De største Oscar-favoritter

Fra La La Land til Under sandet
La La Land/Nordisk Film
(© La La Land/Nordisk Film)

Til februar afholdes den 89. udgave af verdens største filmpris, Oscar-uddelingen, og måneden forinden afsløres de nominerede. Adskillige medier er dog allerede begyndt at spekulere i, hvem der bliver nomineret.

I anledning af de nye trailers til Silence og Manchester by the Sea har vi sammenlignet en række udenlandske medier og Oscar-eksperters favoritter og kigget efter overensstemmelser for at finde frem til de mest eksakte forudsigelser i de støste kategorier - samt naturligvis i kategorien Ikke-engelsksprogede film.

Bedste film
Antallet af nominerede til hovedprisen varierer fra år til år. Derfor har de fleste mediers orakler inkluderet ca. 10-15 film i denne kategori, hvilket tyder på, at feltet er temmelig åbent. Der er dog 11 film, der går igen på diverse lister, og af disse anses La La Land og Manchester by the Sea som de mest oplagte til at løbe med prisen. Udenfor det absolutte favoritfelt finder vi boblerne Syv minutter over midnat og 20th Century Women.

Arrival
Fences
Hell or High Water
Hidden Figures
La La Land
Lion
Loving
Manchester by the Sea
Moonlight
Miraklet på Hudsonfloden
Silence

Bedste mandlige hovedrolle
Hvis man ser traileren til 'Manchester by the Sea', er man ikke i tvivl. Casey Affleck leverer en Oscar-præstation, og det er da også hans navn, der i de fleste tilfælde dukker op, når medierne nævner favoritten til Bedste mandlige hovedrolle. Enkelte medier nævner Viggo Mortensens præstation i Captain Fantastic, men der er også andre, der ikke engang har ham som bobler, og derfor har vi ikke inkluderet dansk-amerikaneren. Michael Keaton (The Founder), Matthew McConaughey (Gold) og Tom Hanks (Miraklet på Hudsonfloden) bliver også nævnt rundt omkring.

Denzel Washington - Fences
Casey Affleck - Manchester by the Sea
Warren Beatty - Rules Don't Apply
Joel Edgerton - Loving
Ryan Gosling - La La Land

Bedste kvindelige hovedrolle
Feltet er stærkt og åbent. Amy Adams nævnes både for 'Arrival' og Natdyr, og man kan måske sige, at det snart er den 42-årige skuespillerindes tur til at vinde en Oscar. Favoritværdigheden ligger dog mellem Emma Stone, Annette Bening og Natalie Portman. Sidstnævnte har allerede vundet en Oscar for Black Swan, så måske turen er kommet til en af hendes konkurrenter?

Amy Adams - Arrival
Annette Bening - 20th Century Women
Ruth Negga - Loving
Natalie Portman - Jackie
Emma Stone - La La Land

Bedste instruktion
Favoritten i dette felt er Damien Chazelle for 'La La Land'. Filmskaberens personinstruktion var med til at give J.K. Simmons en Oscar for Whiplash, og Chazelle fik publikumsprisen på filmfestivalen i Toronto tidligere på året. Lige udenfor top 5 finder vi Martin Scorsese med 'Silence' og Garth Davis for 'Lion'.

Damien Chazelle - La La Land
Clint Eastwood - Miraklet på Hudsonfloden
Barry Jenkins - Moonlight
Kenneth Lonergan - Manchester by the Sea
Denis Villeneuve - Arrival

Bedste animerede spillefilm
'Zootropolis' bør vinde. End of story. Men 'Sausage Party' kunne overraske med sin friske tilgang til genren. Af andre bud på nomineringer finder vi Disneys Vaiana og Studio Ghiblis 'The Red Turtle'.

Find Dory
Kubo - Den modige samurai
Sausage Party
Syng
Zootropolis

Bedste ikke-engelsksprogede film
Kategorien, hvor Danmark stiller op med 'Under sandet', er præget af stærke konkurrenter, men selvom ikke alle har det danske bidrag som favorit til en nominering, dukker filmens titel op igen og igen. Vi forudser, at Martin Zandvliets film skal konkurrere med Julieta fra Spanien om en plads blandt de sidste fem, og at den tyske 'Min far Toni Erdmann' eller den chilenske 'Neruda' er favoritter til at løbe med statuetten.

Elle - Frankrig
Neruda - Chile
Min far Toni Erdmann - Tyskland
The Salesman - Iran
Under sandet - Danmark

Oscar-nomineringerne bliver offentliggjort den 24. januar, og uddelingen finder sted den 26. februar.