Kærlighed på slagteriet

Ungarsk film vinder hovedprisen i Berlin
Billede

Priserne på Berlinalen er blevet uddelt, og den mest fornemme af slagsen, Guldbjørnen, gik til det ungarske drama ’On Body and Soul’.

'On Body and Soul er instrueret og skrevet af Ildikó Enyedi. Filmen er lige dele hverdagsdrama og kærlighedsfabel, som følger to administrative medarbejdere på et slagteri i udkanten af Budapest.

Tematisk og kunsterisk er den indbegrebet af Berlinalen. Hvis en film skal være ”anderledes og kontroversiel”, som juryformanden Paul Verhoeven efterlyste på festivalens indledende pressekonference, opfyldes alle krav, når dramaet kombinerer rå realisme fra et slagteri med tilsyneladende forbundne drømme mellem to ansatte.

Da vi havde set filmen forrige fredag, omtalte vi den som ”et sorthumoristisk drama om kommunikation og ikke mindst manglen på samme. En god overraskelse, og indbegrebet af hovedkonkurrencen i Berlin. Anderledes, ubehagelig og opløftende på sin egen sære facon.”

Vi nævnte også, at ”en sølvbjørn, af den ene eller anden slags,” virkede oplagt, men det gik altså endnu bedre, og det ungarske bidrag endte med Guldbjørnen.

I bagklogskabets lys er valget indlysende. De andre favoritter, som Aki Kaurismäkis ’The Other Side of Hope’, var måske for åbenlyse demonstrationer af det forventede (uanset det høje niveau), hvor ‘On Body and Soul’ står for noget nyt og overraskende af usædvanlig kvalitet.

’On Body and Soul’ forventes at få dansk biografpremiere i 2017 eller 2018.

Guldbjørnen for Bedste film
On Body and Soul

Juryens Special Pris
Félicité

Alfred Bauer Prisen
Spoor

Bedste instruktør
Aki Kaurismäki (The Other Side of Hope)

Bedste kvindelige skuespiller
Kim Minhee (On the Beach at Night Alone)

Bedste mandlige skuespiller
Georg Friedrich (Bright Nights)

Bedste manuskript
Sebastián Lelio og Gonzalo Maza (A Fantastic Woman)

Bedste klip (Outstanding Artistic Contribution)
Dana Bunescu (Ana, mon amour)