Cookie- og Privatlivspolitik
Derfor er Dustin Hoffman en kæmpe blandt skuespillere

Derfor er Dustin Hoffman en kæmpe blandt skuespillere

80 år. 11 banebrydende roller. 

Stem op!
21
Stem ned!
0
(reset)

Med syv Oscar nomineringer og to statuetter i skabet, er det ikke overdrevet at kalde Dustin Hoffman for en af filmhistoriens vigtigste skuespillere. I går fyldte han 80 år.

Den lavstammede Dustin Lee Hoffman er uddannet hos den legendariske Lee Strasberg, hos hvem folk som James Dean, Marilyn Monroe, Paul Newman og Al Pacino også fik sin træning.

Historisk har han sat sit præg ved at være en af de første ”almindelige” mænd, der fik bærende roller i de gyldne New Hollywood-år fra slut 60erne til start 80erne. Her fik han udfoldet en karriere på imponerende, svære præstationer inklusiv alt fra forkrøblet street-hustler til mand i kvindeklæder og autist med talent for tal.

Vi har kigget på Hoffmans væsentligste roller, der alle stammer fra det forrige århundrede.

The Graduate
The Graduate (1967)

Hoffmans store gennembruds- og Oscar-nominerede rolle var også med til at starte en ny filmbølge i Hollywood, der affødte talent som Scorsese og Coppola. Hoffman spiller i en alder af 30 den ny-udklækkede kandidat Benjamin, der forelsker sig i naboens datter, mens hendes mor forfører ham på sengekanten. En klassisk coming-of-age-fortælling om identitet og generationskløfter.

Midnight Cowboy
Midnight Cowboy (1969)

Karrierens fedeste karakter-navn (ja, federe end Kaptajn Klo!) kom med John Schlesingers drama fra rendestenene i New York. Hoffman tog afstand fra de førsteelsker-roller, som ’The Graduate’ fostrede, og tog en Oscar-nomineret chance som hustleren Rico “Ratso” Rizzo, der præsenterer Jon Voigts storby cowboy for rusmidlernes skyggeside.

Straw Dogs
Straw Dogs (1971)
Endnu en vovet rolle. Sam Peckinpahs thriller er i dag kendt som en milepæl inden for ultravold-genren. Hoffman spiller den moderne bløde akademiker, der udfordres på sin maskulinitet for senere at gå bersærk, da bøhlandets voldsmænd trænger sig på.


Papillon
Papillon (1973)
Birollen som Louis Dega er blot endnu et eksempel på Hoffmans unikke evne til at overskygge hovedkarakteren… også selvom denne spilles af Steve McQueen. Filmen om to fangers flugtdrømme fra en fransk fængselskoloni genindspilles pt. af danske Michael Noer med Charlie Hunnam og Rami Malek i hovedrollerne.


All the President's Men
All the Presiden’t Men (1976)
Robert Redford og Hoffman klæder hinanden vanvittigt godt i en af filmhistoriens bedste konspirations-thrillers. Hoffman spiller journalisten Carl Bernstein, der sammen med Bob Woodward banker døre ned, snakker i telefon og ved ordets kraft vælter Præsident Richard Nixon af pinden.


Marathon Man
Marathon Man (1976)

Det andet samarbejde med instruktøren John Schlesinger kom med spion-thrilleren ’Marathon Man’, der er en af Hoffmans mere ligefremme genrefilm fra de ellers eksperimenterende 70ere. Det gør dog ikke filmen mindre spændende eller mindre relevant med et tema, der både behandler Holocaust og giver sit publikum tandlægeskræk for livet. ”Is it safe?”

Kramer Vs. Kramer
Kramer vs Kramer (1979)

Da Hoffman endelig vandt sin Oscar for rollen som alenefaren Ted Kramer, der skal tackle en hård skilsmisse og ansvaret for sin søn, gjorde han det klart, at sejren ikke var hans, men alle hans kunstneriske kollegers. ”Jeg nægter at tro på, at Robert Duvall tabte i dag”, lød det. Men det gjorde han, for Hoffmans præstation var sublim.

