest indflydelsesrige science fiction-film og kaldt for et mesterværk af både publikum og kritikere.

7. Nogle af de visuelle elementer i ’Blade Runner’ er genbrugte effekter fra rumskibet Nosromo i Ridley Scotts forrige film ’Alien’.  Det gælder bl.a. de flyvende biler og computere.

Læs også: Blade Runner 2 er årets bedste film

8. Der har været mindst syv forskellige versioner af ’Blade Runner’ gennem årene. Bl.a. tre forskelige biografudgaver, der alle havde voice-over og en ’happy end’. Siden kom der i 1992 et director’s cut, hvor voice-over og den lykkelige slutning var klippet fra – Ridley Scott har dog udtalt, at han havde minimalt med den version at gøre. I 2007 var Scott mere involveret i den såkaldte ‘Final Cut’, der bl.a. indeholder den fulde drømmesekvens med enhjørningen, mens voice-overen og den lykkelige slutning også her er fjernet.9. I en af filmens versioner finder man en voice-over indtalt af Harrison Ford. Den blev indtalt på opfordring af producenterne, da test-visninger havde vist sig, at publikum fandt ’Blade Runner’ forvirrende. Ford synes, at voice-overen gjorde filmen dummere og kaldte indtalingen et ”fucking nightmare”.

10. ’Blade Runner 2049’ foregår 30 år efter den originale films handling og har Harrison Ford tilbage på rollelisten som Rick Deckard, mens bl.a. Ryan Gosling og Jared Leto ligeledes medvirker.

11. ’Blade Runner 2049’ er instrueret af canadiske Denis Villeneuve, der bl.a. også har instrueret thrillerne ’Prisoners’ og ’Sicario’ samt science fiction-filmen ’Arrival’, der bl.a. var nomineret til en Oscar for bedste instruktør og bedste film.

12. Ridley Scotts fremtidsvision har siden inspireret et hav af film. Men ’Blade Runner’s unikke stil er selv inspireret af bl.a. Fritz Langs dystopi ’Metropolis’ fra 1927, den franske tegner Moebius samt Edward Hoppers ikoniske maleri ’Nighthawks’.

13. Philip K. Dick døde blot 53 år gammel af et slagtilfælde, tre måneder før premieren på ’Blade Runner’. Han nåede dog at se omkring 20 minutter af den endnu ikke færdiggjorte film. Han var bl.a. vild med dens visuelle side, effekterne og Rutger Hauers præstation.

14. Philip K. Dicks bøger har foruden at afføde ’Blade Runner’ også inspireret en række andre science fiction-film, bl.a. ’Total Recall’, ’Minority Report’ og ’A Scanner Darkly’.

15. Harrison Ford er 75 år gammel, når ’Blade Runner 2049’ får premiere.

16. Hans Zimmer og Benjamin Wallfisch har overtaget komponiststolen efter, at islandske Jóhann Jóhannsson ikke længere er involveret i ’Blade Runner 2049’. Jóhannsson må ikke snakke om hvorfor, han ikke længere er involveret. Det hele er dog lidt underligt med tanke på, at han har arbejdet sammen med Villeneuve på både ’Prisoners’, ’Sicario’ og ’Arrival’.

17. Scott læste ikke Philip K. Dicks bog - som ’Blade Runner’ er løst baseret på - inden han lavede filmen. Han har i den sammenhæng udtalt: “I actually couldn’t get into it.”

18. Philip K. Dick bruger i sin bog ikke ordet ’replikant’, men derimod ’androider’ og ’andies’.

19. Det er ikke kun Ford, der vender tilbage til ’Blade Runner’-universet, da filmen delvist er skrevet af Hampton Fancher, der også var med til at skrive originalen. Desuden fungerer Scott som executive producer.

20. Det var som bekendt komponisten Vangelis, der stod for scoret til ’Blade Runner’, men guitaristen Pete Townshend fra The Who var med i overvejelserne som komponist på filmen.

21. I bogforlægget til filmen foregår historien i 1992. ’Blade Runner’ foregår noget senere, nemlig i 2019, mens den kommende sequel foregår i 2049.

22. I filmens amerikanske biograf-version fra 1982 brugte Scott nogle ubrugte filmoptagelser af et idyllisk landskab, der ellers var blevet skudt til Stanley Kubricks ’The Shining’.

23. ’Blade Runner’ hed oprindeligt ikke ’Blade Runner’, men gik under titlen ’Mechanismo’ og ‘Dangerous Days’. Filmens producenter købte dog i sidste ende titlen fra forfatteren William S. Burroughs’ science fiction-novelle ’Blade Runner’ fra 1979. En novelle, der ellers ikke har noget med Scotts film at gøre.

24. ’Blade Runner 2049’ har fået en høj censur – eller en R rating som det hedder i det amerikanske censur-system. Den følger således i fodsporene på andre Blockbusters som ’Deadpool’, ’Logan’ og ’It’, der alle også har en R-rating.

25. Rutger Hauers monolog i filmens regnfyldte slutning var delvist improviseret, hvor Hauer bl.a. selv kom på de ikoniske linjer “All those moments will be lost in time, like tears in rain.”

26. Ridley Scotts søn Luke Scott har instrueret to ud af tre kortfilm, der alle er med til at udfylde historiemæssige huller mellem den første film og ’Blade Runner 2049’.

27. ’Blade Runner’ blev nomineret til to Oscars - for art direction og visuelle effekter. Filmen tabte dog til henholdsvis ’Gandhi’ og ’E.T.’.

28. Debbie Harry blev før Daryl Hannah tilbudt rollen som replikanten Pris. Hun takkede nej, da Blondie-sangerindens pladeselskab ikke ville have, at hun skulle bruge tid på at indspille en film.

29. Spoiler: Spørgsmålet om hvorvidt Rick Deckard er en replikant eller ej har ifølge bl.a. filmens director’s cut været op til publikum. Ford har dog udtalt, han mente, at han var et menneske, mens Scott i 2007 udtalte, at han altid har set Deckard som en replikant.

30. ’Blade Runner’ var ved at blive lavet ti år tidligere, da Martin Scorsese mødtes med Philip K. Dick. Det blev dog som bekendt ikke til noget. Dette var første gang, at Dick blev spurgt om at få filmatiseret noget fra sit forfatterskab.

Blade Runner 2049 får dansk biografpremiere den 5. oktober.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Oveuser/674734

Man kan vel dertil også ligge at Rutger Hauer selv har stået bag kameraet og instrueret en kortfilm - Requiem 2019. Den blev til her i Filmbyen i Århus over en periode på et par måneder i sommeren 2011 og præsenteret ved et arrangement i slutningen af august. Fantastisk at møde denne store personlighed IRL.

Jacob

For en som STADIG mangler at se den inden her kort før premieren på fortsættelsen, så er det guf hvad angår baggrundsviden.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Rizzo

Selvfølgelig er begge parter i denne sag interesserede i at tjene flest mulige penge.

1 dag siden
Simonuser/784166
Simonuser/784166

Jeg er naturligvis på Scarletts parti - film skal ses i biografen, det er en del af vores kultur - og økonomi.

1 dag siden
Frederik Baltser

Argumentet, @Michael, er nu ret lige til.

1 dag siden
Michaeluser/438288
Michaeluser/438288

Jeg tror nu nok de to parter nok skal finde ud af at fordele alle deres penge, men fra et forbrugersynspunkt, så er det mere interessant, når Nordi

2 dage siden
Hans

Efter at have læst bøgerne, bliver det spændende at se. Jeg håber virkelig de kan fange essensen.

4 dage siden

Aktive debatter