Scorsese ser ikke nye film

Forståeligt? Eller arrogant?
Billede
(© Austrian Film Museum, Vienna)

En af verdens mest hyldede instruktører, Martin Scorsese, er helt holdt op med at se nye premierefilm. Det fortæller den 74-årige filmskaber til et pressemøde for hans nye film, Silence.

HeyUGuys spurgte om instruktørens holdning til moderne film, og svaret blev i lidt forkortet form:

- Der er en overmætning, især i vores del af verdenen, og intet betyder noget længere. Der er billeder overalt. Film var engang kun i en bygning eller indimellem i tv. Jeg har ikke set så mange nye film over de seneste to-tre år - jeg stoppede, fordi billederne ikke længere har nogen betydning.

Martin Scorsese er kendt som en vaskeægte filmnørd, der har tygget sig igennem tusindvis af film. Derfor er der ikke noget at sige til, hvis han selv har nået et mætningspunkt og finder det uinteressant at holde sig opdateret med, hvad der rører sig i biografen. Der er jo ingen tvivl om, at han selv for længst har fundet sit filmsprog og derfor næppe har brug for inspiration.

På den anden side kommer der stadig film, der udfordrer de gængse måder at gøre tingene på, som Scorsese i så fald går glip af. Fair nok, at han ikke gider at se Fast & Furious 7, men hvad med The Revenant? Eller Spotlight?

Men måske der er noget om snakken? Måske er der bare ingen mening med de moderne film. I hvert fald var en anden anerkendt instruktør, hollandske Paul Verhoeven, for nylig ude med riven mod især amerikansk film, som han anså som værende for drevet af økonomi og uden vilje til at tage chancer.

Den modsatte holdning er, at der blot er tale om to sure, gamle mænd, der på arrogant vis affejer alt, hvad der ikke er fra ”deres storhedstid” i 1970erne og 1980erne.

Silence får premiere den 26. januar.