Cookie- og Privatlivspolitik
Hvad kendetegner et gyserfænomen?

Hvad kendetegner et gyserfænomen?

5 års uhygge

Stem op!
43
Stem ned!
0
(reset)

Vi har tidligere skrevet om gysere, der blev fænomener, og i forbindelse med premieren på den hypede Get Out har vi taget et kig på, hvad der kendetegner gyseren, som alle endte med at tale om.

Ofte er denne slags film produceret udenfor de store studier, og har derfor et mere begrænset budget, hvor der ikke er samme mulighed for at lave dyre effekter hele filmen igennem, som studiefilmen Nattens dæmoner gjorde god brug af. Resultatet bliver således en særlig omhyggelighed i at skabe en stemning. Selvom det ikke er en gyserfilm kan metoden sammenlignes med Steven Spielbergs tilgang i hajklassikeren Jaws, hvor man ikke ser hele hajen før til allersidst.

Publikums fantasi er langt bedre end de fineste effekter, og som i The Babadook eller The VVitch kan man i stedet skrue ekstra op for lyden af de ting, der foregår lige udenfor filmens ramme og få mere ud af det end selv de dyreste og fineste computergenererede uhyrer.

Et af de mest kendte gyserfænomener, The Blair Witch Project, kostede blot 60.000 dollars at lave, men endte med at indtjene over 200 mio. I produktionen, der kun tog otte dage, brugte de bl.a. hjemmelavede lydeffekter i skoven.

You're Next ©HanWay Films
You're Next (2013)
Et nyskabende bud på den velkendte home invasion-undergenre, der ellers havde lidt af en metaltræthed. Den blodige film med det veldrejede twist er instrueret af Adam Wingard, der også står bag Blair Witch.

The Babadook ©Screen Australia
The Babadook (2014)
Filmen fik ikke dansk biografpremiere, til mange gyserfans store skuffelse, da den er et særdeles skræmmende karakterstudie i depression og udfordringen ved at være enlig mor med et ’besværligt’ barn, der ikke gør brug af de klassiske jump scares, men derimod skaber frygten gennem filmsproglig finesse.

It Follows ©Northern Lights Films
It Follows (2015)
Hyldesten til gysermesteren John Carpenter er en brillant metafor for seksuelt overførte sygdomme, hvor man i stedet for sygdommen videregiver en forbandelse, der manifesteres af et ubehageligt, ansigtsløst væsen. Uhyggen kommer ligesom uhyret langsomt snigende, sammen med en overhængende paranoia.

The VVitch ©Parts and Labor
The VVitch (2016)
New England i 1600-tallet med gudfrygtighed, og børns livlige fantasi bliver til en foruroligende film, der blev udråbt til en feministisk gyserfilm. Den udfordrer vores klassiske opfattelse af den gamle, langnæsede heks, og der er en konstant ildevarslende tone over måden familien taler til hinanden på. En ting er sikkert: Vi kommer aldrig til at se en ged på samme måde igen.

Get Out ©Blumhouse Productions
Get Out (2017)
Jordan Peele, der ellers er kendt for sin komedieserie med kollegaen Keegan-Michael Key, har instrueret årets gyserfænomen. ’Get Out’ nåede op på sjældne 100 procent på anmeldersitet Rotten Tomatoes. Den er senere faldet til 99 procent, men det er ikke desto mindre meget imponerende. Det skyldes bl.a. måden hvorpå den formår at tage race op til debat, og sømløst får den blandet ind i en gyserramme. Som den eneste af de udvalgte film har den også et satirisk element, der udstiller, hvordan hvide liberale kan have en underliggende racisme i deres sprogbrug, som i filmen bliver en del af en overordnet, gennemført pointe.

Get Out får premiere den 30. marts.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Kennethuser/1438413

Gyseren der slog Suicide Squad ud af første pladsen pga. af den positive omtale Don't breathe fik.

DJN

at jeg er i massivt undertal, men hverken The Babadook, It Follows eller You're Next kendetegner gysere, jeg "bliver ved med at snakke om", for de er da stinkere :D
Ja ja, hvis andre kan lide dem, så fred være med det, men You're Next er den ringeste home invasion-film jeg har set (ja, her inkluderer jeg også The Strangers), og en stor del af grunden, er, at det nærmest bliver en actionfilm. Mine gysere skalvære uhyggelige, ikke komedier eller action.
The Babadook fungerede kun i de øjeblikke, den holdt sig til det rent socialrealistiske; når den prøvede at være uhyggelig, faldt det helt sammen, og det hjalp ikke, at man ikke kunne have sympati for drengen.
It Follows: det knogleknusende soundtrack - seriøst, skulle det være der HELE TIDEN? Hvis jeg ville til rave party i motoren på et lokomotiv der kørte galt, havde jeg selv valgt det! Filmen ville have virket bedre (men stadig ikke noget nær godt) hvis en del af scenerne ikke havde haft underlægnings"musik". Og så ver der hele historien: The Ring, nu med kønsorganer.

Nææh, The VVitch, selv om ikke traditionelt skræmmende, skræmte stadig med sit religiøse hysteri.

Get Out har jeg endnu ikke bestemt mig for, om jeg vil se endnu :D

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Ulrikuser/890765
Ulrikuser/890765

The Dark Knight er jo ikke en særlig god film, den er rimelig liniær, benytter billige storytelling greb såsom uforklarlige plot skurken lavede bag

7 timer siden
Shah Bazidas

Hey!

Er der også forpremiere og gallapremiere i København?

1 dag siden
DJN
Nej
DJN

Både Lady in the Water og The Happening er langt bedre end både The Visit (seriøst?

2 dage siden
DJN
Har
DJN

kun set ham i The Broken, så det må være den :D

2 dage siden
Shah Bazidas

Hvornår kan vi sigte efter at skulle købe billetter? :-)

2 uger siden

Aktive debatter