Tootsie
Tootsie (1982)
Pga. manglende roller iklæder en skuespiller sig kvindetøj, kalder sig Dorothy, og bliver pludselig en succes. Opfølgeren til ’Kramer vs. Kramer’ var endnu en Oscar-nomineret rolle, og sikke en! En komedie med noget på hjerte og en titelrolle, ingen glemmer bagefter. Hoffman spiller her sjovt nok den selvsamme arbejdsløse skuespiller, han italesatte i sin Oscar-tale tre år tidligere.

Rainman
Rain Man (1988)
Oscar-præstationen, de fleste associerer med Hoffman, er som autisten Raymond i kæmpesuccessen 'Rain Man'. Tom Cruise spiller anden halvdel af det umage søskendepar, der søger den materielle lykke i Vegas og ender med at vinde hinandens tillid i stedet for.

Hook
Hook (1991)

Kaptajn Klo er ikke bare hvem som helst. Men med Hoffmans erfaring og under Steven Spielbergs kyndige vejledning var Peter Pan-eventyret i sikre hænder. Man kan elske filmen eller ej, men man kan ikke fornægte Hoffmans kærlige hyldest og komiske talent.

Wag the Dog
Wag the Dog (1997)
Rain Man-instruktøren Barry Levinson stod bag skuespillerens syvende Oscar-nominering og en af de stærkeste roller senere i karrieren. Hoffman spiller produceren, der skal opfinde en krig for at spinne medierne væk fra en sex-skandale i Det hvide hus. 

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Finn Carl

Jeg er så gammel at jeg var til Premieren i Palladium for mange år siden! Den åbner med en voldsomt maskeret D. Hoffman som den 121 årige Jack Crab på et plejehjem, i denne humoristiske/tragiske udgave af indianerkrigenes historie! Det er en meget lang film, så den utroligt amputerede og nærmest meningsløse, halvanden times udgave som blev vist i TV for nogle år siden, var en stor, stor skuffelse!!! Mange af de fine detaljer, bl.a. slutscenen, hvor Jack går op på bakken med sin indianske plejefar, som vil danse sin dødsdans, var blevet til et nærmest uforståeligt, meningsløst og usammenhængende forløb, hvor én af pointerne var klippet væk midt i en sætning!

Annie

som han blev Oscar-nomineret for. I stedet vandt Art Carney for "Harry and Tonto" ??? som Harry Coombesdouble-dagger
Frem for disse skuespillere:

Albert Finney – Murder on the Orient Express as Hercule Poirot
Dustin Hoffman – Lenny as Lenny Bruce
Jack Nicholson – Chinatown as J.J. "Jake" Gittes
Al Pacino – The Godfather Part II as Michael Corleone

Filmverdenen er sær

Antaeus

Når jeg tænker på Dustin Hoffman kommer jeg altid til at tænke på
Little Big Man samt All the Presidents Men.

Michael

Hvis man hader tandlæger ligesom mig, har Marathon Man den værste tortur scene jeg har set, får det decideret dårligt af den scene. Derudover spiller Laurence Olivier fantastisk som tidligere Nazi Szell. Hoffman er også god, det måske var lidt fejlcastet mhs til alderen af karakteren som lige er nyuddannet og Hoffman er på det tidspunkt 38. Filmen kan helt klart anbefales, rigitg god spændingsfilm.

En film, hvis man kan kalde det det, der ikke er på listen er Death of a salesman, det er et teaterstykke han spillede med i som hovedperson i rigtig mange år. Det er lidt af en blanding af film og teater, mange af scenernes setup minder lidt som et teater, men man kommer hurtig ind i historien og kan mærke karakterne og de ret så livlige og naturlige replikker. Synes det her er Dustin Hoffmans bedste præstation, men det er jo også er en rolle han kan udenad efter alle de gange han har spillet Willy.

Tillykke

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Christian

Goldie Hawn evt?......

42 minutter siden
Lidauser/491363
llv
Lidauser/491363

Ok med en kvinde, så er det bare ikke en Bond film længere, det bliver måske en spændende agentfilm, men en James Bond ...eller 007- film bliver de

4 timer siden
Gitte

Jeg stemmer for at den næste James Bond bliver spillet af Tom Hardy. Han er fantastisk talentfuld og tilpas elegangt og britisk.

23 timer siden
Aage Michaeluser/5719
Aage Michaeluser/5719

god ide med en kvinde

23 timer siden
Christian

Hvorfor er det, at hver gang DK laver “storfilm”, så omhandler det krig?

4 dage siden

Aktive debatter